Cunoscuta interpretă a cântecului popular oltenesc Olguţa Berbec este absolventa cursurilor de masterat în Artă Muzicală din cadrul Facultății de Arte (Muzică) a Universității Spiru Haret din Bucureşti din anul 2008.
Ea s-a născut la 16 aprilie 1984 în satul Mărăşeşti, localitate aflată lângă oraşul Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi. Anii copilăriei, precum şi primi ani de şcoală, Olguţa Berbec i-a petrecut în satul său natal, iar la terminarea gimnaziului a urmat cursurile Liceului Teoretic din Baia de Aramă. Din acea perioadă ea avea să poarte amintirea copilăriei sale, mărturisindu-ne următoarele: „Ca orice copil, am fost fascinată de frumuseţea cântecului popular din această extraordinară zonă a ţării, am încercat să îl simt, să îl înţeleg, să mă regăsesc în el, fără să am curajul de a visa că pot merge mai departe pe acest greu, dar minunat drum. Primii paşi în muzica i-am făcut în anul 2000, în cadrul grupului folcloric „Liliacul” din Baia de Aramă sub îndrumarea doamnei Elena Mimiş –Trancă, împreună cu mulţi alţi copii din zonă, alături de care am descoperit, pe rând, emoţiile şi trăirile spectacolelor, bucuria succesului încununat de aplauzele publicului, mereu la aceeaşi intensitate, chiar dacă spectacolul era pe scena şcolii din sat sau pe marile scene cu ocazia numeroasele turnee întreprinse în ţară şi străinătate.”
După susținerea examenul de bacalaureat (2002), a plecat la Târgu Jiu, unde a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi, pe care le-a a terminat în vara anului 2006.
Pentru că pasiunea pentru muzica populară a urmărit-o de-a lungul anilor de şcoală, Olguţa Berbec s-a înscris în anul 2003 la secţia de canto muzică populară a Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, la clasa profesoarei Emilia Drăgoțoiu-Nanu. Dorind să se perfecționeze pe mai departe, a susținut și examenul de admitere și a devenit masterandă a Facultății de Arte (Muzică) din cadrul Universității Spiru Haret, la specializarea Artă Muzicală. În anul 2008 susține lucrarea de dizertație și încheie cu brio această etapă din viața ei.
Ambiţioasă din fire, Olguţa Berbec, n-a uitat că trebuie să-şi ia şi masterul, pe lângă diploma obţinută după terminarea Facultăţii de Ştiinţe Economice din Târgu Jiu, drept pentru care mai urmează încă doi ani de cursuri la Universitatea din Craiova, în cadrul Facultății de Economie şi Administrarea Afacerilor, iar în anul 2012 obţine masterul în Managementul Organizaţiilor Publice.
Aşadar, după atâţia ani de studii, Olguţa Berbec se poate mândri că se numără printre puţinele soliste de muzică populară, cunoscute şi apreciate în toată Romania, care se pot lăuda că sunt licenţiate la două universităţi. Numai că, dincolo de diplomele obţinute după atâţia ani de şcoală, Olguţa Berbec păstrează un loc aparte în inima ei pentru marea doamnă a cântecului popular mehedinţean Maria Răchiteanu – Voicescu, ale cărei sfaturi, încurajări şi texte de cântece populare i-au fost de un real folos în debutul şi formarea ei ca interpretă de muzică populară, rămânându-i, totodată, recunoscătoare şi pentru cele două costume populare, extrem de frumoase şi valoroase, pe care i le-a dăruit cu dragă inimă, la începutul carierei sale de solistă.
Începutul activităţi pe tărâmul folclorului mehedinţean şi rezultatele muncii depuse, transformate în premii o vor lansa spre marea performanţă artistică.
