„Armânii, de la frații Manakia la Nu sunt faimos…”

– film documentar despre armâni, de la frații Manakia până în zilele noastre –

Regizorul Toma Enache lansează în această săptămână un film documentar special, intitulat „Armânii, de la frații Manakia la Nu sunt faimos…” Este primul film documentar în aromână prezentat în cinema, un omagiu adus fraților Manakia chiar în limba în care personajele lor nu au putut fi auzite! Documentarul a avut deja o proiecție specială la Festivalul International de film Manakia Brothers. De asemenea, a fost prezent si la Balkan Film&Food Festival din Pogradec, Albania (septembrie 2015).

Filmul face o incursiune în lumea armânească, începând cu primele imagini din Balcani filmate de pionierii cinematografiei balcanice, armânii Milton și Ianaki Manakia și terminând cu primul film din istoria cinematografiei vorbit în limba armână: „Nu sunt faimos dar sunt armân”.

Documentarul surprinde conexiunea pe care spectatorii înșiși o fac, între filmele de după 1905, realizate de frații Manakia și care prezintă imagini din viața și trecutul armânilor și filmul „Nu sunt faimos dar sunt armân”, care înglobează în povestea lui și situația armânilor în prezent.

Concluzia documentarului este că, indiferent unde trăiesc, armânii au același nume, vorbesc aceeași limbă și sunt același popor. Pentru această peliculă, Toma Enache a avut de ales dintre 40 de ore de filmare din timpul prezentării filmului „Nu sunt faimos, dar sunt armân”, în turneu in Balcani, SUA, Europa. Vor fi imagini din România, Macedonia, Grecia, Albania, Austria, Franța, Germania și SUA, din locuri importante pentru armânii de pretutindeni, pline de istorie, cum ar fi Moskopole, leagănul aromânilor, Krusevo , prima Republică din Balcani, sau Fairfield, SUA, unde s-a înființat, în 1903, Asociația Farșarotul, care funcționează și acum.

Filmul va putea fi urmărit în București, pe 27 noiembrie de la orele 16.45 si respectiv 18.15 la Cinema Glendale Studio (Soseaua Cotroceni Nr. 9), iar sâmbătă, 28 noiembrie, în Constanța, de la ora 17.00 și de la ora 19.00, la Cityplex Tomis. Ambele reprezentanții sunt proiecții de gală, la care va participa și regizorul, care va răspunde la întrebările telespectatorilor. Va fi o ocazie unică atât de a vedea filmul, cât și de a pune întrebări, pentru că nu sunt programate alte proiecții. Lansările vor continua în Tulcea, pe 29 noiembrie, ora 19.00, la Cityplex, în Slobozia, pe 30 noiembrie, de la ora 18.00, și în Călărași, pe 2 decembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*