Gândurile confratelui scriitor și editor Nicolae Tomonoiu despre „Alte povestiri”

Prozatoarea Aurora Cristea, din Galați, nu a uitat prima sa dragoste literară din anul 2013 cu Editura „Semănătorul Tismana”, cartea sa de debut în literatură „Povestea Danei” găsindu-se și acum la standurile din Tismana. Dar puțini tismăneni știu pe lângă ce povestire de un dramatism cutremurător trec uneori, când vin „cu treburi pe la centru”. Și se întâmplă asta pentru că lansarea a avut loc la Galați și nu la Tismana unde de finanţare prin aplicarea Legii privind susţinerea şi promovarea culturii scrise nr. 186/2003 şi ale Legii nr. 350/2005, încă nu se auzise. Revista „Sămănătorul” a relatat, totuși, pe larg și cu imagini, aspecte de la lansare, inimosul redactor al nostru din Galați, Cezarina Adamescu, ținând un discurs emoționant prin care prevedea că pasul făcut la intrarea în literatură al doamnei Aurora Cristea va fi urmat de mulți alți pași importanți.

Și s-a întors scriitoarea la noi, acum în anul 2016, cu un braț de „Alte povestiri” adunate într-un volum tipărit  la „Editura Națiunea” și prefațat de Cezar Adonis Mihalache, un alt confrate scriitor ce nu face parte din actualii scriitori cazoni autointitulați azi „de elită” și care vor dispărea, ca mulți alți scriitori de osanale din comunismul ce-l cântau că „fi-va veșnic nemuritor”.

Hmmm!, vor mârâi cazonii ce cântă după scârțâitul Noii Porți de la Bruxelles. Editura „Națiunea”? Păi națiunea va dispărea, UE va deveni conform ziarelor de azi vândute străinătății, un gigant de fericire și bunăstare, fără granițe, fără armată, gândit de noii strategi Hollande al Parisului și Merkel a Berlinului după vechi concepte falimentare din secolele trecute care au adus popoarele la moarte, foamete și distrugere morală.

Anglia „trădătoarea”, va dispărea ca națiune și ce va mai rămâne din elita ei economică se va întoarce spășită în genunchi la Noul UE hollando-merkelian, unde va curge lapte și miere.

Vai vouă ce gândiți astfel despre națiune! Pentru că, taman acum sub nasul vostru, națiunile mici pline de elan și mândrie patriotică bat la recentul campionat de fotbal echipe de mercenari ale țărilor bogate (și pe seama noastră) ale căror loturi naționale (oameni, pregătire și logistică) valorează cât un vechi comitat! Nu a fost cazul echipei de fotbal a României, cu un sfert din populația țării la muncă în străinătate! Cum să mai aibă românii azi sentimentul primordial al „apartenenței la o comunitate stabilă de oameni, istoricește constituită ca stat, apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, care se manifestă în particularități specifice ale culturii naționale și în conștiința originii și a sorții comune”?

Și totuși, în mintea fiecărui român crește mereu ideea că națiunea lui nu va dispărea niciodată. Pentru că iată!, națiunile mici sau cele distruse de trusturile și băncile transfrontaliere spulberă idea că banul este cheia performanței în anumite sectoare ale vieții sociale.

Nu va dispare sentimentul național și nici autorii sau editurile ce nu au bon de masă și nici bursă la ministerele culturii și învățământului dirijate din buricul Europei.

Mână de la mână, leu lângă leu, patrioții și naționaliștii atât de huliți ai României, adună bani ca să participe la Bookfest cu cărți precum cele ale scriitoarei Aurora Cristea. Cărți cu povești reale de viață, cu avorturi tragice din cauza sărăciei dar care nu pot distruge sănătatea genetică a națiunii. O Românie care n-are nevoie de imigranți pentru descurajarea degradării genetice a neamului său. Felicităm Editura Națiunea pentru încurajarea scriitorilor care scriu liber, având alături conștiința unui popor care a rămas trează în ciuda imperiilor sub care și-a dus viața de-a lungul secolelor de opresiune străină. Felicităm primarul orașului Galați, Marius Stan, pentru  tipărirea albumului de colecție „Personalități din Galați”. Pe când și la Tismana se vor găsi bani pentru o carte asemenea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*