Începând cu anul 2004 Olguţa Berbec începe să participe la diverse concursuri şi festivaluri de folclor, de unde se va întoarce cu diplome şi premii care o vor ajuta să intre în rândul marilor solişti de muzică populară din Romania. Premiile au fost, după cum urmează: Marele Premiu la Concursul Național de Doine și Balade de la Drăgănești-Olt, Premiul I la Festivalul –Concurs Internațional de muzică populară „Pe marginea Dunării” de la Giurgiu, Premiul I la Festivalul – Concurs de muzică populară „Munte, munte, brad frumos” de la Baia de Aramă. În anul 2005, frumoasa şi talentata interpretă mehedinţeancă obţine Premiul I la Festivalul – Concurs Național al interpreților cântecului popular românesc „Maria Tănase” de la Craiova. Cu acestă ocazie săptămanalul „Oltenia Magazin Ilustrat” a publicat-o pe prima pagină, alături de Maria Didraga, o bănăţeancă la fel de talentată, premiată de acestă publicaţie. Tot în anul 2005 Olguţa Berbec ocupă şi Locul II la Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc de la Mamaia, premiu care se adăuga la celelalte premii, obţinute în acelaş an, extrem de importante pentru cariera şi palmaresul ei, printre care amintim: Premiul I la Festivalul Național „Cântecele Motrului” din judeţul Gorj, Premiul I la Festivalul Național de muzică populară „Vară, vară, primăvară” de la Sibiu, Marele Premiu la Festivalul Internațional de folclor „Cântecele românilor de pretutindeni” de la Drobeta Turnu Severin, Premiul III la Festivalul – Concurs Național al cântecului popular românesc „Strugurele de aur” de la Jidvei, precum şi Premiul I la Concursul Național de muzică populară pentru tineri interpreți „Flori în Țara Bârsei” de la Brașov.
În anul 2006 Olguţa Berbec, atinge apogeul carierei sale ca și solist amator, după ce câştigă Premiul I la Festivalul „Dan Moisescu” de la Constanţa, adjudecându-și și Marele Premiu al Festivalului „Mariana Drăghicescu” de la Timișoara. După un asemenea palmares Olguţa Berbec este invitată să participle la turnee şi spectacole în ţară şi străinătate alături de interpreţi consacraţi ca Sava Negrean Brudaşcu, Florentina şi Petre Giurgi, Ionuţ Fulea, Robert Târnăveanu şi mulţi alţii, cu acompaniamentul unor orchestre de renume precum „Lăutarii din Chişinău”, „Codru de România”, „Maria Tănase”, „Doina Gorjului”, Orchestra Radiodifuziunii Române, „Jidvei România”, toate acestea aflate sub bagheta magică a unor dirijori de excepţie ca Nicolae Botgros, Adrian Grigoraș, Stelian Stoica, Nicu Crețu, Aurel Blondea și Marcel Parnica. De reţinut este și faptul că la realizarea acestor spectacole grandioase şi-au dat concursul renumitele doamne de televiziune precum Marioara Murărescu, Florentina Satmari, Elize Stan şi Maria Tănase Marin.
Anul 2007 avea să fie un an norocos pentru tânăra noastră interpretă. „Un nou şi mare pas în carierea mea artistică l-a reprezentat, în anul 2007, cooptarea mea în colectivul ansamblului artistic profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, cu siguranţă unul dintre cele mai renumite din ţară, ansamblu în care, sub conducerea domnului director Gheorghe Porumbel, având alături un corp de dansatori şi instrumentişti de excepţie, dar, mai ales un colectiv extraordinar de solişti vocali ca Maria Loga, Ion Ghiţulescu, Ileana Lăceanu, Victoriţa Lăcătuşu, alături de care am simţit împlinirea mea profesională ca interpretă de muzică populară.”
Tot în anul 2007 Olguţa Berbec reuşeşte să-și lanseze primul ei album muzical, intitulat sugestiv „Floare pe munte crescui”, cu ajutorul acompaniamentului muzical al orchestrei Ansamblului Artistic profesionist „Doina Gorjului” şi aranjamentul orchestral al renumitului dirijor Marcel Parnica.
