Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) a luat act cu stupefacție de decizia consilierilor locali din Târgu Secuiesc de a vota în favoarea propunerii organizației extremiste maghiare „Mișcarea tinerilor din cele 64 de comitate” – HVIM pentru ca o stradă din municipiul Târgu Secuiesc să poarte numele criminalului de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
ADEC condamnă acțiunea iresponsabilă a consilierilor locali ai UDMR, PCM și PPMT care prin votul lor (hotărârea de Consiliu local nr. 103/19.11.2015) au prejudiciat grav memoria victimelor grofului maghiar Wass Albert. Prin gestul lor, consilierii UDMR, PCM și PPMT au dovedit o susținere oarbă față de organizația extremistă maghiară HVIM și au arătat încă odată că aceste formațiuni politice maghiare sunt extrem de toxice pentru climatul interetnic din Transilvania.
ADEC solicită Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc să se autosesizeze în acest caz, fapta consilierilor locali intrând sub incidența O.U.G. nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, în acest caz fiind evident vorba de promovarea cultului personalității criminalului de război Wass Albert.
Wass Albert a fost şi este foarte controversat, fiind un nobil maghiar cu titlu de conte şi scriitor care a fost condamnat la moarte în contumacie, pentru crime de război, în baza art. 3 alin. 1 din Legea nr. 312/1945, pentru instigare la crimele comise de armata maghiară în localităţile Sucutard şi Mureşenii de Câmpie. Hotărârea de condamnare nr. 1/13.03.1946, a fost pronunţată în contumacie de Tribunalul Poporului din Cluj. Prin Sentinţa Penală nr. 35/10.03.2008, pronunţată de Curtea de Apel din Cluj, în dosarul nr. 58/33/2008 a fost respinsă cererea de revizuirea formulată de petentul Wass Andreas, împotriva Sentinţei Penale nr. 1/13.03.1946, pronunţată de Tribunalul Poporului Cluj. În data de 20.05.2008, decizia Curţii de Apel Cluj devine definitivă, deoarece recursul promovat în dosarul 58/33/2008 a Curţii de Apel Cluj a fost respins de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC)
Subiectul e foarte important. Trebuie urmărit.