La Brănești – Ilfov, Mihai Eminescu a fost declarat poetul tuturor românilor

Într-o minunată zi în care natura s-a îmbrăcat toată în alb, ca o mireasă, la sediul Casei Corpului Didactic Ilfov din comuna Brănești s-a sărbătorit „Ziua Culturii Naționale – Ziua poetului nepereche Mihai Eminescu”. Organizatori evenimentului au fost Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Casa Corpului Didactic Ilfov și Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din localitate. Programul a fost deschis prin interpretarea melodiei „Eminescu” de Ion Aldea Teodorovici, a cappella, de către elevele Adriana Bălăceanu și Gabriela Chiru. Apoi, Elvira Costache, elevă în cadrul Liceului Teoretic „Traian Lalescu”, cea care ne-a fost călăuză de-a lungul întregului eveniment, ne-a întâmpinat cum se cuvine: „Bună ziua, stimați invitați! Versurile și muzica pe care le-ați ascultat în compania Adrianei și a Gabrielei ne aduc aminte de geniul literaturii române, „Luceafărul poeziei românești”- Mihai Eminescu, poetul tuturor românilor, poetul național ce a făcut ca limba românească să sune grațios și armonios în versurile inspirate din temele fundamentale cultivate: natura, istoria, folclorul și dragostea. Poate ne întrebăm de ce purtăm costumul național odată cu nașterea marelui poet, iar răspunsul vine din vocea patriotismului pe care îl manifestăm venerând oamenii de cultură ce au ridicat pe treptele gloriei națiunea română, iar portul național reflectă identitatea noastră pe acest tărâm plin de istorie scrisă cu jertfa  si cu sacrificiul  eroilor știuți și neștuți care nu ne-au cerut nimic decât sa îi prețuim și să respectăm valorile naționale ce ne reprezintă în fața lumii întregi. Prezentatoarea activității de astăzi, subsemnata, Elvira Costache, elevă în cadrul Liceului Teoretic „Traian Lalescu” va păstori momentele culturale, avându-i ca protagoniști pe colegii mei din liceul pe care îl reprezint. Gazdele dvs. de astăzi sunt Casa Corpului Didactic Ilfov, Liceul Teoretic „Traian Lalescu” în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Ilfov, care au onoarea de a sărbători artistic ziua cea mare a românilor – nașterea poetului Mihai Eminescu. De asemenea, în sală, ne-au onorat cu prezența doi actori, mesageri ai culturii prin teatru și film, dna Andreea Samson si dl. Șerban Georgevici, pe care îi rugăm să ne spună câteva cuvinte.”

Actorii de la Teatrul de Comedie din București au spus vorbe alese și frumoase despre marele nostru poet și despre acestă zi de sărbătoare națională, după care ne-au încântat cu un moment de recitare din lirica eminesciană ce a emoționat întreaga sală umplută până la refuz de elevi și profesori de la cele patru licee brăneștene, dar și de localnici ce apreciază un asemenea eveniment. După un ropot nestăvilit de aplauze, prezentatoarea noastră și-a reluat postul spre a ne anunța ce va urma: „În continuare, să nu uităm tânară generație și, dragi invitați, astăzi, 15 ianuarie, este o zi emblematică în istoria poporului român. S-a născut la Botoșani – Ipotești în anul 1850, marele nostru poet, „Luceafărul poeziei românești”: Mihai Eminescu. Poet, prozator și jurnalist român, acesta a fost socotit de critica literară și de cititorii români drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară: „Junimea”, a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. Primul său poem a fost publicat la vârsta de 16 ani, iar la vârsta de 19 ani a părăsit meleagurile românești pentru a studia în Viena. Acolo, tânărul o cunoaște pe Veronica Micle, marea sa dragoste. Aceasta era căsătorită cu profesorul universitar Ștefan Micle. Suferința din dragoste a dus la scrierea unora dintre  cele mai sensibile poezii. Pe data de 15 iunie 1889, marele nostru poet se stinge din viață într-un sanatoriu din București, iar pe 17 iunie a fost înmormântat în cimitirul Bellu din București, la umbra unui tei. Manuscrisele sale au fost dăruite Academiei Române de către prietenul său, Titu Maiorescu. Deschidem spectacolul nostru pe tărâmul poeziei în compania colegului Tone Nicușor ce ne va dărui un moment de istorie din creația literară eminescină: „Scrisoarea a III-a”.” Interpretarea originală și aplombul cu care a abordat o asemenea poezie a făcut ca publicul să îl ovaționeze din plin. Dar aceasta nu a fost tot. „Dragostea este sentimentul pe care poetul l-a transmis așa cum l-a trăit, cu speranțe si  dezamăgiri, iar acum pașii ne vor fi purtați în lirica eminesciană odată cu poezia „Pe lânga plopii fără soț”, versuri recitate de Andreea Calancea.”, avea să ne anunțe Elvira Costache. După ce l-am „însoțit” pe poet, urmărindu-i pașii pe aleea străjuită de falnici plopi și am cules aplauzele oferite de generosul public, a urmat un moment musical: „Versurile poeziei „Dintre sute de catarge” sunt transpuse armonios în acorduri muzicale de Andriana Bălăceanu care, pe corzile chitarei, va da glas sentimentelor poetului.” Apoi, ne-am întors din nou pe tărâmul poeziei, alături de Cazacu Adriana, care a transmis mesajul poetic, recitând „Odă în metru antic”.