Anul următor va aborda un nou domeniu artistic și muzical: „În anul 2008 am încercat o nouă abordare a calităţilor mele vocale şi am participat la Festivalul de romanţe „Crizantema de aur” – Târgovişte, unde am simţit aprecierea publicului şi recunoaştera juriului, obţinând unul dintre cele patru mari premii oferite de organizatori.” În același an Olguţa a făcut imprimări radio cu albumul „Floare pe munte crescui”, cu acompaniamentul Orchestrei Radio Difuziunii Române şi aranjamentul orchestral al dirijorului Adrian Grigoraş. La începutul anului 2009 îi apare albumul „Florile de mac poartă noroc“, realizat cu sprijinul orchestrei Ansamblului Artistic profesionist „Doina Gorjului” şi aranjamentul orchestral al renumitului dirijor Aurel Blondea.
Începând cu anul 2010 Olguţa Berbec devine realizatoare a emisiunii „Folclor, Folclor” de la TV Antena 1 Tg-Jiu. Despre acestă emisiunea dragă ei, Olguţa Berbec avea să spună următoarele: „Iubesc nespus folclorul, caut în permanenţă să culeg cântece autentice din zona pe care o reprezint pe care să le introduc în repertoriul meu si am o frumoasă colecţie de aproape 100 de costume populare. În programele mele muzicale, pe lângă repertoriul specific zonei munte a Mehedinţiului abordez folclorul autentic gorjenesc şi folclorul pastoral din zona Olteniei de Nord .”
În primavara anului 2012 Olguţa Berbec lansează un alt album muzical intitulat „De la Gorj la Mehedinți“, cu acompaniamentul orchestrei Ansamblul „Lăutarii” din Chișinău, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros şi cu aranjamentele orchestrale ale renumitului dirijor craiovean Nicu Crețu.
Despre Olguța Berbec, personalitățile din lumea muzicală și a spectacolului aveau să spună numai vorbe de laudă. Astfel Elise Stan – Dr. etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Română, spunea: „Talentul, tinerețea, dăruirea și perseverența sunt elementele ce definesc coordonatele succesului care au făcut-o pe Olguța Berbec să se impună în topul preferințelor publicului din România. Prin editarea acestui compact disc, Olguța Berbec contribuie la păstrarea și valorificarea bogăției culturale, a valorilor noastre tradiționale ce aparțin unui popor plin de creativitate și talent.”
Domnul Viorel Gârbaciu, Director al Şcolii Populare de Artă din Tg.Jiu, ținea să menționeze: „Acum câţiva ani când am ascultat pentru prima oara cântecul Olguţei Berbec, am realizat pe dată că mă aflu în faţa unei voci de mare perspectivă. Asemeni grăuntelui de aur, spălat de noroi în atâtea şi atâtea ape, vocea Olguţei, aparte mai întâi de toate prin dramatismul ei aproape tragic, a câştigat în siguranţă, expresivitate şi forţă. Seriozitatea, tenacitatea şi chiar spiritul de sacrificiu – trei dintre calităţile sine–qva-non pentru reuşita într-o carieră artistică de succes – se găsesc în fibra tinerei interprete şi asta mă îndrituie să cred şi să afirm că urcuşul ei nu s-a terminat nici pe departe odată cu succesele (nu unele oarecare, totuşi !) de până acum. Îi urez, de aceea Olguţei, zbor lung şi curat pe cerul veşnic al Cântecului Românesc!“
Marea Doamnă Marioara Murărescu – Realizatoarea celebrului Tezaur Folcloric, spunea: „Am avut întotdeauna o admirație deosebită pentru acei artiști care, după ce au ajuns foarte cunoscuți și apreciați nu contenesc să privească în jur cu dragoste de cântec, nu contenesc să caute… atunci când drumurile lor prin lume găsesc un talent adevărat, îl pun în lumină, îl sprijină, îl ajută să pornească spre succes. Așa a fost cu ani în urmă începutul frumos al cântecului pentru Olguța Berbec… parcă mi-o amintesc în concertele noastre de sărbători împreuna cu copii din Mehedinți, din Baia de Aramă în formațiile conduse de Elena Mimiș Trancă. Dar cea mai frumoasă întâlnire a ei a fost cu celebra Maria Răchițeanu Voicescu … nu pot să uit acest episod pentru că în emisiunea „Tezaur Folcloric” am văzut-o pe Olguța atât de tânără și frumoasă în costumul Mariei, costum vechi de mare valoare ca și cântecul pe care s-a străduit să îl lase moștenire. În această lumină mi se pare firesc să consider că toate realizările Olguței, acum solistă a Ansamblului artistic Profesionist „Doina Gorjului” sunt ca o floare în amintirea celor care au îndrumat-o pe drumul cântecului. Glasul, stilul curat, dragostea de cântec sunt argumentele Olguței pentru a deveni un interpret de mare succes.”
