Barbaric Alexandru – Vitralii translucide și cascade de lumină și culoare

În mâna sa, sticla „plânge” lacrimi de miere și de soare, coagulându-se în artefacte unicat. „Arta lui Barbaric este gândită de un artist ce-și cunoaște bine meseria creând lucrări de mare valoare artistică. Barbaric cunoaște sticla și misterul ei, cunoaște culorile și felul cum acestea interacționează sub influența luminii” (critic de artă Alexandru Cebuc). Obiectele create de artist sunt cioplite și transformate manual în aceste „flori” și curcubee ce ne inundă orizontul vizual, spre bucuria și desfătarea oricărui iubitor de artă autentică.  Născut la data de 04.10.1949 în localitatea Luncșoara din județul Bihor, acesta s-a statornicit în localitatea Buftea din județul Ilfov, unde are și atelierul de artist plastic, pe strada Garoafelor, la numărul 26. Absolvent al Facultății de Arte, este membru al Fondului Plastic, filiala București. A participat la numeroase expoziții din țară și străinătate cu obiectele creației sale, cum ar fi: Berlin (2006), Viena (2008), Milano (2009), Roma (2009), Miami (Florida; 2010). Pentru valoarea operelor sale artistice este menționat în „Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani” (volumul VII, ARC 2000). În cadrul expoziției „Lumină și har”, de la Cotroceni (aprilie 2011), genul vitraliului a fost reprezentat de Alexandru Barbaric.

Alături de icoane, expoziția a cuprins și lucrări să le numim „laice”, de pictură și sculptură, realizate prin tehnici diferite, de la pictură în ulei pe pânză, lemn, sticlă și piele, la sculptură în lemn ori bronz, până la vitraliu… Vitraliul  – este tehnica de pictură obținută din îmbinarea unor bucăți de geamuri diferit colorate. Vitraliul a început să fie folosit când tehnica mozaicului era în declin. În Apus, ferestrele în vitraliu vor excela în complexitate în perioada gotică, în acea perioadă bisericile gotice erau foarte impunătoare și înalte, de aceea era nevoie de mai multă lumină. Ferestrele s-au mărit, spațiul dintre geamuri s-a micșorat, pereții nu mai erau pictați și astfel s-a recurs la vitraliu, singurul mijloc prin care s-ar fi putut da culoare interiorului bisericii. Tehnica este una grea, căci necesită unelte și cuptoare speciale pentru prelucrarea sticlei. Colorarea acesteia se face cu oxizi metalici rezistenți la temperaturi înalte de 1200 grade C.

Pentru realizarea unui vitraliu se face pentru început un desen cât mai simplu, împărțit în zone colorate. Apoi se face același desen pe un carton care se decupează după fiecare zonă colorată. Bucățile de carton se lipesc de sticla colorată potrivit culorii respective. Apoi se taie sticla la dimensiune și se reface mozaicul acum din sticlă, lipind cu șine subțiri de plumb bucățile între ele. Într-o biserică ortodoxă pictată se pot monta vitralii, cu condiția să fie mai simple, pentru a nu încărca prea mult spațiul interior, sau ca să nu concureze cu peretele deja pictat. Genul vitraliului este reprezentat de artistul plastic Alexandru Barbaric. Obiectele unicat create de artist pot fi vizionate în cadrul expozițiilor permanente de la Galeriile „Orizont ”și „Galla” din București. Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, în speranța de a face un loc cât mai plăcut din casă sau birou, Alexandru Barbaric vă oferă pentru decorarea acestora, o gamă variată de veioze stil TIFFANY, vitralii, oglinzi, aplice și plafoniere din sticlă colorată și cristale sculptate manual. Se pot realiza la dorința dumneavoastră chiar vitralii, care dau un aspect cu totul deosebit interioarelor.

Acestea pot fi clasice, moderne, sau stil ART NOUVEAU, pentru a se integra perfect cu interiorul locuinței, biroului sau cu exteriorul imobilului. Utilizând vitralii, veioze, aplice, sau plafoniere din oferta artistică a lui Alexandru Barbaric, în decorațiunile interioare ale spațiului în care locuiți, asigurați eleganță și originalitate, dar mai ales un ambient plăcut, destresant, tonifiant, care să vă facă atât munca cât și odihna plăcute.

Decorațiile interioare din sticlă, îmbinarea artistică dintre formă și culoare, sunt menite să înnobileze ambientul în care trăiți în cele mai diferite ipostaze ale vieții, în spații destinate pentru muncă, recreere sau odihnă. Sticla manufacturată este întâlnită pentru prima dată în timp în Istoria Egiptului Antic. Romanii au preluat manufactura, iar Roma a devenit centru european al sticlei, care mai apoi și-a răspândit atelierele și în alte zone ale imperiului, cum ar fi Franța și Spania. Iată că acum aveți la îndemână aceste moduri deosebite de înfrumusețarea a ambientului zilnic, alegându-vă culorile și mângâierea blândă a luminii filtrate de vitraliu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*