Tone Andrei Nicușor a interpretat din „Cugetările sărmanului Dionis”, fiind urmat de  Adriana Bălăceanu  care, din nou, în acorduri muzicale, a făcut ca versurile poeziei „Și dacă…” să ne transmită starea sufletească a poetului. Calancea Andreea a recitat „Atât de fragedă”, iar Tone Andrei Nicușor ne-a dezvăluit date și informații despre opera lui Mihai Eminescu. Calancea Andreea ne-a prezentat apoi momentul „Despre Eminescu…”, cu fapte și evenimente mai puțin știute, pe care am avut ocazia de a le descoperi. Au urmat aplauze pentru Constantin Diana, care ne-a transmis mesajul criticilor literari vizavi de opera eminesciană și versurile poeziei „De-aș avea”, ce au prins glas în interpretarea lui Tone Andrei Nicușor. Natura și dragostea și-au dau mâna în lirica eminesciană prin poezia idilă-pastel „Lacul”, care a fost recitată de Liscan Lavinia.

Mihai Eminescu a fost și un mare iubitor al folclorului, pe care l-a valorificat în creațiile sale, ca sursă de inspirație. Acesta a preluat averea spirituală a acestui popor milenar transformând-o în poezii culte. Pentru exemplificarea necesară, în continuare, s-a desfășurat un moment artistic în compania elevei Mihalache Ramona, ce care ne-a purtat pașii în lumea muzicii folclorice prin  interpretarea melodiei „Floarea-soarelui”. Dansul și muzica populară sunt valorile naționale pe care avem datoria de a le păstra vii și de a le  transmite generațiilor așa cum le-am primit. Ele reprezintă zestrea culturală a acestei nații din care marii oameni ai literelor s-au inspirat în creațiile lor. Doamna  Rodica Crivăț, neobosita păstrătoare a jocului popular românesc, a încheiat momentul artistic prin care am omagiat nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, printr-o selecție de jocuri tradiționale pe care micii elevi ai clasei I le-a prezentat prin pași vioi, purtând astfel pe mai departe mesajul folcloric ancestral și a patriotismului național.

În încheiere, prezentatoarea noastră, eleva Elvira Costache, ne-a mai spus: „Vă rog să îmi permiteți să vă mulțumesc pentru atenția acordată și să nu uităm niciodată oamenii valoroși, ambasadorii culturii naționale în lume. Și toate aceastea pentru că: „Pe pământul vechii Dacii, și mai mare și mai mic, dacă n-ar fi EMINESCU, noi n-am fi însemnat nimic!

Aplauze furtunoase și binemeritate au primit elevii, recitatorii și dansatorii, dar și organizatorii acestui eveniment național de marcă, cu care s-au delectate spectatorii din Brănești – Ilfov. Afară încă ningea și frigul ne făcea să strângem la piept haina, dar gândul la versurile eminesciene minunate ne încălzea inima.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*