O mare victorie a democrației americane

Să ne amintim ce spunea senatorul John McCain acum câteva luni: „America nu e România. Chiar dacă Trump va ieși președinte, sistemul american funcționaează, vom ști cum să-i temperăm excesele”. Iar unul din marile excese ale lui Trump a fost, poate că mai este, acela de a distruge legea Obamacare. Nici nu a fost uns bine ca președinte, că a și semnat decredul de desființare a acestei legi, la care administrația Obama lucrase ani de zile și întocmise o lege a drepturilor la sănătate ale tuturor americanilor, ducând astfel America în topul celor mai evoluate țări privind grija pentru sănătate a populației. Dar Trump a sfidat acest adevăr și a tăiat dintr-un foc, la o oră de la numirea sa, dreptul la ocrotirea sănătății (îngrijire medicală gratuită) a încă 24 de milioane de americani, fapt care a stârnit un adevărat război în țara ce abia l-a ales. Oamenii lui au fost siderați. Nu se conduce o țară prin ură. A ajuns la aberația să schimbe legea pe ici, pe colo și s-o numească Trumpcare! Vendeta lui Trump cu Obama este veche, dar acest gest i-a distrus complet startul marelui magnat. După două luni de bătălii de toate felurile, culminând cu războiul mediatic, Trump a ajuns să se recunoască învins. Nu mi-a venit să cred când l-am auzit spunând: „We learned a lotSo, it’s been certainly for me, an interesting experience. / Am învățat multe…  Categoric, pentru mine a fost o experiență interesantă”.  Bravos președinte! Parcă am fi pe Dâmbovița. A tulburat apele și acum bea agheazmă. Experimente pe spinarea poporului. El este un președinte al tuturor americanilor sau doar al milionarilor? Nu poate să fie sănătate asigurată doar pentru unii și pentru alții nu.

În articolele mele dedicate lui Trump, am prevăzut că el va avea mari probleme. La ce fel de mare Americă s-o fi gândit el? La aceea a „legilor” făcute de Ku Klux Klan?! O astfel de Americă mare nu mai e posibilă. Rolul lui Trump va fi mereu acela de a se hazarda, iar sistemul democratic american va dovedi ca există, că funcționează. Orice virus în sistem este bun, fiindcă îl mobilizează, îl face să-și arate forța. Nu mai avem de-a face cu America „corectitudinii politice” sau a Ku Klux Klan-ului.

Iar milionarii lui Trump l-au pus la respect. Fiindcă votul a fost dat de republicani. Un senator republican a explicat că republicanii au fost în consens cu democrații întrucât Obamacare constituie o problemă de interes general. Nu am așteptat să vină un dictator să ne învețe ce să facem, a mai spus el. Iar emisiunile televizate au titrat cu litere de-o șchiopapă: „Today is great day for all Americans / Astăzi este o zi mare pentru toți americanii”.

*

Trump ne-a tot trimis mesaje prin care ne arăta cum va arăta guvernarea sa după modelul celebrului Plan de 100 de zile. Această o sută de zile va fi în esență oglinda celor patru ani de domnie. N-au trecut însă decât 50 de zile. Păi dacă așa va arăta și oglinda mare, va fi nenorocire, fiindcă cele 50 de zile au fost catastrofale, eșec pe toată linia, nemulțumiri interne și internaționale, nimic creator, numai destructiv.

La Fitness, un tânăr îmi spunea că el a fost fan Trump, dar nu mai e. Nu-și imagina că un om ales de el, de oameni ca el, creduli, desigur, poate să fie un mare farseur, să-i păcălescă pe toți. Cum poate un bilionar să vorbească de egalitate, de drepturile omului, de libertate sau democrație!? Poate? Nu poate. El nu poate avea ca ideal, dar nici ca program, să asigure sănătatea la cei mai săraci oameni, care nu-și pot plăti medicul! Era și el oripilat că prima măsură a lui Trump ca președinte a fost să taie legea Obamacare! De atunci oamenii s-au speriat și au ieșit în stradă. Chiar și în zilele cele mai friguroase, bătrânii au pichetat diverse instituții, cerând reintroducerea legii, apărarea sănătății pentru toți.

