Dicționarul lingvistic… „1984”

Acum chiar s-a comportat ca un pavian cu mantie! Și e mai grav să se comporte așa decât să semene cu el… În fond, e bine că și-a schimbat coafura, deși era alegerea ei (iar dacă era sigură pe sine, nu schimba nici măcar o șuviță, rămânea așa cum se simțea bine, nu cum îi cer alții), dar să ajungă acum să se comporte aidoma unui pavian care a făcut o boacănă, cerându-și cerșit scuze, parcă o discreditează mai rău decât un tuș fotogenic nereușit.

Și totuși, pe cine a jignit premierul Dăncilă cu formularea sa despre autiști? Pentru că e greu de crezut ca asociațiile care s-au sesizat nu au înțeles sensul figurativ! Și faptul evident că premierul nu vizat nici o clipă persoanele suferinde medical. Ci strict derapajele clasei noastre politice de la Bruxelles (unde se regăsesc exagerări din plin, dar să ajungem să o facem trădătoare de țară pe Macovei, când Tokes ne tot suduie, chiar e ilar).

Și da, avem o problemă dacă lăsăm astfel de „interpretări” anti-figurative să ducă la rescrierea limbii române în extensiile ei metaforice. Mai ales când „directiva” vine dinspre Consiliul Antidiscriminare care, pentru a doua oară în câteva săptămâni, culmea, prin vorbele unui etnic care nu are habar de profunzimea, frumusețea și versatilitatea graiului nostru, reinterpretează limba română.

A făcut-o în cazul lui Mihai Tudose, subliniind că a înțeles (!) că era vorba despre un sens figurativ, dar, în cazul ex-premierului, a considerat că nu a fost vorba despre așa ceva… Or, a ajuns un consiliu să emită norme lingvistice și de nuanțe figurative peste Academia Română?! Și chiar așa, ce fac institutele lingvistice în fața tot mai deselor acte, citații, audieri și rapoarte care decupează limba română de sensurile ei figurative? Stăm cu brațele încrucișate și așteptăm ca felurite consilii, comisii și asociații să ne redacteze limite de exprimare? Așteptăm o ediție „princeps” anti-românească în care limba română să fie restrânsă la un set permis de expresii și cuvinte? În plus, dacă premierii unei țări nu mai au libertatea de a jongla cu expresiile, unde o să ajungem noi ceilalți, simplii muritori?

Este limba noastră și o menținem vie inclusiv prin sensurile figurative! Atâta vreme cât nu derapează într-un limbaj trivial, unde este problema?

Ne plecăm din nou frunțile în fața amenințărilor „de neconformare”, cum s-a  întâmplat cu termenul „țigan”? Așteptăm să ne impună iarăși unii să nu mai folosim cutare și cutare substantiv, ba să-l și radem din dicționare? Că are câte unul câte un cui în cap?

Ce o să facem acum? Eliminăm și autismul din dicționare din forma lui figurativă, e drept tot mai dedicată politicienilor? Păi’, la cât de elastică este limba română în sensurile figurative ale substantivelor și expresiilor o să ajungem cu mai puține cuvinte decât au limbile alea înțepenite în stepa sărăciei de cuvinte…

Sigur, nu putem să nu ne amuzăm de felul în care roata s-a întors! Când premierul Tudose atârna sensuri figurative pe lângă cârpa secuiască (mult mai dezvoltate și elevate, nu ca acum!), exact premierul de azi se oțărea de la Bruxelles! Că a făcut-o la comandă este clar! Rămâne „figurativ” doar scopul: au pus-o hingherii politici ai maghiarimii politice sau a fost mișcare pentru a fi adusă în lumină, să nu numească „autiștii” politici de la noi pe post de premier o mare anonimă?!

Și chiar ar fi hazliu să vedem că plângerile la adresa premierului Dăncilă au pornit de la aceeași care au pus-o pe ea să-i bată obrazul lui Mihai Tudose! Obrazul iepelor de pustă (și ce „potriveală” s-a tocmit în An de Centenar: iepe de pustă cu paviani cu mantie!).

O „potriveală” și pe măsura felului în care ONG-urile nu au putut rata „gafa” lui Dăncilă și s-au erijat în vizați tocmai pentru a putea pune presiune pe modificarea… modificărilor aduse felului de finanțare a asociaților! Iar că în stânga și dreapta a mai avut și alte „bârne”, politicienii scoși din șuruburi de felul de sudare al noului premier într-un guvern tot mai autist la problemele țării (autist și la problemele suferinzilor de autism) dar și gazetarii care au fost puși la indexul Consiliului anti-discriminare pentru vorbele lor sarcastice ori satirice, e deja o altă socoteală… potrivită!

Lasă un răspuns