Latinizarea autohtonilor din Dacia ca proces al creștinării!

Întotdeauna m-a fascinat și interesat problema latinizării poporului român. Cum au devenit dacii vorbitori de latină și apoi prin etnogeneză să se vorbească limba neo-latină: română. Despre romanizare a publicat o excelentă carte anul trecut academicianul Ioan Aurel Pop (Transilvania – starea noastră de veghe), în care surprinde la detaliu latinizarea dacilor. Procesul de latinizare e interesant. E foarte greu de crezut teoretic că într-un timp foarte scurt de circa 170 de ani dacii au însușit limba latină. Există contraargumentul istoriografic că austriecii au stăpânit Transilvania 218 ani de la 1700 la 1918 și cu toată administrația nemțească de ceasornic, țăranii din Făgăraș, Bistrița sau Sălaj vorbeau tot limba română când au plecat pe jos la Alba-Iulia să voteze unirea. La anul 105 Imperiul Roman a cucerit circa 25 la sută din teritoriul Daciei și totuși dacii și-au însușit limba latină. Pare un mister? Limesul roman se oprea prin Bărăgan, dar dacii liberi de pe Nistru vorbeau latina după o sută de ani de stăpânire romană la trei/patru sute de kilometri de graniță. Și atunci care a fost procesul istoric prin care dacii ocupați și cei liberi și-au însușit limba latină?

Istoricii clasici susțin că latinizarea a început prin legăturile comerciale și politice încă din vremea lui Burebista și a continuat și după retragerea aureliană de la 271. Să nu uităm că Dunărea a fost cu intermitențe direct sub controlul Bizanțului până la 602. Exagerărilor Școlii Ardelene privind latinismul i-a răspuns Hașdeu cu genialul articol ”Pierit-au dacii” în care echilibrează exagerările unei romanizări nivelatoare. Mai există și teoria istorică controversată că limbile dacă și romană erau înrudite, două idiomuri asemănătoare, astfel s-ar explica „romanizarea” dacilor chiar dacă doar 25 la sută din terioriu a fost sub ocupația romană. Dar cea mai interesantă și credibilă teorie despre latinizarea autohtonilor din Dacia o oferă un prelat teolog, mitropolitul român Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord în cartea „Sfinții printre noi” (Ed. Doxologia, Iași, 2015), carte care am primit-o cadou de la un bun prieten român din Luxemburg.

Înaltul ierarh susține că fermentul principal al latinizării dacilor nu a fost doar ocupația romană, ci mai ales creștinismul. Influențele creștine au început din secolul I și au continuat întreaga etnogeneză a poporului român. Apostolii și misionarii creștini care treceau granițele Imperiului sau ale Daciei ocupate propagau credința creștină în limba latină. Creștinismul nu avea granițe politice, geografice sau etnice. Iată ce scrie mitropolitul Serafim: ”Creștinismul a venit în istoria poporului nostru într-un moment atât de dificil, când armata romană s-a retras din Dacia și când procesul romanizării Daciei nu era terminat, iar poporul român nu se formase deplin. Ori, tocmai în acest moment de cumpănă, misionarii creștini au răspândit creștinismul în limba latină populară prin care s-a continuat procesul de formare al poporului român. Dacă nu era creștinismul în momentele acelea de răscruce după retragerea romană (271) care să continue procesul romanizării prin folosirea limbii latine, noi nu eram astăzi români. Deci în etnogeneza noastră, creștinismul are aceeași valoare ca și romanitatea însăși. Creștinismul ne aparține genetic, face parte din ființa noastră cu toate valorile și calitățile spirituale, duhovnicești după care ni le-a transmis”. Chiar termenul de biserică provine din latinescul basilica nu din grecescul ecclesia. E o teorie care trebuie luată în considerare și credibilă: latinizarea poporului român prin creștinism, care transcede anii ocupației teritoriale romane pe mai multe sute de ani.

2 răspunsuri la “Latinizarea autohtonilor din Dacia ca proces al creștinării!”

  1. IO...gereules spune:

    Eu cred ca nu a fost forba de o latinizare prin crestinism ci de introducere a alfabetului latin,prin crestinism,in vorbirea straveche a traco-dacilor.S-a schimbat doar scrisul nu si vorba la traco-dacii bizantini,scris si vorbire,care au ramas sub forma limbii romane.Adevarat,sant multre enigme care pun sub semnul intrebarii latinizarea dacilor.Pe Columna lui Traian nu se vede nici un translator intre cele doua combatante,era sa spun intre cele doua natii:dacii si romanii.Eu ma intreb care Romani?ca Traian s-a dovedit a fi fost fiu de trac a caror parinti au”emigrat”pe meleagurile spaniole,armata Romana era in proportie covarsitoare compusa din ostasi traco-geti-daci,care se intelegeau intre ei in aceiasi limba.Cu scrisul este um mister,mister care cred ca este intretinut in mod ocult.Tablitele de la Sinaia ne arata un scris diferit de cel latin.E oarecum necinstit sa se spuna ca aceste tablite or fi fost facute de nu mai stiu ce natie aflata in trecere si nu este vorba despre istoria straveche a populatiei acelor locuri.Acolo au trait popoarele traco-getilor de aur,cu triburile lor nenumarate care foloseau aceiasi limba dela mama lor si care erau specialisti in tehnologia metalului,ei puteu fi,prin excelenta,fauritorii matritelor in care s-au turnat tablitele acelea.Aurul pe acele meleaguri era metalul zeilor fiind folosit in scopuri care trebuiau sa aibe o semnificatie de rezistenta pe Planeta Pamant,pentru viitorime.Cu scrisul… este o enigma.Dece s-a ocultat acest lucru?Dovezile scrise,scrijelite,mazgalite sant greu de ascuns,de falsificat,aceste sant dovezi vizibile.Verba,vorba este foarte usor de ascuns pentruca nimeni nu a gasit inregistrata pe o banda electromagnitica vorbirea din acele timpuri,si se poate spune orice si oricum despre modul de comunicare dintre asa numitele natii:Dacii si Romanii.Dece sant ascunse aceste lucruri din istoria neamului romanesc?Pentru a face loc altei istorii false ,care sa fie temelia dominarii lumii,a natiunilor ingenunchiate,a populatiei planetare intoarse inapoi intr-o lume pe care n-o stie nimeni dar pe care mai marii acestor vremuri o numesc lumea primitiva.

    • Marck spune:

      Perfecta dreptate , cine bine at fi daca toti cetatenii acestor paminturi Stramosesti ( special noua generatie , ca saracii cei mai in virsta ori trecusi prima ”Spalarea Creerului ” din epoca Communista , este mai greu sa gindeasca mai ales ca dela acea Lovitura de Stat din 1989 ai nostrii concetateni au suferit mai mult pina in aceste zile decit toti acei anii de cotropire Bolsevica , Tara noastra azi ajungind jefuita , vinduta de toti guvernantii care sau perindat la putere din 1989 , Tara ajungind azi sa fie corrupta de sus oina jos plus o mare massa de prostime ignoranta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*