Suta (lui) postIgnat!

În fond, cam despre asta este vorba în actuala guvernare! În loc să-i ajute pe cei ce au trudit și au pierdut totul, în loc să le bată ei la ușă țăranilor cu bani pentru despăgubiri, guvernanții stimulează delațiunea. Pungășia și veșnica „descurcăreală”. Că dacă unul e mai șmecher și dă la iveală „cadavrele” voite de Daea, face și bani pe munca și pierderea altora, dar apăra și… țara!

Sigur, într-o gândire primitivă, lucrurile poate că ar fi funcționat și așa. Guvernanții (dar cel puțin câte doi o dată, să fim „politically correct” cu istoria!) momeau țăranul cu sută de lei, (suta aia, veșnică marotă-momeală), iar oamenii scoteau singuri la poartă porcii dosiți prin congelatoare. Doar că suta asta „nouă” – nouă, dar mai de(s)preciată ca aia veche!-, oferită per „cadavru de porc” sună aproape ca suta aia roluită cu un pumn de plumb de la ofertanți!

Numai de ar fi tras linie, iar Daea ar fi văzut singur stupizenia propunerii. De fapt, ce spunem noi „propunere”?! Ditamai proiectul „pentru neam și țară”, pompos promovat: „Stimularea găsirii unor cadavre de porci pentru a apăra România” (!)… Adică, vii cu o sută de lei să compensezi ce? Porcul tăiat și pus la congelator și care, însumat pe kilogramele din pachețele frumos rânduite, ar valora mai mult sau cheltuielile de urgență făcute de oamenii ăia care și-au salvat singuri munca la ceas de noapte? Și care și-au cumpărat de nevoie congelatoare, butelii și arzătoare dar au trebuit să plătească și mâna de hăcuitor de (pre)Ignat de noapte…

Apoi, pentru proiectul ăsta, dincolo de ironizarea unor valori precum apărarea unei națiuni, mult prea depărtate de înțelegerea lui Da (și) Ea (!), ministrul ar trebui să-și pună singur șoriciul de pe obraz pe post de mucava la un dosar penal. Pentru că „oferta” lui constituie o instigare la infracțiuni în masă, căci, după un asemenea apel, oamenii nu or să scoată porcul congelat în bătătura unde s-au jurat, în fața inspectorilor, că nu au astfel de animale, ci o să-i ducă departe de gospodăriile lor și abia apoi or să anunțe autoritățile pentru a-și primi recompensele. Dacă o să creadă ei de cuviință că merită efortul și riscul de a fi luați, apoi, la întrebări. Or să-i ducă atât de departe cât le va spune instinctul de protejare, de s-ar putea ca suta lui Daea (pe medie de porc!) să nu le acopere nici măcar transportul.

Și cum se va proceda de fapt la recompensarea „detectării” resturilor de porci? La bucată, la kilogram (asta ar fi culmea, ca față de „despăgubirea” dată la luarea cu japca a vierilor și scroafelor, „în viu”, când opisurile s-au făcut la ochi de către inspectorii camuflați în halloween-ul antipestă, acum să se meargă pe gramajul per bucată de cadavru, să fie cântărită fiecare „caserolă” dezghețată) sau după reconstituirea „in integrum” a animalului, de la vârful codiței la ultima ureche?…

Un proiect care nici măcar într-un banc cu foștii milițieni nu și-ar fi găsit locul… Darămite într-un proiect de țară europeană?!

Da, ceva-ceva a auzit ministrul Daea de a venit cu un plan pentru „stimularea găsirii unor cadavre de porci pentru a apăra România”. Dar era dintr-un alt scenariu. Sigur, ar putea merge pe terenul fostului proiect al megamoschei. Acolo va găsi câteva „cadavre” de porci și va putea să anunțe și suta de lei drept autorecompensă. Dar numai „la carcasă”, căci, altminteri, pentru „cadavre”, ar trebui să caute prin cimitirele cu „votanții” șefului de partid.

După aproape trei decenii, să vină un (alt) moș „Deacă” să ne ademenească și el cu o altă sută de lei, parcă e prea mult, nu?… Mai bine am da noi câte o sută de lei pe cap de politician plecat. Și chiar că am apăra și țara!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*