Brexit-ul va mai face valuri!

Dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, pentru economie asta nu ar însemna mare lucru, nu în acest moment, ci va fi un proces lungit pe ani de zile. Să mă explic. Ieșind din UE, Marea Britanie trebuie să își închidă toate obligațiile aflate în acest moment în desfășurare. Adică va urma cel puțin un an sau mai multi care nu va/vor aduce decât negocieri.

Apoi Marea Britanie în afara UE nu înseamnă că ea va fi afară din zona economică europeană. Marea Britanie se va întoarce ca membră a AELS – Asociației Europene a Liberului Schimb unde sunt acum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Cu alte cuvinte vor rămâne în vigoare libera circulație, regulile legate de vize și de posibilitatea de a munci pentru cetățenii EU. Cu alte cuvinte în afara unei politici pe care o va putea însă controla nu se schimbă din acest punct de vedere mare lucru.

În zona capitalului sunt diferite urmarile. Fie vom avea o acumulare fie vom avea un exit. Acest lucru nu poate fi concluzionat acum. Cert este că în următoarele luni lira britanică va fi ținta tuturor speculatorilor și vor scade presiunile pe francul elvețian și pe aur.

În domeniul industrial va trebui să așteptăm negocierile cu UE pentru a vedea condițiile. Dacă acestea vor fi favorabile Marii Britanii și mă îndoiesc că așa va fi, atunci nu vor fi plecări majore.Oricum statutul AELS va ajuta Marea Britanie.

Acest referendum va impulsiona problemele locale din Marea Britanie si din Europa. E posibilă o ieșire a Scoției și a Irlandei de Nord din uniunea britanică și alăturarea lor Uniunii Europene.

Cel mai lovit va fi programul agricol european. Pe lângă eliminarea cotelor pentru producătorii englezi acești vor reveni la sistemele naționale de subvenții. Marea Britanie era unul din marii contribuabili la acest program european alături de Franța și Germania. Ieșirea ei va duce la deficite și posibil la o ajustare a nivelurilor de subvenții și de cote între producătorii din uniune. Vom vedea. Brexit-ul va mai face valuri ani de acum.

Apoi, s-a tot spus că principala dorință a britanicilor a fost să pună într-un fel stop imigranților. Ei bine afirmația este de o ipocrizie fără margini! Țin minte că la prima mea vizită în Marea Britanie, când a trebuit firma unde lucram să facă demersuri pentru o amărâtă de viză de business pentru că ținta principală a vizitei era un târg de specialitate, am fost surprins de ușurința cu care puteau intra și sta in insulă cetățenii din fostele colonii. Pentru un european din România sau din Ucraina era un coșmar o viză dar nu era nici o problemă pentru un indian sau un pakistanez!

Această măsură dublă practicată și acum în Marea Britanie m-a înfuriat. Le put instalatorii polonezi,educați, muncitori sau femeile de serviciu române de prin hoteluri, simple dar muncitoare și răbdătoare dar nu le put miile de sirieni fără edicație pe care îi tot primesc. Nu le put nici miile de africani, mulți fără nici o pregătire și nu le put nici milioanele de pakistanezi și indieni de care țara e plină! Ăștia nu cer ajutoare sociale? Ăștia nu le iau job-urile? Ipocrizie maximă!

Problema englezilor e alta. Au fost ceva și acum nu mai sunt. Nu mai au ei butoanele iar vocea lor devenise din ce în ce mai slabă în EU. Erau o frână în uniune prin poziția lor mereu de Gică contra! Se cam săturaseră și alții de ei dar pentru că aveau o contribuție mare, o piață importantă se înghițea în sec. Acum, cu Brexit-ul când Marea Britanie va trebui să negocieze ieșirea cu fiecare din cele 27 de state unele pot cere sume imense sau avantaje economice numai pentru a le întoarce o palmă primită pe nedrept mai de mult. Văd aici o Polonie, o Grecie sau chiar o Spanie.

Acum politicenii britanici încearcă să liniștească masa de proști care le-au crezut minciunile gen Nigel Farage aruncând praful menținerii pieței din UE dar nu și contribuțiilor. Nici un politician nu a văzut ieșirea simplă prin AELS. Practic, nu vă vrem, băi ăștia din UE, vrem piața voastră! Hai nu mai spune…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*