De la sport la muzica populară…

Georgiana Păsăilă, cunoscută pe scena muzicală locală și națională cu numele de Gina, este o interpretă suceveancă tânără care deşi consideră că „matematica este mai uşoară decât muzica”, la momentul actual se consideră împlinită pe plan profesional, pentru că poate face ceea ce îi place cu adevărat, respectiv poate să cânte și să ne încânte pe noi toți, cei care îi admirăm taletul interpretativ. Introducerea în tainele artei muzicale a rădăuţencei, care oricum s-a consacrat mai întâi pe plan local prin talentul vocal pe care îl moștenește din familie, a coincis cu momentul când a fost admisă în clasa a IX-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Aici avea să studieze pianul şi canto clasic și avea să se aplece asupra părții teoretice a acestei minunate arte, care este muzica.

Înainte să studiez muzica, timp de opt ani de zile am făcut sport de performanţă, respectiv handbal, dar şi gimnastică, atunci când eram mai mică. Îmi plăcea enorm de mult sportul pe care îl făceam, visam să fac toată viaţa acest lucru şi să ajung o sportivă deosebită și performantă. În clasa a VIII-a însă, antrenorul meu a purtat o discuţie cu părinţii mei sfătuindu-i să mă îndrume către o unitate şcolară cu profil muzical, fiind la curent cu talentul vocal pe care îl aveam. Atunci a fost momentul în care destinul meu a luat o altă întorsătură, lucru de care astăzi sunt foarte mândră”, ne-a mărturistit Georgiana Păsăilă. Fiind o persoană sensibilă și care crede în existenţa destinului, dar şi în puterea cu care omul îşi poate modela singur soarta, ea îşi aminteşte cu drag de cei care, de-a lungul anilor, i-au marcat într-un anume fel existenţa. Astfel, tânăra cântăreaţă le menţionează cu multă consideraţie pe Iuliana Buraciuc şi Viorica Corjan, ambele profesoare de muzică în cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi susţine că studiind muzica la un nivel avansat a avut bucuria să cunoască persoane cu experienţă, devotate domeniului în care activează, de la care a avut de învăţat numai lucruri bune. Odată ajunsă la Bucureşti, a dat examen de admitere la Facultatea de Arte, specializarea Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Spiru Haret din București. Aici a avut ocazia să le cunoască şi altfel – adică dincolo de sticlă şi de talentul vocal deosebit pe care îl au – pe colegele studente și consacratele artiste Andra, Micky şi Denisa (de la Bambi).

Adesea mă gândeam că efortul fizic pe care îl depuneam în timpul pregătirii mele sportive mi se părea insignifiant pe lângă modul în care mă epuizam fizic şi psihic în timpul liceului, din cauza programului de pregătire muzicală pe care îl aveam după orele de cultură generală. Consider că un liceu de arte te formează altfel ca om, ca artist”, ne-a mărturisit Gina. Ambiţia şi încrederea în forţele proprii au fost cele care au determinat-o pe tânăra suceveancă să aleagă drumul capitalei, în condiţiile în care toţi colegii săi de liceu hotărâseră să studieze domeniul muzical la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași,    „În timpul facultăţii, am avut ocazia să plec în străinătate, să cânt şi să îmi câştig primii bani. Am semnat contracte în Anglia (Londra) și Italia (Roma), unde am cântat în cluburi, pub-uri şi restaurante”, ne-a dezvăluit Gina.

Artista a revenit în țară curând, chiar la Suceava, unde şi-a întâlnit și marea iubire. După o pauză lungă de pe scena muzicală din municipiu, Gina a revenit pe plan local, iar într-un timp destul de scurt a devenit din ce în ce mai cunoscută şi mai apreciată pentru muzica pe care o cântă. Şi pentru că este de părere că un artist complex va fi întotdeauna capabil să cânte orice gen muzical care i se propune, Gina nu a refuzat să cânte muzică de petrecere, colaborând foarte bine cu artistul Lorenzzo, o vedetă cu notorietate pe plan local. Reamintesc că cei doi au înregistrat şi un videoclip cu deosebit succes la public, la piesa „Iubesc, iubesc”. În ceea ce priveşte genul lăutăresc, Georgiana Păsăilă se mândreşte cu două piese („Mama mea” şi „Timpul trece mult prea greu”) pe care le-a înregistrat într-o colaborare cu unul dintre cunoscuții genului, Ninel de la Brăila. Ambele piese au videoclip şi se difuzează în prezent pe posturile de televiziune naţionale, de profil. Pentru anul 2014, artista şi-a propus să lucreze la un album de folclor autentic bucovinean pe care l-a început mai demult, dar fiind ocupată cu turneele, nu l-a terminat. Până la acest moment, Gina are filmate peste nouă videoclipuri la melodiile pe care le interpretează.

În prezent, Georgiana Păsăilă sau „Gina”, așa cum este cunoscută în toată Suceava, cântă împreună cu Formaţia „Luxor”, din care mai fac parte încă patru băieţi talentaţi, trei dintre ei fiind absolvenţi de Conservator: Narcis Rotaru, Luis Ursache, Ionuţ Peiu şi Petru Şoiman. Ca perspectivă de viitor, dacă ar fi să renunţe la muzică, Gina se consideră pregătită să îmbrăţişeze cariera de designer vestimentar şi se vede creând cele mai elegante rochii de seară. „Îmi plac rochiile de seară luxoase, paietele şi pietrele preţioase”, ne-a mai dezvăluit artista. De cele mai multe ori, la concertele sale, ea îmbracă câte o rochie de seară creație proprie, iar la final primește felicitări nu numai pentru concert, dar și pentru modelul de rochie pe care îl poartă cu mândrie. Deși iubește aceste minunate rochii de seară, ea nu renunță la portul popular, atât de drag, pe care îl afișează cu atâta mândrie ori de câte ori are ocazia. Dintre melodiile cu care își „vrăjește” ascultătorii putem aminti: „Fecioraș de om bogat”, „Să jucăm o țărănească”, „Oameni buni, veniți la joc”, „Drag mi-e să petrec la nuntă”, „Bătuta”, „Cucule, pasăre rară”, „Și-a luat badea sumănel”, „Hora de la Rădăuți”, „Bărbate, dragostea mea”, „S-o născut, iar, s-a născut”, „Cântă cucu-n Bucovina”, „Florile mele”, „Cetinioară din Humor”, etc. Cu glas de privighetoare, Georgiana Păsăilă, trece prin viață susținându-și trilul minunat în lumina vie a soarelui, spre bucuria tuturor sucevenilor care o ascultă și spre mândria tuturor profesorilor care au contribuit la formarea sa ca artist și, pe viitor,  ca educator în domeniul muzical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*