„Am cules şi dor şi-alean de pe plaiul băcăuan!”

Vasilica Tătaru, a văzut lumina zilei la Bacău, în data de 4 martie 1985 şi fiind născută sub acest semn zodiacal al peştilor despre care se spune că au arta şi estetica frumosului în sânge, nu se dezminte şi putem spune că a dovedit că este o artistă completă. Talentul l-a moştenit de la mama sa, Maria Tătaru.

A debutat pe scena de spectacol încă de la vârsta de opt ani la Palatul Copiilor din Bacău. A absolvit apoi Liceul de Arta „George Apostu” din Bacău, unde a studiat violoncelul şi arta muzicală vocal-tradiţională românească, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Spiru Haret“ din Bucureşti. Pentru că mama sa, Maria Tătaru era interpretă la Ochestra „Plaiurile Bistriţei” a avut ocazia de a-l cunoaşte pe dirijorul Cristian Năstase, cu care a fost căsătorită un timp şi cu care are doi copii. Numeroasele festivaluri şi concursuri la care a participat i-au adus în palmares multe premii şi trofee. În anul 1994 a concertat în Asia apoi, în 1996 a interpretat melodii populare la Jocurile Olimpice din Atlanta (SUA). A participat la numeroase turnee în Italia, Germania şi Franţa alături de Corul „Armonia”, unde a fost altistă, vocea a doua a corului.  În anul 2002 a câştigat Premiul I la concursul „Moştenitorii” organizat de Marioara Murărescu la TVR, iar în cadrul „Olimpiadei de muzică şi coregrafie” a obţinut în 2003 Premiul III, urmând ca în anul 2004 să câştige Premiul II în cadrul aceluiaşi important eveniment. În 2005 a câştigat trofeul „Eu mi-s mândră-n sat”,  iar în 2009 trofeul  „Miss Romândria”, demonstrând că taletul se poate îmbina armonios şi cu frumuseţea.

În prezent este solistă a Orchestrei „Plaiurile Bistriţei” şi,  deşi  este abia la începutul carierei, s-a bucurat deja de colaborarea cu numeroase orchestre cunoscute de muzică populară, printre care amintim orchestrele „Busuiocul”, „Doina Gorjului”, „Junii Sibiului” sau „Rapsozii Botoşanilor”. Vasilica Tătaru a fost mereu o nonconformistă şi a dovedit asta când la vârsta de 18 ani s-a căsătorit cu Cristi Năstase, profesorul său. Artista a îndrăznit să fie cea de a doua interpretă a cântecului popular care a sărit de la 5.000 de metri cu paraşuta (prima fiind Matilda Pascal Cojocăriţa), dar nu înainte de a-şi îmbrăţişa şi săruta copilul şi soţul. După cele șase minute de zbor Vasilica a aterizat mai încântată şi mai fericită ca niciodată. Ea recomandă tuturor să facă acest pas, să experimenteze senzaţiile tari pe care ţi le poate oferi un salt cu paraşuta.

Pentru că este un spirit perfecționist, în anul 2015 devine absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. Pe perioada facultăţii a reușit să fie alături de copii dragi (Smaranda și Alin), dar şi la mai multe televiziuni regionale, în calitate de realizator, prezentator şi moderator a mai multor emisiuni cu tematică folclorică, în transmisiune directă. În prezent ea realizează emisiunea „Daruri pentru suflet” (Est TV), alături de producătorul Marcel Piticari şi se bucură de o mare audienţă. Ce ne mai poate spune îndrăgita solistă? „Mi-e tare drag să cânt! Îmi place muzica de orice gen: muzica de petrecere, muzica populară; ador romanţele dar şi muzica uşoară românească, cu trăirea şi nostalgia vremurilor în care au fost scrise aceste melodii. Consider că pentru a fi un interpret total, pentru a răspunde cererilor muzicale, solistului îi este imperios necesar un repertoriu cât mai diversificat. Le mulţumesc tuturor oamenilor pe care i-am întâlnit, pe care îi întâlnesc în viaţa mea, realizatorilor cu mari nume care m-au adus în faţa domniei voastre, drag public.” Pe lângă cântecele populare, Vasilica Tătaru poate cânta la fel de bine melodii de petrecere, romanţe şi muzică uşoară. „Mi-am dezvoltat de mică o dragoste pentru folclorul românesc, dar uneori prefer doinele, alteori romanţele. Când sunt cu familia prefer cântecele lăutăreşti. Ador melodiile Mariei Tănase, Ioanei Radu şi ale lui Gică Petrescu”, ne mărturiseşte ea. Din discografia ei putem menţiona: „Hai la joc, bade, la joc”, „Am drăguţ, mamă nu ştii”, „Am un bade drăgăstos”, „Porniţi sârba măi băieţi”, „Drăguţului nu-i mai plac”, „Busuioc de la Bacău”, „Hai zi-i vioară”, „Mama-i supărată foc”, „Bade Petrişor”, „De când ştiu polca în sat”, „A venit lumea la nuntă”, „După mine bade”, „Sărut mamă mâinile”, „Asta-i hora care-mi place”, „La mulţi ani să trăiţi”, „Bogat badea cum e cucu”, „Bun găsit cu drag vă spun”, „Ţine-mi Doamne zilele”, „Şi-aminteşte fiecare”, „Zi-i să joc cu-al meu drăguţ”, „Bade vorbe o să-ţi iasă”, „Aşa jocu îmi prieşte”, „Bade prea rar ne vedem”, „Sârba lui Anghel”, „Hora de la Filipeşti”, „Ţărăneşte pe bătăi”, „Sârba moldovenească”, etc. .

Vasilica Tătaru, absolventă a Facultăţii de Arte, specializarea Pedagogie Muzicală din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, dar și a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din judeţul Bacău. A avut numeroase apariţii televizate la posturile naţionale şi a fost desemnată una din cele mai frumoase cântăreţe de folclor din ţara noastră. Noi îi dorim succes în carieră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*