„Piromania” din PSD

Să ne amintim că Nero, chiar dacă nu a aprins el Roma (se afla la Antium în momentul acela), se întoarce să vadă sinistrul și, din Turnul lui Mecena, privea cu satisfacții schizoide și cânta Arderea Troiei.  Ulterior, magnificul nebun, înspăimântat că i se imputase fapta, se disculpă dând vina pe creștini. Persecuțiile care au urmat, se știe, i-au martirizat și pe Sfinții Apostolii Petru și Pavel.

Un astfel de gând mi l-a sugerat finalul întâlnirii, de săptămâna trecută, a Comitetului Executiv Național al PSD de la Herculane și îngrijorarea cu care am primit posibilitatea scoaterii în stradă a haidamacilor și năimiților acestui partid de prin județe, mai ales din cele sudice și de prin Moldova conturând sau adâncind și mai mult diferențele opționale cu tot mai mulții dezamăgiți ai partidului lui Liviu Dragnea după mai puțin de un an de guvernare.

În ce mă privește, cred până și în fața evidenței și a iminențelor în rațiune. Iar dacă Liviu Dragnea nu crede că se accentuează ostilitatea majorității și se îngroașă numărul nemulțumiților din partidul pe care îl păstorește e o chestiune internă, care nici așa nu e lipsită de interes, mai ales că e vorba despre partidul care a câștigat ultimele alegeri cu un număr covârșitor de voturi. Însă românii percep în număr tot mai mare guvernarea PSD ca a se fi abătut de la promisiunile sale electorale și a fi derapat spre alte obiective. O spune, mai mult sau mai puțin credibil, Victor Ponta și, mai recent, a spus-o europarlamentarul Sorin Moisă care a dat, sâmbătă, o ultimă lovitură de imagine PSD prin demisia sa.

Cum își motivează europarlamentarul decizia se formulează cât se poate de concis și de edificator în anunțul public pe care acesta l-a făcut: Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a dezgropat, reactivat şi adaptat la contextul actual al României o parte din reflexele îndelung cultivate în anii naţional-comunismului pe care le speram definitiv depăşite […] Acum suntem din nou în situaţia în care străinul rău conspiră împotriva României, în care Bruxelles-ul este ostil şi inamic românilor, multinaţionalele îi exploatează pe români, George Soros este aliat cu diverse cancelarii occidentale pentru a scoate lumea în stradă şi se ocupă personal să comită diverse nedreptăţi împotriva domnului Dragnea.

Desigur, în atari situații tensionate cu care se confruntă PSD, după metode propagandistice practicate în anii ’50, e „productiv” pentru o anume categorie de cetățeni să dai vina pe alții: „statul paralel” și mai ales pe președintele țării. Statul paralel folosește instrumente publice, pentru a intimida, șantaja puterile statului. Mai mult decât atât, se observă acțiuni disimulate, sub pretextul unei așa-numite lupte anticorupție – s-a precizat în rezoluția de la Herculane prezentată de Marian Neacșu, secretarul general al PSD.

Și tot la Herculane s-a identificat și uncomplice al acțiunilor comise de statul paralel și ilegitim. Președintele Românieile [care, n.n.] tolerează, astfel că încalcă prevederi din Constituția României.” Nu este suficient motiv de suspendare? În finalul întrunirii, Liviu Dragnea a răspuns mai multor întrebări ale presei, unul dintre aceste răspunsuri atrăgând atenția în chip special: Toţi mi-au zis să nu cedez. Tema nu e Liviu Dragnea. N-am dorit să fie o susţinere pentru mine, nici prin vot, nici prin rezoluţie. Așadar, trebuie să ne  așteptăm ca în zilele următoare să avem paradoxale „mitinguri de susținere” și: orice organizație PSD din țară să poată să organizeze manifestații oricând, stabilind data, locul și motivul  Și apoi pe cine și de cine să apere susținătorii loiali ai partidului? Desigur, nu e loc de parabole, dar înțelepciunea noastră tradițională spune că un morar, ca să scape de șoareci, și-a aprins moara. Iar în timp ce privea cu satisfacția lui Nero incendiul, piromanul a exclamat cu satisfacție: Și moara a ars, dar și șoarecilor le-au plesnit ochii! In ce mă privește, o repet: cred până și în fața evidenței și a iminențelor în rațiune.

Numai că exclusivismul PSD s-a manifestat amenințător încă din nainte de începerea ședinței CEx-ului, când o mână de opozanți aflați întâmplător prin apropiere i-au întâmpinat pe Mihai Tudose și pe Liviu Dragnea scandând cu vehemență: condamnații și penalii nu pot conduce țara!  Doi vajnici bărbați (de stat) a trebuit să fie apărați de o femeie, respectiv de senatorul Ecaterina Andronescu. Aceasta, în spiritul solicitudinii de tip PSD, i-a înfruntat pe protestatari: Nu decideți dumneavoastră, decide poporul! Românii sunt prin tradiție un popor moral. Și atunci ce ar putea să decidă această mineriadă cu care ne amenință „poporul”?

De ce totuși, în democraticul lor partid, nici Șerban Nicolae, nici Codrin Ștefănescu și nici Eugen Nicolicea nu avertizează asupra consecințelor de imagine care vor fi decontate din tot mai străveziul capital de încredere de care PSD se mai bucură? Care ar fi totuși „câștigul” din această pagubă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*