Obrăzar de coif din perioada romană expus la MCDR Deva

În patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (jud. Hunedoara)  se află o piesă deosebită din patrimoniul său istoric, din perioada antică. Este vorba despre un „Obrăzar de coif”, realizat din bronz în perioada romană, descoperit în Forul (piaţa centrală) de la Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Lucrat din tablă de bronz bătută în tipar, obrăzarul aparţinea unui coif încadrat în tipul imperialo-galic (Weisenau). Obrăzarul are o analogie aproape similară în castrul de la Aquincum, în prezent Budapesta unde, în epoca romană, staţiona Legiune II Adiutrix. Aici a fost descoperit un coif, tot din bronz, datat la sfârşitul secolului I d.Chr. care are ambele obrăzare intacte, obrăzare care seamănă aproape până la identitate cu cel descoperit în Colonia Dacica Sarmizegetusa. Pe baza analogiei descoperitorul consideră că obrăzarul din Colonia Dacica Sarmizegetusa trebuie să fi aparţinut unui legionar. Totuşi, până în prezent, nu există suficiente date care să atribuie cu certitudine acest tip de echipament doar legionarilor şi nu şi altor pedestraşi din armata romană. Coiful la care era montat acest obrăzar sau obrăzarul în sine trebuie să fi în fost pierdut cândva după războaiele dacice, după întemeierea oraşului de însuşi împăratul Traian, oraş ce va deveni mai târziu „mica Romă de la poalele Retezatului”, spune dr. Cristina Mitar, arheolog Secţia de Arheologie din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane. „Armata romană a fost cea mai mare organizație internațională a antichității clasice, iar Dacia a avut ocazia să se familiarizeze cu ea, în special după războaiele dacice. În cei cca. 165 de ani de ocupare a Daciei s-au perindat pe teritoriul ocupat trei Legiuni (unități militare de cca. 5.000 oameni), 15 Alae (unități militare auxiliare de cavalerie formate din 1000 sau 500 de soldați), 47 de Cohorte (unități de pedestrași de câte 1.000 sau 500 de oameni) și 19 Numeri (unități etnice complexe), iar pe pământurile vechilor daci au ajuns, și de cele mai multe ori au rămas, soldați din toate colțurile lumii, devenită acum lumea romană (traci, iliri, nord-africani, hispani, britani și mulți orientali)”, mai menționează dr. Cristina Mitar.

În colecția „Piese romane” a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj Napoca se află un alt obrăzar de coif roman descoperit de data acesta în situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia (Grădiştea de Munte, jud. Hunedoara), undeva în perioada anilor 1950 – 1951 și evaluat ca aparținător de secolul II d.Hr. Pe acesta – coif cu ornamente și simboluri – apare reprezentată scena luptei dintre șarpe și pasăre (simboluri cosmice: Pământ și Cer).

Pentru valorea sa deosebită, piesa „Obrăzar de coif” din perioada romană, descoperit în Forul (piaţa centrală) de la Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, a fost expusă în cadrul proiectului „Exponatul Lunii”, din holul Castelului Magna Curia, aparținând de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Specialiștii muzeului devean spun că alegerea acestei piese nu este întâmplătoare, ci în directă legătură cu aniversarea naşterii împăratului Traian din 18 septembrie, anul 53 d.Hr.. Aceasta ca să nu uităm că se mai nasc și astfel de oameni pe planetă, care pot călca în picioare o altă civilizație pentru propriile interese, iar apoi să îi dedice basoreliefurile unei imense Columne și sute de statui colosale… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*