Hoții…, acum „ca ziua”!

Cum vrea să fure Guvernul Tudose de la tineri pentru pensionarii de azi? Simplu… A discutat și pus pe tapet un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care contribuţia la Pilonul II de pensii private obligatorii va fi redusă de la 5,1 la 3,7 procente începând de anul viitor!

Ce înseamnă asta? Hoție, pungășie, spuneți-i cum vreți! Oricum ar fi, firește, tot treabă de lotru se scheamă!

Pentru a înțelege hoția, trebuie să vă descriu mai întâi „mecanismul”. Unul destul de simplu! Contribuția la pilonul II se plătește de către firme în numele angajatului în contul statului. Acesta direcționează apoi 5,1 la sută din ei, adică contribuția, în contul pe care fiecare angajat îl are la firma cu care a semnat contractul de administrare. De aici banii sunt ai contribuabilului. Adică el îi primește la împlinirea vârstei de 65 de ani fie într-o singură tranșă fie în plăți lunare dacă a avut o contribuție de minim 15 ani. Dacă asiguratul treceprea devreme în lumea celor drepți, și nu mai apucă pensia, banii sunt virați în conturile moștenitorilor. Cu alte cuvinte, banii rămân proprietarului (viu!) sau urmașilor proprietarilor (într-un fel, tot proprietarului!).

Ei bine, de la bugetul asigurărilor sociale sunt plătite pensiile actuale. Pricipiul se numește „al solidarității”. E o prostie și nu mai funcționează bine în aproape nici o țară din lume. Dar să lasăm asta acum. Practic, generațiile de lucrători de azi plătesc pensiile lucrătorilor de ieri ieșiti la pensie. Deci pensia nu o dă guvernul, ci o plătim noi ăștia care muncim! Guvernul doar o ia din alții saci și o pune într-unul. Dar nu din solidaritate, ci cu scopuri mai precise.

Așadar, cum fură Guvernul Tudose? Simplu – mută banii din buzunarele private în buzunarul statului cu o iluzorie promisiune de a vă plăti cândva statul pensia. Adică banii Pilonului II, în loc să se ducă acolo unde le este locul prin lege, în conturile private, se vor duce de acum înainte în contul statului.

Și ce este rău în acestă mișcare? v-ați putea întreba. Ei, de aici începe problema. Conturile private sunt proprietatea fiecărui contribuabil iar statul nu se poate atinge de ele. Nuar trebui nici măcar să se gândească la o asemenea „mișcare”. Contul general e altceva. De acolo statul poate lua banii tăi și plăti pensii speciale ale unora care nu au contribuit dar vor mai mulți bani prin fraudarea regulii generale – plata după contribuții. Plus că dacă mori înainte de vârsta de pensionare – asta e ghinion! Familia ta nu primește nimic. Ai contribuit la bunăstarea generală degeaba. Fie primit!

Mai mult, având în vedere scăderea populației, a numărului de angajați este mai mult decât sigur că în viitor statul NU va putea susține sistemul public de pensii. Ideea PSD este de a mulțumi pensionarii de azi, care îi votează, cu banii munciți și plătiți de cei aflați în câmpul muncii și care nu votează PSD decât în proporție mai mică. Practic plătește promisiunile electorale cu banii celui care muncesc!

Or, în toată lumea schema asta se cheamă furt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*