Lăsată în mod voit în paragină, clădirea fostului „Hotel Parc” din orașul Breaza este o pată rușinoasă pe fața orașului modern prahovean. În anii trecuți monumental arhitectural mustea de viață și oferea clipe de neuitat brezenilor, dar și tuturor turiștilor care vizitau orașul sau se aflau în trecere. Acum această clădire zace tristă și singuratică, trăindu-și ultimii ani de viață. Cine oare nu își mai amintește cel mai faimos hotel din Breaza? Cine a uitat discoteca în aer liber de pe terasa hotelului, care făcea furori la mijlocul anilor 90? Acum, în plin secol XXI, cel mai „cool” loc al orașului – clădirea „Hotelului Parc” -, a ajuns doar adăpost pentru câinii maidanezi. Muntele de nepăsare ce s-a adunat aici ne aduce aminte de fiecare dată când trecem prin centrul orașului Breaza că totul este trecător. Puțini dintre acești trecători știu și istoria acestei clădiri, puțini cunosc anumite detalii despre ea.
Castelul Brâncoveanu din Breaza a fost reședința familiei domnitoare Bibescu, din Țara Românească (1843 – 1848). Din vremuri îndepărtate se cunoaște că „Moșia Breaza” a aparținut Familiei Cantacuzino, cea care stăpânea în mare parte zona văii Prahovei. Mărturii ale existenței lor pe aceste meleaguri stau mărețele construcții – monumente arhitecturale – pe care le putem vedea și astăzi, precum: Palatul „Micul Trianon” de la Florești (în ruine), Palatul Cantacuzino din Bușteni, Ruinele Palatului postelnicului Constantin Cantacuzino din Filipeștii de Târg (1633–1641), și ruinele conacului spătarului Mihail Cantacuzino (mijlocul secolului al XVII-lea) din Mărginenii de Jos, iar în centrul orașului Breaza micul castel – reședință de vară – construit de Toma Cantacuzino, general în armata lui Constantin Brâncoveanu (1689-1714). Inițial, această clădire a fost cunoscută ca și „Castelul Prințului Bibescu”, fiind construit între anii 1710 – 1714. Ulterior, a fost reconstruit în perioada 1843 – 1848 de către Gheorghe Bibescu, cel care îi va adăuga etajul. Trecând prin vicisitudinile vremurilor apuse, micul castel din Breaza împreună cu moșia aferentă, la începutul secolului al XIX-lea ajunge în posesia vistiernicului Scarlat Grigore Ghica, de unde trece în proprietatea doamnei Zoe Bibescu, născută Mavrocordat, dar înfiată de Grigore Brâncoveanu, ultimul descendent pe linie masculină a familiei domnitoare Brâncoveanu. În acele vremuri, fiind cea mai bogată femeie din țară, Zoe Mavrocordat (Brâncoveanu) se căsătorește cu vornicul Gheorghe Bibescu, care în anul 1842 ajunge domnul Țării Românești. Gheorghe Bibescu devine noul proprietar al Moșiei Breaza și construieste un nou castel în locul celui existent, arhitectura păstrându-se și în zilele noastre. În aceeași perioadă construiește și Castelul de la Posada, aflat lângă Muzeul Cinegetic actual. Moștenit de doi din cei 7 copii ai familiei domnitoare, respectiv Eliza căsătorită cu Ion Filipescu și Grigore Basarab Brâncoveanu, castelul de la Breaza rămâne în stăpânirea familiei Bibescu, până la venirea comunismului. După aceea a fost o perioadă în care clădirea a devenit spital TBC, iar mai apoi complex hotelier. Recent, după revoluția din 1989, se află în posesia unei persoane juridice, care nu face nici un efort de a pune în valoare acest monument istoric.
Castelul din Breaza reprezintă probabil singura filă importantă de istorie a orașului, unica prezență istorică de arhitecturală civilă ce merită menționată. Acesta, printr-o bună valorificare, ar putea deveni un muzeu, sau lăcaș de cultură reprezentativ pentru întreaga vale a Prahovei.
De ce au pornit această campanie – din om în om, dar și printr-o petiție on-line – de a demara procedurile pentru declararea acestei clădiri drept monument istoric cetățenii din orașul Breaza? Răspunsul lor sincer ține să menționeze faptul că: „Un popor fără istorie este un popor fără viitor.”Spre surprinderea noastră acest monument istoric, amintit în toate monografiile localităților învecinate și inclusiv în monografia orașului Breaza, nu este de găsit pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturi și Cultelor. Probabil interesele imobiliare vor a șterge această pagină de istorie a orașului Breaza și a locuitorilor săi, lăsând acest monument de arhitectură și istorie pradă indiferenței, neglijării și intemperiilor timpului.” Ce doresc ei, cu adevărat? „Dorim doar să aducem în actualitate o adevărată pagină de istorie și astfel să facem ca Breaza să fie mult mai atractivă din punct de vedere turistic și să conservăm, așa cum merită și moral și legal, un monument unicat în istoria noastră – istoria orașului Breaza, cât și istoria României. Vă facem cunoscut faptul că în prezent această clădire este lăsată în paragină, dorindu-se astfel demolarea ei „din cauze naturale”, pentru ca mai apoi să fie exploatat terenul în interes imobiliar. Vrem să mai știți că această clădire unicat se află vis-a-vis de Primăria Orașului Breaza, însă nici vreun edil al Brezei din ultimii 16 ani nu a fost interesat de soarta acesteia, ignorând astfel și prevederile legii nr. 422/2001, lege care îi obligă să se îngrijească de buna administrare a acestei clădiri.”
În demersul lor cetățenesc, locuitorii orașului Breaza speră să poată obține atestarea acestei clădiri ca monument istoric, adică să o poată așeza acolo unde îi este de drept locul și ulterior să beneficieze de reparații și întreținere demne de o clădire monument istoric. Pentru aceasta este nevoie și de susținerea dumneavoastră, a cetățenilor români din întreaga țară și din străinătate. Este de datoria noastră să schimbăm această stare de fapt în care lâncezește România de astăzi, sau măcar să încercăm. Vă invităm – alături de inițiatori – să semnați petiția on-line care cere introducerea clădirii Hotelului „Parc” din Breaza (Castelul Brâncoveanu) pe lista monumentelor istorice, și astfel acesta să poată beneficia de Legea 422/2001 – „Legea Monumentelor Istorice”. Petiția circulă și „fizic” prin orașul Breaza, însă, pentru o mai bună comunicare, vă invităm să o căutați și semna on-line. Ea va fi înaintată Ministerului Culturii (aceasta fiind instituția ce poate acorda acestui lăcaș statutul de monument istoric).
Toma Cantacuzino a ridicat Castelul de la Breaza (sec. XVII), Domnul Țării Românești Gheorghe Bibescu i-a adăugat etajul, iar aici au stat și au scris o vreme Martha Bibescu și Anne de Noailles, născută Brâncoveanu… Tu poți fi cel care îi hotărăște soarta pe mai departe! Să salvăm o pagină de istorie româneacă! Să semnăm petiția!
Pacat de locul care gazduieste acest monument, in intregimea lui. Este „palcul” de verdeata al orasului Breaza. Cladirea cade bucata cu bucata, mai nou a inceput sa fie vandalizata….
Un popor fără istorie este un popor fără viitor!