Gheorghe Porumbel, cel care este Director al Ansamblului artistic profesionist „Doina Gorjului” din Tg.Jiu ținea să menționeze următoarele: „Olguța Berbec este artistul care, pe lângă vocea caldă și talentul nativ, are marele avantaj de a fi frumoasă și deșteaptă. Și mai mult de atât, în ciuda tinereții, se pare că știe foarte bine ce să alegă și de la cine să culeagă, atunci când este vorba de exemplul demn de urmat. Nu de puține ori am spus că „a venit din Mehedinți ca să ne scoată din minți”. Succes Olguța! Ți-e calea liberă, deschisă!”
Emilia Drăgotoiu Nanu, redactor muzical, profesoară de canto și muzică populară la Şcoala Populară de Artă Tg.Jiu avea să spună: „”Măiastră între măiastrele muzicii populare”, aşa mi-am imaginat-o eu pe Olguţa acum trei ani, când a venit să se înscrie la Şcoala Populară de Artă din Tg.Jiu. Şi asta a devenit! Oare există bucurie mai mare pentru un om decât împlinirea viselor? Oare există răsplată mai aleasă pentru un artist decât ropotele de aplauze dintr-o sală de spectacol ? Aplauze ce, în felul lor, au contribuit la împlinirea viselor Olguţei. Răsplată binemeritată, dar care o şi obligă în acelaşi timp la mai multe şi la mai bine. În timp, speranţele ei au devenit speranţele mele şi bucuriile ei, parte din trăirile mele… Nimic întâmplător pentru că totul aşa trebuia să fie …. Mult succes! SUCCES: un cuvânt pe care mulţi îl folosesc, dar pe care puţini îl trăiesc, puţini îi cunosc adevărata valoare. Olguţa Berbec a ştiut dintotdeauna ce înseamnă succesul şi destul de timpuriu i-a fost dat să-l şi trăiască. Cum a ajuns acolo? …cu multă ambiţie, cu multă muncă şi cu o dăruire pe care puţini știu să o aibă. Este doar un început şi sper ca şi continuarea să fie la fel de bună şi plină de succese.”
După cum știm timpul cerne până la urmă valoarea, iar dacă mai de mult ne întrebam ce se va întâmpla cu muzica populară românească în viitor, iată că acum putem da un răspuns îmbucurător, căci sunt deja câteva voci marcante și care prefigurează o nouă generație de aur a interpreților cântecului popular românesc. Printre acești tineri valoroși se numără fără doar și poate și Olguța Berbec, una dintre cele mai importante voci ale Mehedințiului. Deși părea că vom pierde accentul pus pe calitate, iată că nu este așa, pentru că publicul îi așează din nou pe cei buni pe podiumul unde aceștia merită să se afle. Prezența Olguței Berbec umple de lumină scena pe care cântă și ecranul televizorului unde apare. Deși își derulează proiectele de viață și cele artistice cu multă discreție, totuși numele său este cunoscut și apreciat. Olguța este tânără și talentată. Talentul este însă o formă de responsabilitate, de răspundere față de cei în fața cărora te înfățișezi. Ea știe că este datoare să împărtășească ceea ce i-a dat Dumnezeu celor din jur și de aceea dorește să-și onoreze datoria față de sine și fața de public, de a reveni permanent în viața artistică, cu noi materiale folclorice care să răspundă așteptărilor iubitorilor acestui gen muzical, bucurându-se de fiecare dată de succes. Acestea sunt atuurile care o ajută să surmonteze orice barieră și să ajungă la sufletul oamenilor. Atunci când urcă pe scenă, trăiește actul muzical cu emoție și dăruire. Scena este singurul loc unde uită de tot ce e pe pământ. Atunci când apare, publicul o recunoaște și o aplaudă cu sinceritate ori de câte ori i se oferă prilejul de a o vedea.