Abia acum votanții lui Trump se trezesc și încep să înțeleagă faptul că un bilionar nu-i poate apăra pe săraci, ci pe cei ca el, pe bogați. Trump ca președinte trebuie să facă politică, nu afaceri, nu negustorie.

Nici o clipă nu am greșit diagnosticul când am spus că Trump va reprezenta imperialismul american, adică o formă de societate anacronică, fiindcă societatea americană actuală este stabilizată de către Obama și președinții de dinainte sa la valori democratice. Dacă Obama ar fi avut un nou mandat, sau dacă era aleasă Hillary, America se îndrepta spre un socialism liberal. Ca și Suedia, Norvegia și alte țări occidentale puternic dezvoltate.

De aceea a fost ales Trump, să întoarcă foaia, să pună clar un baraj între bogați și săraci. El nu concepe să existe săraci. Dar săracii există datorită bogaților, celor care n-ar putea exista fără săraci, fără cei pe care i-au sărăcit. Bogații n-ar ajunge bogați dacă nu i-ar exploata pe săraci. Masa de sărăntoci i-a dus la putere.

Trump nu concepe să fii sărac. Cică săracul să muncească, să ajungă bogat. Are aici, în America, toate condițiile să-și împlinească cele mai îndrăznețe visuri. Dar el, Trump, când era sărac, și-a împlinit visul prin muncă cinstită? Unde se garantează munca cinstită? M-am înfiorat când am citit în „The New York Times” lista cu taxele neplătite de către Trump, se ridică le zeci de milioane de dolari! De acest lucru l-a acuzat și Robert De Niro, i-a spus să facă ciocu’ mic, căci e un exemplu rău pentru America, e un exemplu de american care nu și-a plătit taxele!

Deci America are în fruntea sa un imperialist tipic. Care, dacă nu ar funcționa sistemul, ar putea face dezastru în țară, ar da peste cap istoria, fiindcă de 200 de ani America s-a dezvoltat numai într-o direcție, democrată. Toate guvernările ei au luptat cu mafia drogurilor, cu prostituția, cu jaful, cu rasismul, toate libertățăile democratice au fost câștigate pas cu pas, cu multă vărsare de sânge.

Iar acum? Asta era miza! Se poate ca America să se reîntoarcă la rasism, la Ku Klux Klan, la drepturile omului bogat, la sfidarea săracilor, la apărarea a tot ceea ce însemană America Great Again, adică așa cum era ea acum 200 de ani?! Nimeni nu și-am imaginat că la acest lucru se putea gândi Trump când își rostea sloganul electoral!

E o situație cumplită, spun unii, foarte îngrijorați: omenirea are în Trump un mare adversar, care nu gândește politic, face totul din instinct, un instinct al puterii, al acaparării, al dominării fără crâcnire, fără replică, un „dictatorship”, cum îl numea un republican de-al său, adică un creator de dictatură, mai mult, un președinte care nu iubește arta, pe artiști, care are un umor de gang. Poate un astfel de om să facă o Americă, o lume, luminată? Suntem departe de idealuri, de idealism. Ne aflăm exact în faza Capitalului lui Marx.

