Tezaurul dacic de aur de la Țufalău

Pe drumul dintre Țufalău și Brateș s-a găsit în anul 1840, într-un vas, un important tezaur dacic de aur. Greutatea întregului tezaur ar fi fost de trei kg. Depozitul aparține mai degrabă începutului primei epoci a fierului decât sfârșitului epocii bronzului. Este unul din cele mai spectaculoase tezaure de aur din Europa; alcătuit din peste 300-400 obiecte de podoabe din aur, printre care figurează și un topor de aur considerat de specialiști ca fiind printre cele mai deosebite obiecte preistorice de aur din lumea europeană (secolul al VIII-lea î.Hr).

Satul Țufalău aparține comunei Boroșneu Mare din județul Covasna și este situat pe malul stâng al Râului Negru (de la Negru Vodă; de la vechea religie a geto-dacilor), la zece kilometri de Sfântu Gheorghe, pe DJ 121, în Depresiunea Târgu Secuiesc. Pe teritoriul satului arheologii au semnalat existența unei așezări eneolitice în care s-a găsit ceramică pictată cu negru, dar și ceramică asemănătoare cu aceea din stratul superior de la Ariușd (caracterizată printr-o ceramică pictată, bicromă și tricromă, înrudită cu aceea de la Cucuteni).

Mare parte a tezaurul dacic de aur descoperit în anul 1840 a fost risipită sau pierdută, doar o mică parte fiind salvată.  Informațiile culese de-a lungul timpului vorbesc de nouă securi din aur (ar fi așa pandantul tezaurului de nouă topoare de bronz descoperite de curând la Iași (Topoarele zeului Zamolxis, semnul lui IO; „Când unul se învârtește, celelate nouă curg”), cu gaură transversală, de tip oriental. Tezaurul ar mai fi cuprins câteva discuri convexe cu ornamente „au repousse”, inele de lanț torques, brățară cu capete spirală, un glob de aur, o placă groasă de aur, zăbală de aur, mărgele de aur și aur brut. Informațiile asupra conținutului său totuși nu concordă. Și privitor la datarea tezaurului, există controverse; se consideră că tezaurul aparține începutului primei epoci a fierului, dar există și specialiști care îl datează în perioada mijlocie a epocii bronzului sau la sfârșitul epocii bronzului. Acest tezaur este expus în prezent la „Naturhistorisches Museum” din Viena (Austria).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*