Sâmbătă, 12.12.2015, o zi istorică pentru mulți români care mai cred în artă, în cultură, în poezia vie. O zi în care Andrei Păunescu, succesorul de drept al părintelui său biologic și al părintelui „generației în blugi” de artiști și poeți de mare valoare, s-a înfrățit cu scriitorul Romeo Tarhon, fondatorul „Curentului Literar Douăzecist” și co-editor, alături de Cezar Adonis Mihalache, al ziarului și al Editurii Națiunea, spre a relansa conceptul de „cenaclu” pentru România spirituală.
O zi în care muzica și poezia au reverberat pe aceleași frecvențe sufletești prin reuniunea partenerială inaugurală cu genericul DE LA CENACLUL FLACĂRA, LA CENACLUL NAȚIUNEA. O zi în care au lansat și împărțit cărți valoroase principalii protagoniști, Andrei Păunescu și Romeo Tarhon, în care ultimul a dăruit cititorilor „Forța a cincea”, un volum de proză paradoxală perin care își revendică rolul de „inventator” al unui nou gen literar care va revoluționa literatura mileniului trei. O zi în care interpreți, cantautori și scriitori şi-au dat mîna pentru a consfinți nașterea unei noi mişcări literar-artistice prin contopirea spirituală a celebrului și bătrânului cenaclu „păunescian” cu tânărul și ambițiosul cenaclu atarhonian”, cum ne e drag să le numim chiar noi, cenacliștii.
O zi frumoasă de Decembrie în care, mai ales prin strădania poetei Maria Simion, s-au mobilizat din toate colţurile ţării numeroși oameni cu sufletul tânăr, însufleţiţi de muzică şi literatură. Au fost prezenţi la manifestare, alături de Andrei Păunescu, Maria-Maria, Nicu Nicuşor, Romeo Tarhon, Maria Simion și Adrian Gavrilă, scriitorii „douăzeciști”, membri ai cenaclului „Naţiunea Literar-Artistică”, Amalia Năcrin, Tatiana Dragota, Dania Badea, Virginia Pîrvu, Lucia Barbu, Maria Udrea, Laura Ştefan, Vasile Coman, Petre Chelu, Dumitru Bădiţă, Ion Forcoș precum și invitați speciali între care lidera sindicatului fostului SIDEX din Galați, Ilinca Diaconu și prietenii acesteia, dar și tineri atrași de bunul gust al artei, precum Raluca Ana Dinu, studentă la Facultatea de Litere din Bucureşti, precum și copii și oameni de diferite vârste şi profesii, iubitori ai repertorului „Flacăra”, care au făcut să pară neîncăpător localul.
O atmosferă minunată, cu adevărat de cenaclu și de sărbătoare a cucerit sufletele celor aproape o sută de participanţi, reeditând manifestarea de neuitat de la târgul de carte Gaudeamus. A fost un eveneiment remarcabil care a consfințit înfrăţirea artistică a două cenacluri care, cu forțe unite, vor să readucă publicul larg la spectacole de anvergură, ca formă manifestă de rezistență prin cultură.
Emoţiile au fost intense și copleşitoare, mai ales la intonarea unor celebre cântece patriotice, pentru artiştii şi spectatorii care au luat parte la acest prim act artistic care va face istorie și va fi urmat de alte şi alte spectacole în capitală, în localitățile din țară, în Basarabia Românească și oriunde în lume unde bat cu putere inimi românilor, în cadrul unei mişcări atistice de mare amploare cu un singur obiectiv: retrezirea conștiinței naționale și salvarea noastră morală și spirituală prin cultură şi artă.
EXCELENT/FELICITARI/