Albumul său „De la Gorj la Mehedinți“, apărut în anul 2012, bucurându-se de acompaniamentul orchestrei „Lăutarii” din Chișinău, dirijor Nicolae Botgros, cu aranjamentul orchestral al dirijorului Nicu Crețu și al domnului Daniel Pârvu, conține cunoascutele cântece: „De pe valea cu conace”, „De la Gorj în Mehedinți”, „Azi las în urmă ce-am iubit”, „Danț – Hai măi nană!”, „Anicuță de la munte”, „Te iubesc nană pe tine”, „Lăsai casă și părinți”, „Cin´ nu știe dragostea”, „M-am jurat și iar mă jur”, „Mă întreabă frunza de tei”, „Ma iubește puiul meu”, „Of dor, neică mor”, „Hai cu nana, hai la joc”, „M-aș duce și iar m-aș duce”, „Fi al naibi de iubit”, „Cine n-a iubit nu crede” și „Te-ai dus puiule te-ai dus”. Albumul „Florile de mac poartă noroc”, apărut în anul 2009, cu acompaniamentul orchestrei ansamblului artistic profesionist „Doina Gorjului”, aranjamentul orchestral al dirijorului Aurel Blondea, are în componență piesele: „Florile de mac poartă noroc”, „Au, ce griji și ce nevoi”, „Num-o fată mama are”, „Nană, la mine la munte”, „Lele, lele și Mariță”, „Tatăl meu cu suflet bun”, „Eram copiliță floare”, „Danț”, „Ioane, ești frumos băiete”, „Sus la munte , jos la plai”, „Pădurice loc umbros”, „Sunt floare mehedințeană”, „Zice nana că nu-i drept”, „Nană, pentru dumneata”, „Bate vântu-n Dealu Mare” și „Bate vântu-n toiul iernii”. Album „Floare pe munte crescui“ (2007), cu acompaniamentul orchestrei ansamblului artistic profesionist „Doina Gorjului”, aranjamentul orchestral al dirijorului Marcel Parnica, are în componență aceste „nestemate” folclorice: „Floare pe munte crescui”, „Am un dor la Izverceni”, „Busuioc legat în grindă”, „Când vine primăvara”, „Crenguță de lemn uscat”, „Hai cu nana, hai la joc”, „De ce nu vii neicuța-l meu”, „Nană, ochi ca negura”, „Neicuță din Mărășești”, „M-am jurat acum un an”, „Spune-mi mândro cum te cheamă”, „Nan-al meu boboc de cimbru”, „M-am gândit mamă să-ți spun”, „Neica jură că-i sunt dragă”, „Spune-mi nană ce-mi aduci”, „Ce-am sămănat, tot am dat” și „Codrule cu frunze verzi”. Alte înregistrări ale interpretei sunt următoarele: „Frunzuliță firul ierbii” (2011), „Neicuță întinerești” (2011), „Măicuță, să nu mă dai” (2011), „De la Gorj în toată țara” (2011), „Frunzuliță firul ierbii” (2011), „Lăsai casă și părinți” (2010), „20 de toamne” (2009), „Firicel și-o fragă” (2009), „Uhăi bade” (2009), „Plecata-u Maria” (2008), „Mărie cu flori pe frunte” (2008) și „Balada lui Tudor” (2007). Ea este Olguţa Berbec, absolventa de marcă a cursurilor de masterat în Artă Muzicală din cadrul Facultății de Arte (Muzică) a Universității Spiru Haret din Bucureşti. Despre toate acestea de mai sus avea să ne spună astfel: „Îmi doresc şi îmi place să cred că, prin însuşirile vocale şi repertoriul muzical, vă voi încânta şi voi reuşi să ajung în sufletul şi inima Dumneavoastră.” Așa să fie Olguța!
Lasă un răspuns