Digitizarea colecției de artă romană

Anul 2018 este declarat și Anul European Al Patrimoniului Cultural. Obiectivul acestuia este de a încuraja cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural al Europei și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Sloganul Anului este „Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor”. Anul va fi marcat de o serie de inițiative și evenimente care vor avea loc în toată Europa, pentru a le permite cetățenilor să se implice și să se apropie mai mult de patrimoniul lor cultural. Patrimoniul cultural ne modelează personalitatea și viața de zi cu zi. El face parte integrantă din orașele, peisajele și siturile arheologice ale Europei. Nu îl întâlnim doar în literatură, în artă sau în obiecte, ci și în meșteșugurile pe care le-am moștenit de la străbunii noștri, în poveștile pe care le spunem copiilor noștri, în mâncarea de care ne bucurăm împreună, în filmele pe care le vedem și în care ne recunoaștem.

Chiar la începutul acestui an programul „PANTHEON 3D” a fost declarat câștigător la sesiunea de finanțare A.F.C.N. I/2018, după prima etapă de concurs pentru aria Programe Multianuale, urmând a fi implementat de către Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia în perioada 15 ianuarie 2018 – 29 noiembrie 2019. „Pantheon 3D”  se află printre proiectele din domeniul patrimoniului cultural material, imaterial şi digital ce se vor putea derula în anul 2018 sub egida Anului European al Patrimoniului. În urma  apelului naţional pentru proiecte lansat de Institutul Naţional al Patrimoniului, acest program a fost selectat, în concordanţă cu obiectivele europene, pentru atribuirea logo-ului „Anul European al Patrimoniului Cultural” şi a statutului de eveniment oficial. Acest proiect de digitizare a colecției de artă romană este cea mai ambiţioasă iniţiativă din domeniul valorificării şi expunerii patrimoniului arheologic întreprinsă în cadrul MNUAI şi una dintre puţinele la nivel naţional. Documentarea și valorificarea patrimoniului mobil prin intermediul tehnologiilor tri-dimensionale ȋși au locul lor foarte bine definit ȋn ansamblul operațiunilor de digitalizare ale ultimilor ani.

Principalele activități care au în vedere valorificarea interdisciplinară directă a pieselor de artă romană sunt:

1) Colecția științifică virtuală – PANTHEON 3D. Se va crea o colecție virtuală a pieselor de artă reprezentând divinități romane, în care va fi prezentat modelul 3D însoțit de explicații tehnice, dar mai ales de informații cu caracter științific legate de piesă, în limbile română și engleză. Colecția virtuală va fi accesibilă online pe site-ul MNUAI. Astfel muzeul va deveni instituție furnizoare de patrimoniu digital, deziderat în cadrul strategiei culturale la nivel național.

2) Platforma digitală interactivă – expoziția virtuală mobilă. Pe lângă disponibilitatea online a produselor digitale, se are în vedere o expunere integrată a colecției de modele 3D prin intermediul unei platforme interactive de vizualizare, destinată atât mediului muzeal cît mai ales mediului educațional, cu adresare directă înspre publicul larg. În cadrul lecțiilor interactive acest sistem va permite realizarea unor interesante expuneri pentru piese. Sistemul de expunere are o utilitate nelimitată, putând fi folosit în orice altă expoziție incluzând elemente digitale interactive, un aspect important în sensul extinderii acestui proiect pilot de digitizare și la restul colecției muzeului.

3) Cele patru expoziții temporare se vor adresa tot publicului larg, ca beneficiar direct al programului. Tematica acestora are în vedere prezentarea divinităților panteonului clasic greco-roman la Apulum, dar și varietatea cultelor religioase din epoca romană, a reprezentărilor de divinități aparținând unor grupuri etnice diverse din Imperiu. Expozițiile vor fi organizate în decursul celor doi ani, cu ocazia Nopții Muzeelor și a zilei de 1 Decembrie, în anul sărbătoririi Centenarului. Fiecare expoziție va beneficia de un catalog bilingv (rom./eng.) cu caracter de popularizare.

4) Realizarea replicilor pentru nevăzători cu ajutorul imprimantei 3D. în scopul oferirii unor experiențe muzeale deosebite și participative unui public cât mai larg, incluzînd astfel și persoanele cu dizabilități de vedere. Astfel, se vor organiza în colaborare Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba (partener în program) vizite ale unor grupuri la sediul muzeului, unde vor fi expuse replici ale unor piese de artă romană. Modalitatea de realizare va avea în vedere folosirea modelelor și a imprimantelor 3D. Întreaga expoziție vor beneficia de etichete speciale, în limbaj Braille.

Alte activități cuprind workshop-uri cu studenți, ateliere de creație cu elevi și prezentări pentru elevi susținute de specialiști. Și cum totul a început cu un mit sau o legendă, prima expoziție organizată în cadrul programului cultural Pantheon 3D a fost „Mythologia 3D – Mituri greco-romane – expresii artistice clasice și moderne” și a invitat pe cei interesați să călătorească în spațiul fabulos al Legendelor Olimpului și în timpul mitic al Zeilor și Eroilor lumii greco-romane. Expoziția a fost prezentată la Muzeul Principia din Piața Cetății Alba Iulia și a avut vernisajul pe 19 mai 2018, la ora 18.00, fiind deschisă până pe 1 asugust 2018. Conceptul expozițional prezentat a combinat creativ și inedit piesele clasice de artă romană cu interpretările artistice moderne ale elevilor de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. Piesele sculpturale ce au fost expuse, reprezentând personaje și scene mitologice greco-romane, fac parte din colecția de artă romană a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, cele mai multe dintre acestea fiind descoperite în situl Apulum. Expoziția a valorificat atât creativitatea cât şi capacitatea de asimilare și interpretare a esteticii, formelor și simbolurilor artei clasice, dar mai ales a ecourilor acesteia în arta provincială romană de la Apulum. „ZEI PE DISPLAY” – a reprezentat expunerea integrată a colecției de modele 3D ale pieselor de artă romană, prin intermediul unei platforme interactive de vizualizare destinată mediului muzeal și educațional. Platforma virtuală mobilă a fost compusă dintr-un sistem desktop integrat unui ecran tactil de mari dimensiuni, care a permis astfel o expunere interesantă a acestor artefacte extraordinare, și mai ales accesarea lor online ca modele 3D, prin controlul interactiv direct al publicului vizitator.

Întregul program PANTHEON 3D implică specialiști din domeniile arheologiei, istoriei și artei Antichității clasice, fotogrammetriei și digitizării 3D, restaurării, precum și traducători. Echipa de implementare a programului cultural PANTHEON 3D este alcătuită din: dr. Anca Timofan (arheolog) – coordonator de program, dr. Călin Șuteu (specialist în fotogrammetrie și digitizare 3D), dr. George Bounegru (arheolog), dr. Radu Ciobanu (arheolog), dr. Ilie Lascu (arheolog), dr. Radu Ota (arheolog), dr. Cătălin Pavel (arheolog), Dan Anghel (restaurator), Dana Burnete (restaurator), Adina Bogdan (traducător), Gabriela Cristina Balica (traducător). Instituțiile partenere în cadrul programului cultural „Pantheon 3D” sunt următoarele: Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Istorie Turda, Liceul de Arte „Regina Maria” – Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloșca și Crișan” – Alba Iulia, Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba. Prin acest proiect cultural se dorește aducerea mai aproape de oameni a pieselor arheologice valoroase din colecțiile muzeale, și deasemenea, prin această apropiere virtuală, va putea avea loc o revalorizare a acestui patrimoniu cultural. (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*