Da, dar cu o perfidie superioară, îmi spunea tânărul de la Fitness. De un primitivism feroce. Vezi tot scandalul cu presa, cu CNN, cu telefoanele ascultate, cu relațiile dubioase privind implicarea Rusiei în alegeri, în controlul informațiilor, dar mai ales grava problemă a imigranților, care sigur va declanșa un război internațional dacă nu e stopată la timp! Toate problemele fundamentale ale țării, de care se ocupa Obama, au fost uitate, în prim-plan se află numai o plasă incredibilă de diversiuni. Iar tot muntele de contestări anti-Trump crește, tot crește, va fi un tăvălug incredibil, care va cădea tot pe cei nevoiași. Cei bogați, dintr-o tabără sau alta, se vor înțelege. Toți vor aplauda noile metode de jecmănire. Va fi un sistem super corporativ, pe care îl prevedea mișcarea Zeitgeist.

Dar bine că sistemul funcționează și stoparea aberației Trumpcare a făcut ca americanii să-și revină în fire, să dovedească faptul că știu să lupte, să-și apere drepturile.

Însă încercări mari și grele vor mai fi. Se vorbea la un moment dat de o politică de izolare a lui Trump, să fie lăsat cu iluziile lui aberante, iar societatea să-și vadă de treabă, să nu asculte de ce emană el. Și cred că istoria actuală a Americii va face o listă de antologii ale guvernării Trump. Deja una de proporții există. Purtătorul său de cuvânt, un anume Paul Ryan, dat afară de Obama ca incapabil și luat de Trump, ca frate de ură anti-Obama, a spus că dl. președinte iubește freedom, e un adept al libertății. Și prin afacerea Obamacare a dat un exemplu clar de cum concepe el libertatea. A spus, libertatea înseamnă a alege, oamenii au dreptul de a alege. O lege a sănătății înseamnă libertatea cetățeanului de a alege între sănătate și calea de a-și plăti medicul. Nu vrei să plătești medicul, spitalizarea, alege sănătatea. Nu te îmbolnăvi, fii sănătos și nu o să ai nevoie să-ți plătești medicul. Deci dl. Președinte nu te obigă să-ți plătești medicul, te lasă să optezi, îți dă libertatea să alegi!

Iată tipul de perversiune primitivă despre care vorbeam mai sus. Cine nu vrea să fie sănătos? Avem aici imaginea unei Americi de nemuritori. Nimeni nu se mai îmbolnăvește. Obamacare era o lege pentru oameni bolnavi. Trumpcare va fi o lege sau o lipsă de lege pentru oameni sănătoși! Dar cei care emit așa ceva sunt sănătoși? Perversiunea nu este o boală? Să-i crezi pe oameni tâmpiți, e un mod de a-i conduce spre balamuc. Oare asta înseamnă Make America Great Again!? E ca în povestea cu alba-neagra.

Deocamdată, oamenii și-au mai revenit în fire. Obamacare a învins. Peste noapte s-au redeschis cabinetele medicale închise, doctorii dați afară și-au reintrat în drepturi, tot personalul medical la fel, cei neajutorați au primit chemări că drepturile lor sunt intacte, ca mai înainte. Furtuna a trecut. Se poate ca după furtună să fie liniște? Se poate. Dar poate că e liniștea de dinaintea unei noi furtuni? Ce mai pregătește Trump? Prin ce teste va mai trece democrația americană?

Un răspuns la “O mare victorie a democrației americane”

  1. IO...gereules spune:

    Si medicamentele vor fi prescrise,in continuare bolnavilor pentru a fi vandute,nu pen rtu a vindeca.In America se stimnuleaza pe ascuns drogurile,dupa cele auzite,filmele horor sant la vedere si se trateaza bolnavii care apar,si nu putini,in urma acestor calamitati,in special tineri ajunsi legume,cu bani grei de la Guvern.Pai cine plateste toate astea nu taxele de la populatie?Cred ca asta vrea Trump sa faca,sa elimine birocratia si coruptia din sistemul medical.Ce spui d-ta despre Trump se cam potriveste metodelor folosite de dezinformatori,despre cineva caruia trebue sa i se dea la cap,prin orice mijloace posibile,deci miroase a complot.Poate ma insel si poate ca Tump vrea sa pacaleasca intreaga omenire,dar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*