Specialiștii Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați au ridicat în cursul anului 2008 mai multe fosile de mamut de la un pasionat în paleontologie, inginerul Dionisie Agache. Acesta lucrează de ceva vreme la Fabrica de Sortare Agregate și Betoane Galați, aflată sub podul de pe râul Siret care duce la Brăila. Bărbatul, care pe lângă meseria sa are și o pasiune deosebită pentru paleontologie, de mai bine de cinci ani își face timp să caute prin balastul scos din Dunăre, selectând roci sedimentare cu fosile marine, dar și fosile de mamut. În baraca sa de pe santier, inginerul Dionisie Agache a strâns zeci de fosile din domeniul paleozoologiei si paleobotanicii. „Atunci când observam o piatră care îmi atragea atenția în grămada de balast, o luam cu grijă și dacă se dovedea a fi altceva decât o simplă piatră, o puneam la păstrare”, a declarat Dionisie Agache.
Dintre toate, cele mai spectaculoase sunt niște colți (defense) și un molar care se bănuiește că ar fi de mamut. Pentru că asemenea piese de paleontologie nu puteau fi păstrate în condiții optime într-un șantier, paleontologul amator a apelat la specialiștii Complexului Muzeal de Știintele Naturii „Răzvan Angheluță” din Galați, care s-au deplasat la fața locului și au ridicat toate fosilele. „Domnul inginer Dionisie Agache a adunat aceste fosile din pasiune și ne-a ajutat foarte mult chemându-ne să le ridicăm pentru a le păstra în cadrul muzeului. Sunt piese care vor putea fi văzute și care ne vor spune multe despre tainele paleontologiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răzvan Angheluță” din Galați, Florin Matei. Toate piesele descoperite la Fabrica de Sortare Agregate și Betoane Galați au fost bine ambalate și trimise la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca pentru a fi examinate de profesorul Paul Codrea de la Facultatea de Geologie. „Domnul profesor Codrea ne va ajuta să stabilim exact ce vechime au aceste piese. În principal, dorim să aflăm date în legătură cu molarul și colții, care se presupune că sunt de mamut”, a adaugat Florin Matei. Toate piesele adunate de inginerul Dionisie Agache, după ce vor fi restaurate, conservate și catalogate, vor rămâne în patrimoniul Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răzvan Angheluță” din Galați, spre bucuria vizitatorilor acestui muzeu.
Mamuţii, specie dispărută de cel puțin 10.000 de ani, au devenit extrem de populari în ultimii ani şi asta nu numai printre arheologi, datorită filmelor de animație din seria „Ice Age”, unde simpaticul mamut Manny este unul dintre personajele principale.
Lasă un răspuns