Două state românești, o singură patrie: Limba Română!

Cât de genial a fost Nichita Stănescu, atunci când a spus celebra sintagmă „Limba Română este Patria mea”. Parcă a prevăzut sfâșierea poporului român în două state românești, datorită celor două imperii care doresc de două secole să controleze țara noastră: Rusia și Germania. Până la urmă pot exista mai multe Românii: statul România, Rep. Moldova și Diaspora, dar o singură Patrie, care este Limba Română.

În limba noastră ne regăsim spiritual și sufletește. Ce frumos vorbea prozatorul Fănuș Neagu: „Pentru mine, limba română e distanţa dintre inimă şi umbra ei, care se numeşte suflet”. De fapt, patria noastră este limba română, în care iubim, trăim și ne ține loc de familie, prieteni sau țară. În 2013, când guvernanții au hotărât prin lege ca data de 31 august să fie declarată Ziua Limbii Române au avut o inițiativă extraordinară și intuitivă în același timp. Prin Ziua Limbii Române s-a făcut unirea lingvistică cu Republica Moldova, care avea această dată încă din 1990 ca Ziua limbii noastre și apoi a devenit Ziua Națională a Republicii Moldova.

În Republica Moldova, încă sovietică, în 1989 a început o mișcare națională și unionistă, care a dus la oficializarea limbii române cu grafie latină ca limbă de stat. Ziua Limba Noastră a pornit de la celebrul poem al lui Alexei Mateevici din 1917. „Limba noastră-i foc ce arde/Într-un neam, ce fără veste/S-a trezit din somn de moarte/Ca viteazul din poveste.” În 1994 guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art.13 din Constituția Moldovei. În 2004 Parlamentul a decis comasarea sărbătorii cu Ziua Independenței, comasare care nu a mai avut loc. De la venirea administrației liberale în fruntea municipiului Chișinău, sărbătoarea și-a recăpătat numele de „Limba noastră cea română”, cel puțin în capitala republicii.

Azi guvernul Republicii Moldova vorbește din nou, după noaptea regimului comunist al lui Voronin, despre „Limba noastră, română”. Maia Sandu a declarat că „aceasta este o zi de sărbătorire a limbii române… asemenea discuție nu trebuie să existe, 31 august fiind dedicată limbii române”. Aceeași opinie a fost exprimată și de vicepremierul Andrei Năstase, care a precizat pentru IPN că „pe 31 august se sărbătorește limba noastră, adică limba română”. Doar președintele Igor Dodon, care trăiește, conform informațiilor din media, pe subvențiile serviciilor secrete române și ruse a refuzat să vorbească despre ziua limbii române.

Oricum, trădătorii de neam dispar în timp din istoria noastră, ei se pierd în uitare, așa cum ne-a dovedit trecutul. 31 august este o victorie a limbii române. Pariez pe Nichita Stănescu, că patria noastră e limba română. Prin limba română, poporul nostru a făcut deja Marea Unire, indiferent dacă trăiesc deocamdată în două state românești. Pe viitor sunt sigur că vom avea pe lângă o singură limbă română și un singur stat: România, cu ambele maluri ale Prutului.

Lasă un răspuns