Așezare a dacilor liberi din sec. III descoperită la Nyíregyháza, Ungaria

O descoperire arheologică făcută în luna martie a anului 2015, avea să bulverseze comunitatea istoricilor maghiari. Pe șantierul unui drum de centură al localității maghiare Nyíregyháza, a fost descoperit un sit arheologic ce dovedește faptul că dacii liberi locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României.

Nyíregyháza, situat în estul Ungariei, este un oraș în districtul Nyíregyháza, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, Ungaria. Ca reședință de județ, este unul dintre cele 23 de municipii (orașe cu statut de județ) ale țării. Are o populație de 115.889 de locuitori și o suprafață de 274,46 km². Lângă acest oraș s-a descoperit așezarea dacilor liberi.

Agenția de presă MTI informează că, pe parcursul escavărilor de peșantier, au fost scoase la iveală ruinele unei locuințe. La fața locului au fost chemați specialiștii muzeului „Josa Andras” din localitate, care au apreciat că este vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lead.Hr.

Cu mult „umor”, dar de fapt extrem de penibili pentru rostul unei comunități științifice, arheologii maghiari au declarat că ar fi vorba despre… fuga dacilor în fața unei agresiuni armate! Ceea ce este, firește, ridicol!

Cum poate cineva crede că o populație care fuge în fața unui agresor se oprește și construiește case? Revenind la importanța descoperirii de la Nyíregyháza, pare evident că avem de-a face cu o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii Dacia romană, dată fiindperioadaprobabilă a provenienței artefactelor descoperite. Este un fapt istoric dovedit și incontestabil că teritoriile triburilor daco-geților se întindeau până cel puțin la Tisa în perioada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal. (George V. Grigore)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*