Eroi au fost, eroi sunt încă și-or fi în neamul românesc…

Abia zilele trecute am înțeles întocmai sensul acestor vestite versete. În aceste propozii verbul a fi este predicativ, iar substantivul eroi este subiect, sensul fiind „au existat eroi și eroi există și azi și-or exista cât neamul românesc”!

…Și m-am întrebat care sunt eroii de azi? Care sunt persoanele alese în care se manifestă predispoziția românilor pentru fapte deosebite, de mare curaj, curaj civic, moral etc.? Întrebarea mi-a venit spontan când am citit despre amenințările cu moartea primite de o femeie, o doamnă care de ani de zile se luptă cu haimanalele din clasa politică, de la cel mai înalt grad politic – cel de prim ministru (vezi cazul „dottorelui” Victor Ponta) până la ultimul aspirant la o funcție publică… Doamna Emilia Șercan  este deja un reper în societatea românească, un model de abnegație și dăruire în oastea adevărului. Este profesoară la Facultatea de ziaristică, adică este un model zilnic la îndemâna viitorilor ziariști! Vor ști aceștia să se împărtășească din norocul de a avea astfel de dascăli?

Oricum, doamna Șercan ne dă speranțe privind viitorul mass mediei românești, pe care deseori am făcut-o vinovată de complicitate vinovată la dezastrul național post-decembrist. Și nu greșeam cu nimic!

Nu știu nimic mai mult despre doamna Șercan decât ce au înțeles și alți telespectatori: doamna ȘERCAN, din proprie inițiativă, cu totul voluntar și independent de instituțiile statului, s-a apucat de curățenie într-un sector socio-profesional extrem de sensibil: impostura intelectuală, academică. Falsul în acte publice, dobândirea nemeritată a semnelor unui respect uzurpat: titlul de doctor în științe!

În această ordine de idei aș face o completare: titlul de doctor în științe poate fi pe nedrept obținut nu numai prin fraudă propriu zisă, prin plagiat, ci și prin lipsa de originalitate a tezei, prin nivelul mediocru al acesteia. Mi-aduc aminte de comentariul făcut de marele Alexandru Graur la teza de doctorat a Gabrielei Pană Dindelegan, pe vremea când aceasta încă nu era mare academiciană: teza nu aducea nimic nou față de Gramatica Academiei, clasica. Spunea aceleași lucruri folosind un limbaj științific inaccesibil, inventat, artificial, de neînțeles pentru neinițiații în metoda descriptivă folosită. Păcat care se va regăsi și în noua Gramatică a Academiei compet ilizibilă și inutilizabilă, elaborată sub coordonarea aceleiași persoane.

Mă recomand: când mi-am scris teza de doctorat mi-a fost greu să identific sursele unor afirmații din textul tezei, despre care nu mai știam de unde le luasem. Ca să nu fiu acuzat de plagiat, am declarat că ideile mele, sigur nepreluate din alți autori, le voi prezenta numerotându-le. Am ajuns astfel la cîteva zeci de idei și observații originale, despre care garantam că văd pentru prima oară lumina tiparului. Dar cred că multe altele au rămas ne-numerotate. Vezi Gramatica rațională a articolului, apărută la Editura Științifică.

Să ne întoarcem la eroii de azi! Mai sunt și alți eroi? Cum i-am putea identifica?

După modelul doamnei Emilia Șercan am putea stabili că eroii de azi sunt persoanele care se opun sistematic și pe față sistemului, abuzurilor săvârșite în interiorul sistemului. Și-mi vine în minte exemplul opoziției celor care au zădărnicit abuzul sistemului, al Primăriei Capitalei, în încercarea nesăbuită a primăriței Gabriela Firea, susținută și de autoritățile superioare rangului său, de a schimba destinația Palatului Dacia și de a-l atribui impostorilor de la Institutul Holocaustului, pentru a organiza acolo un Muzeu al Holocaustului din România, Holocaust la fel de real și de valabil ca tezele de doctorat de care se ocupă doamna Șercan.

Eroi sunt cei care fac opere de binefacere pentru copiii abandonați, adunându-i în spații de supraviețuire și educație superioară, creștinească. Despre eroii aceștia mass media nu pomenește mai nimic.

Eroi sunt cei care pe internet se străduie să demonteze încrengătura de minciuni și falsuri propagate de establishmentul politic și cultural prin mercenarii care poluează atmosfera publică!

Cu ani în urmă am lansat proiectul Lista Națională. Avem nevoie de o listă cu persoanele care merită să figureze și să conteze ca modele pentru ceilalți concetățeni! O listă publică cu valoare de replică la cazierul judiciar, o listă a faptelor bune, pilduitoare, prin care se va dovedi că făcătorii de bine nu sunt puțini, nu sunt minoritari, ci sunt, dimpotrivă, o mare majoritate de oameni corecți, curajoși, dedicați sentimentului datoriei cu care te încarcă conștiința de om, de român!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*