Arheologii de la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova au mai făcut o descoperire care datează din perioada timpurie a epocii bronzului, dând la iveală un mormânt unde a fost îngropat un lider, în urmă cu peste 5000 de ani. Rămășițele au fost găsite la câteva sute de metri de șoseaua de centură a orașului Ploiești. Cel al cărui mormânt a fost deschis pare a fi un bărbat ce purta la gât podoabe de cupru și scoici, semn că era o persoană importantă. Rămășițele au fost găsite joi, 20 octombrie 2016, în timpul unor lucrări de construcție la un parc industrial de la ieșirea din Ploiești.
Arheologii au motive să creadă că aceste osemintele vechi de 5000 de ani aparțin unei personalități de la începutul epocii bronzului. Alin Frânculeasa, arheolog, a declarat: „Era un personaj important pentru comunitatea din care făcea parte. Are un colier. Nu sunt foarte dese colierele astea realizate din cupru și mai multe perle din scoică.” Lucrările la parcul industrial unde au fost descoperite rămășițele umane au fost suspendate până când se va încheia cercetarea. „Lucrăm la el. Este vorba despre un individ dispus cu capul către vest. E un individ adult. Noi l-am fotografiat, urmează să fie desenat și la final oasele vor fi prelevate, fiecare în parte și duse la Institutul de Antropologie, pentru alte analize.”, a mai declarat arheologul Bianca Preda.
În noiembrie 2014, un alt mormânt datând din Epoca Bronzului a fost decopertat în zonă. Aici a fost descoperit un topor din piatră, cu o lungime de aproximativ 15 cm, ce avea rol de sceptru. Descoperirea a avut loc pe terenul pe care s-a amenajat Parcul Municipal Vest din Ploieşti. După cum ne-a precizat arheologul Alin Frânculeasa, pentru prima dată în România este descoperit un astfel de obiect într-un mormânt aparţinând Culturii Yamnaya din Epoca Bronzului. Obiectul se afla în dreptul uneia dintre cele trei persoane care fuseseră îngropate acolo, fiind un simbol al statutului social al acesteia. Arheologii de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova au mai descoperit în ultimul timp încă trei morminte din Epoca Bronzului pe terenul pe care se afla în curs de amenajare Parcul Municipal Vest din Ploieşti. Specialiştii de la muzeul amintit care au realizat descărcarea de sarcină arheologică a terenului de lângă Gara de Vest au dezgropat, până acum, oseminte aparţinând unui număr de şase persoane, majoritatea tinere. Unul dintre morminte conţinea osemintele a două persoane, aşezate în poziţie chircită, faţă în faţă, şi două vase folosite probabil pentru ofrande funerare. Rămăşiţele umane şi obiectele din morminte au fost ridicate de arheologi. Osemintele vor fi duse la Institutul de Antropologie din Bucureşti, iar vasele şi toporul din piatră vor fi restaurate şi apoi expuse publicului, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. În primăvara anului 2016 un alt mormânt tumular de 5000 de ani a fost descoperit – Mormântul cu medalion- pandantiv tip „ochelar” din cupru.
Cercetătorii menționează faptul că în jurul orașului Ploiești și în zona de sud a Cricovului Sărat există peste 300 de movile în care este posibil să mai existe astfel de morminte ale strămoșilor noștri, așa că se prea poate ca viitorul să ne rezerve și alte „surprize” importante. (G.V.G.)
Lasă un răspuns