UDMR și Biserica Romano-Catolică, presiuni pentru izgonirea elevilor români de la Colegiul „Unirea” din Târgu Mureș

Conducerea Colegiului Naţional ‘Unirea’ din Târgu Mureş a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Statusul Romano-Catolic şi anumiţi politicieni din UDMR au început din nou presiuni asupra şcolii, de această dată pentru evacuarea unor săli de clasă în favoarea mai nou-înfiinţatului Liceu Teologic, deşi există o convenţie de închiriere valabilă până în anul 2019.

Directoarea Colegiului Naţional Unirea, Andreea Năznean, a declarat că, deşi există o convenţie semnată între Primăria municipiului Târgu Mureş şi Statusul Romano-Catolic, prin care se prevede că acest colegiu poate folosi cele două săli de clasă din Corpul B al ansamblului de imobile, fundaţia doreşte evacuarea claselor respective. Profesorii şi părinţii elevilor de la ‘Unirea’ au anunţat, marţi, că vor face un memoriu pe care îl vor înainta tuturor instituţiilor statului, întrucât susţin că se simt ‘intimidaţi în permanenţă şi ameninţaţi’ de către reprezentanţii Liceului Teologic Romano-Catolic, care cer acum cu insistenţă evacuarea claselor gimnaziale, după ce au reuşit anul trecut mutarea claselor primare ale Colegiului ‘Unirea’ la altă şcoală din oraş.

‘De 12 ani, această unitate de învăţământ îşi desfăşoară activitatea într-o clădire retrocedată Bisericii Romano-Catolice. În cei 12 ani, comunitatea Colegiului Naţional Unirea a continuat să se menţină la standardele pe care le-a promovat, obţinând rezultate deosebite, organizând evenimente de înaltă ţinută, instituţia dobândind apreciere nu doar la nivel judeţean şi naţional, ci şi internaţional (…) În pofida acestor reuşite, asistăm la deteriorarea bazei materiale şi la imposibilitatea dezvoltării infrastructurii, necesare atât pentru securitatea, cât şi pentru confortul acestei comunităţi şcolare. Din septembrie 2015, în clădirea mică (Corpul B) funcţionează Liceul Teologic Romano-Catolic, a cărui înfiinţare a avut un semnificativ impact negativ asupra principiilor educaţionale fundamentale, bazate pe multiculturalitate caracteristice unităţii noastre şcolare din toate timpurile’, a arătat Năznean. Ea a spus că prin înfiinţarea şi funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic în aceeaşi incintă şcolară cu Colegiul Naţional ‘Unirea’ s-a ajuns la reducerea numărului de clase ale colegiului, prin preluarea de către acest liceu a claselor maghiare din ciclul primar şi gimnazial şi a unei clase de liceu de la secţia maghiară ‘fără respectarea procedurilor privind planul de şcolarizare’.

Năznean a arătat că prin înfiinţarea Liceului Teologic s-a ajuns la relocarea claselor primare de la secţia română aparţinând Colegiului Naţional ‘Unirea’ într-o altă unitate şcolară, la reducerea numărului de clase de la ‘Unirea’ prin anularea a două clase din proiectul de şcolarizare 2016-2017, prin invocarea lipsei de spaţiu, în condiţiile în care opţionalitatea elevilor de clasa a VIII-a este de 267,15 la sută. În plus, a spus Andreea Năznean, Liceul Teologic Romano-Catolic revendică 19 la sută din baza materială a colegiului, în condiţiile în care o parte a acesteia a fost câştigată prin proiecte şi granturi ale echipei Colegiului Naţional ‘Unirea’, iar acum există ‘solicitarea eliberării abuzive a corpului B a clădirii, înainte de expirarea convenţiei de folosinţă’. Conducerea Colegiului Naţional „Unirea” a arătat că printre cei care au solicitat verbal, în data de 24 iunie, eliberarea celor două săli de clasă, s-a numărat şi deputatul Borbely Laszlo, care a precizat însă că acţionează în calitate de membru al curatoriului fundaţiei.

Cadrele didactice susţin că pe lângă ‘intimidarea permanentă’ şi menţionarea în permanenţă a termenului de ‘chiriaşi’ când este vorba despre Colegiul Naţional Unirea, Liceul Teologic foloseşte imaginea Colegiului în scop de marketing, iar din acest motiv atât profesorii, cât şi părinţii îşi pun problema continuităţii celei mai prestigioase unităţi de învăţământ din judeţul Mureş.

Conducerea Colegiului Naţional ‘Unirea’ a precizat că promovabilitatea este de 100% la examenele naţionale în fiecare an, planul de şcolarizare realizat sută la sută anual, şcoala ocupă poziţia 62 în Top 100 naţional, are peste 675 de elevi participanţi la olimpiade şi concursuri naţionale, în care s-au obţinut 227 premii, 205 menţiuni etc., şi deţine numeroase distincţii naţionale şi internaţionale. Reprezentantul Primăriei Târgu Mureş, Claudiu Maior, consilierul primarului, a dat asigurări părinţilor elevilor adunaţi, marţi, la Colegiul Naţional ‘Unirea’, că cele două clase de gimnaziu nu vor fi evacuate din clădire, întrucât există o convenţie de închiriere.

‘În anul şcolar 2018-2019 Corpul de clădirea A se va utiliza în întregime de către Colegiul Naţional ‘Unirea’. Din anul şcolar 2018-2019 corpurile de clădire B şi C se vor utiliza în întregime de Liceul Teoretic Romano-catolic cu condiţia finalizării mansardării Corpului A. Mansardarea este însă blocată, deoarece există o anchetă penală privind legalitatea procedurii de retrocedare a clădirii Colegiului, aşa că şi dacă mansardarea nu se face până în 2040, cele două clase vor rămâne aici (…) Borbely să înţeleagă că oraşul şi Colegiul Naţional ‘Unirea’ merg mai departe. Dacă mai vine pe aici să ameninţe, să depuneţi plângere penală. Eu voi depune una în nume personal. Nu va pleca nicio clasă. Dacă Statusul Romano-Catolic a cerut două clase în plus, este treaba lor şi nu au decât să şi-o rezolve în altă parte ‘, a arătat Claudiu Maior.

Părinţii elevilor au arătat că doresc ca şcoala să rămână acolo unde este şi că temerea lor este justificată, întrucât există precedentul de anul trecut, când s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic, iar clasele primare ale Colegiului au fost evacuate, însă şi precedentul evacuării în doar câteva zile a elevilor români de la Liceul Bolyai din Târgu Mureş, în anul 2002. Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş nu a prezentat încă un punct de vedere asupra problemei apărute, iar reprezentanţii Statusului Romano-Catolic nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima poziţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*