Catedrala Mântuirii Neamului Românesc – una din cele mai mari din Europa

Catedrala Mântuirii Neamului Românesc este o biserică aflată în construcție, situată în București, pe Dealul Arsenalului, lângă Casa Poporului. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă pe locul viitoarei construcții în februarie 2011 și data finalizării sale este preconizată a fi la sfârșitul anului 2018. Costurile medii ale investiției se ridică la suma de 80.000.000 euro. Ideea unei catedrale naționale nu este deloc nouă, ea a fost propusă de sinodul bisericii autocefale române și regele Carol I și reluată în anii de după Primului Război mondial, când au și apărut schițe de proiecte ale arhitecților perioadei (cea mai cunoscută fiind a arhitectului Petre Antonescu) și a fost susținută de patriarhul Miron Cristea. Uitat în anii comunismului, proiectul a fost reluat după 1989, susținut de o parte din populație: un sondaj național realizat în 2011 arată că 60 la sută dintre persoanele întrebate erau, mai ales în mediul rural, favorabile, proiectului. Capacitatea catedralei va fi de 5000 de persoane, spațiul pentru cor va fi dimensionat pentru 300 de persoane, parterul catedralei va adăposti o sală multifuncțională și spatii muzeale pentru 2000 de persoane, cu grupuri sanitare și garderoba aferentă. Înălțimea maximă este de 90 de metri la baza crucii. Din 1996 încoace au fost propuse mai multe amplasamente pentru Catedrală.

Primul a fost la Piața Unirii din București, în fața clădirii care adăpostește Unirea Shopping Center, unde în prezența Papei Ioan Paul al II-lea a fost slujită o troiță, ca piatră de temelie. În perioada 1999-2002 se discuta axul Bulevardului Unirii, în fața terenului pe care ar fi trebuit să se înalțe noua clădire a Operei. În anul 2004, Guvernul Adrian Năstase a transmis în folosință Bisericii Ortodoxe Române o suprafață de 5 hectare din Parcul Carol I, pe platoul central, unde urma să se demoleze Mausoleul și să fie ridicată Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Decizia de construire a Catedralei pe locul Monumentului Eroilor din Parcul Carol a stârnit numeroase controverse și proteste. Traian Băsescu, în calitate de primar al Capitalei, s-a opus, s-a judecat și a câștigat procesele cu autoritățile (Primăria sectorului 4 și Consiliul general) care au emis autorizații pentru construirea Catedralei în parc, astfel că Mausoleul a fost salvat și s-a trecut la căutarea unui alt amplasament pentru Catedrală. În iunie 2009 Biserica Ortodoxă Română declara că ansamblul Catedralei se va întinde pe 11 hectare de teren, situate lângă Palatul Parlamentului. Se anunța că Catedrala Mântuirii Neamului va avea o înălțime de 120 de metri, va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter și va avea o suprafață de 38.000 de metri pătrați. Catedrala urma să aibă o structură de beton armat cu ziduri de cărămidă, în interiorul căreia vor putea intra aproape 5.000 de pelerini, Se intenționa ca slujba să poată fi urmărită de la fața locului chiar de 125.000 de credincioși, pe ecrane montate pe holuri și în exteriorul Catedralei. Costul total al lucrării era estimat la 400 de milioane de euro, bani în care sunt incluse finisajele, sculptura și pictura. Catedrala va avea 120 m lungime, 70 m lățime și 120 m înălțime, se va desfășura pe o suprafață de 38.000 de metri pătrați și va avea două hramuri: „Înălțarea Domnului” (Ziua Eroilor) și „Sfântul Apostol Andrei”.

Pe 11 noiembrie 2016 a fost turnat la Innsbruck primul clopot al Catedralei Mântuirii Neamului. Aceasta cântărește peste 25 de tone, și are un diametru de 3,35 metri, fiind cel mai mare clopot în mișcare din lume situat într-un edificiu religios. Pentru bronzul destinat turnării clopotului s-a folosit 78 la sută cupru electrolitic și 22 la sută staniu electrolitic. Pe clopotul mare se regăsește basorelieful Patriarhului Daniel, cu scopul de a evidenția binecuvântarea acestuia pentru realizarea clopotelor.

S-a tot vorbit în România despre Catedrala Mântuirii Neamului din București (cât este de necesară; dacă este momentul potrivit să o construim?; dacă avem banii necesari?). Dar, toate orașele mari și importante au un punct de maxim interes al orașului, care este reprezentat de biserica cea mai mare din oraș. Chiar dacă vorbim de Barcelona, de Paris, de Londra, sau orice alt oraș; fiecare dintre ele are o catedrală cu care se laudă! Iar Catedrala Mântuirii Neamului va ocupa un loc fruntaş în topul celor mai mari lăcaşuri de cult din Europa. Impunătoarea construcţie poate concura foarte bine cu cele mai mari catedrale din Europa. Pentru comparație, câteva exemple dintre acestea putem avea….

Sagrada Familia – Spania

Sagrada Família (Sfânta Familie) este o uriașă biserică din capitala Cataloniei, Barcelona (în nord-estul Spaniei). Are o înălţime de 170 de metri. Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanțată din bani publici, așa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasările din biletele de intrare. Ca exemplu al costurilor necesare, bugetul pentru anul 2009 a fost de apropie 20 milioane de euro. Numele oficial este „Temple Expiatori de la Sagrada Familia” (în catalană).

Basilica San Pietro – Vatican

Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 138 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore și Bazilica Sfântul Paul din afara zidurilor.

Catedrala Mântuirii Neamului – România

Catedrala Mântuirii Neamului este cel mai mare lăcaş de cult din România. Va avea o înălţime de 120 de metri, repartizați pe cinci niveluri, dintre care trei în subteran, cu magazine de suveniruri, săli de concerte, librării, restaurante, chiar şi o parcare de 250 de locuri. Peste 5.000 de oameni vor putea asista la slujbă în incinta bisericii, iar altarul va avea 320 de metri lungime.

Domul din Milano – Italia

Domul din Milano este catedrala Arhiepiscopiei Româno-Catolice de Milano. Cu o suprafață de 1200 mp, catedrala milaneză, una dintre imaginile emblematice ale Italiei și ale Europei, este cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca mărime din Italia, după Bazilica San Pietro din Roma și Catedrala Santa Maria din Florența. Podoabă cu totul unică a arhitecturii gotice, catedrala din Milano are o capacitate de peste 40.000 de locuri, o lungime de 157 m şi o înălţime de 108,5 metri.

Catedrala Sfântul Vasile – Rusia

Catedrala Sfântul Vasile este situată în Piața Roșie din Moscova, Rusia și a fost construită în 1554. Catedrala reprezintă un lăcaș de cult ortodox, iar monumentul este un simbol al orașului și al arhitecturii ruse tradiționale. Biserica adăpostește mormântul Fericitului Vasile (sec. al XV-lea), care este patronul catedralei. Catedrala este cunoscută pentru cupolele sale caracteristice sub forma bulbilor de ceapă.

Sperăm ca și complexul de clădiri al Catedralei Mântuirii Neamului Românesc să poată sta cu mândrie între cele mai importante clădiri istorico-religioase ale Europei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*