Turiștii care vor merge în această vară pe țărmul Mării Negre, atât pe litoralul românesc, cât și pe cel bulgăresc, vor avea parte de o surpriză de proporții. Ei vor putea să acceseze pe telefoanele mobile un site ce readuce la viață, prezentând în tehnologia 3D, un număr de 16 cetăți antice, opt din România și opt din Bulgaria. Pentru aceasta, specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) și-au unit forțele cu cercetătorii bulgari vecini și au pus la punct un proiect prin care readuc la viață 16 cetăți romane.
Grație tehnologiei 3D, oricine se va putea plimba virtual în voie pe vechile alei ale fortărețelor fără să fie nevoit să plece de pe plajă – va avea nevoie doar de ajutorul telefonului mobil sau al tabletei. Cetățile Tomis, Histria, Callatis, Carsium, Ulmetum, Capidava, Sacidava și Tropaeum Traiani au fost fotografiate și scanate în format 3D. Odată cu ele, alte opt cetăți romane din Bulgaria, au fost cartografiate, iar imaginile au fost prelucrate și încărcate pe o platformă online. Astfel vom putea vedea: „O galerie ce cuprinde imaginile aeriene realizate cu dronele, dar și fotografii de la sol. Dacă vom accesa fiecare sit în parte vom vedea descrierea istorică. Acest text este disponibil în limba engleză, accesibilă turiștilor străini.” În general, turiștii români care ajung pe litoral nu obișnuiesc să renunțe la o zi de plajă în favoarea unei excursii la vechile cetăți din Dobrogea, deși cele mai multe au fost restaurate de ceva vreme. În schimb, străinii abia așteaptă să ne cunoască istoria, spun cercetătorii de la MINAC. Cu ajutorul tehnologiei, vizita va fi acum la doar un click distanță. Relaxați, direct de pe șezlong, turiștii se vor putea putea plimba virtual prin cele mai importante cetăți antice de la malul mării. „Într-o singură vizită pot vedea ce este mai frumos în aceasta zonă de graniță, din punct de vedere istoric. Vor afla mai multe despre muzeul nostru și astfel poate vor fi interesați să vină să vadă cele 8 situri arheologice.” Mai mult, prin intermediul acestei aplicații pasionații de istorie vor putea cumpăra replici 3D ale diferitelor exponate aflate în Muzeul de Istorie din Constanța. Proiectul a fost demarat în urmă cu doi ani (2015), iar investiția se ridică la 500.000 de euro, bani europeni.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), partener în proiectul „Ancient roman cultural heritage interactive visualization for the cross border area between Bulgaria and Romania (ARCHIVE)”, a organizat pe 27 aprilie 2016, ora 11:00, la Terasa Colonadelor, Salonul Imperial (Str. Traian, nr. 53, Constanţa), evenimentul de lansare a proiectului amintit. Proiectul are numărul de cod 15.2.1.038 și a fost inițiat de Universitatea „Angel Kanchev” din Ruse (Bulgaria), în parteneriat cu Muzeul Regional de Istorie Ruse şi cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). El este nanţat prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, Axa prioritară: 2 – O regiune verde. Proiectul, ce se desfăşoară pe o perioadă de 18 luni, îşi propune prezervarea şi popularizarea patrimoniului cultural roman folosind tehnologii moderne cu un impact minim asupra mediului înconjurător (eco-friendly). Dintre activităţile proiectului menţionăm: crearea unei baze de date, a unei platforme web interactive, ce va conţine documente digitalizate privind istoria siturilor arheologice şi ale diverselor artefacte, imagini şi filmări, hărţi, ortofotoplanuri – accesibile utilizând interfaţa în limbile engleză, română şi bulgară. În plus, siturile arheologice incluse în proiect vor beneficia de fotografii aeriene şi machete 3D, ce vor fi expuse publicului în cadrul unei expoziţii itinerante, menită să promoveze şi siturile mai puţin cunoscute publicului larg, vizând astfel includerea lor în circuitele turistice. Folosirea tehnologiilor moderne (platformă web, aplicaţii pentru telefoanele mobile, machete ale siturilor arheologice realizate prin imprimare 3D) vor atrage şi mai mult generaţia tânără şi vor facilita accesul la cultură şi la cunoaşterea istoriei milenare a spaţiului dobrogean.
Iată un mod inedit de a atrage atenția asupra unor obiective istorice și turistice de importanță națională aflate la țărmul Mării Negre și de a întinde o mână frățească peste graniță, spre a dovedi încă o dată că „unirea face puterea”. Este bine că am ales pentru acest proiect 16 cetăți antice romane, dar să nu uităm că acestea, de cele mai multe ori, au fost ridicate pe ruinele fumegânde ale unor cetăți geto-trace. Urmăresc cu emoție și ziua când un astfel de proiect româno-bulgar se va apleca și asupra reconstituirii în 3D a unor cetăți traco-getice, sau a unor morminte – monumente tumulare de aceeași factură. (G.V.G.)
Lasă un răspuns