Frații noștri din Basarabia nu au de ce să pună la inimă prostiile CTP-ului!

Am primit din Basarabia textul de mai jos. Iată textul primit din Basarabia prin același „postaș Costaș”, adică distinsul domn general ION COSTAȘ: „Ideea reunirii Basarabiei cu Ţara nu e nostalgie, ci un ideal naţional, dle CTP!”

Ce face Cristian Tudor Popescu, când nu prea mai are ce face? În cadrul emisiunii Jurnal de seară de la Digi24, jurnalistul-invitat încearcă să răspundă la întrebarea-temă de reflecţie: Ce mai înseamnă, acum, Basarabia pentru români şi ce se ascunde în spatele dorinţei de unire, de ambele maluri ale Prutului?O întrebare vădit tendenţioasă, irealistă, aşa cum va fi şi răspunsul lui CTP:

„În spatele dorinței de unire se ascunde o mărire, o formă de naționalism, o nostalgie a României Mari. Ideea e să se mărească România, de fapt, asta e în spatele a dorinței, să luăm un teritoriu și să mărim România, nu e vorba de oamenii de acolo, de frații noștri, cum îi tot numesc marii noștri naționaliști, pentru că ce se întâmplă cu oamenii ăia nu ne interesează. Pot să moară acolo, nu fac știre, aici, în România”, spune jurnalistul.

În aceeași măsură, se poate pune și întrebarea: Dar moldovenii de ce vor unirea? „Pentru că e o scurtătură spre UE. Şi asta o spune dna Pavlicenco, şefa PNL din R.Moldova, singurul partid care are în statut prevăzută unirea! Așa ne văd pe noi frații moldoveni: ca o scurtătură către UE, nu ca frați. (…) Sună cinic și trist, dar am fost de vreo trei ori în Basarabia, știu ce este acolo. (…) Eu, ca bucureștean, ca român din vechiul regat, în clipa în care îmi auzeau accentul ăsta al meu dă București, nu pot să spun că erau foarte fericiți. Nici nu mă urau pentru asta, dar nici nu se bucurau”, a povestit Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul consideră că „lucrul cel mai trist în legătură cu ce se întâmplă în Republica Moldova este locul pe care îl ocupă în ştirile din România, în presa din România. Nu știu dacă se califică pentru locul 4. Sau chiar deloc. Noi acum vom scădea în audienţa emisiunii, pentru că vorbim despre Republica Moldova. Probabil că ar trebui să moara vreo 1.000 de oameni în Piață, acolo, ca să ajungă pe locul 2-3 o știre din Chișinău. Asta în ciuda faptului că aproape 70% dintre români, potrivit unui sondaj recent, se declară în favoarea unirii cu Republica Moldova. Dar oamenii ăştia îi văd pe fraţii de peste Prut, cum sunt numiț  ei de 25 de ani încoace? Îi văd cu adevărat? Cu cine doresc ei să se unească? Și eu doresc, dar cu cine dorim să ne unim, de vreme ce nu vrem să le vedem fețele acestor oameni, nu ne interesează viețile lor, nu ne interesează ce se întâmplă? Și se-ntâmplă lucruri cu ei, acolo, teribile! În clipa de față, Moldova este în pragul destrămării ca stat”.

„Stalin spunea că dacă într-o țară sunt fracturi prea mari economice între diverse regiuni, posibilitatea dezmembrării e mare. Indiferent de poduri de flori, de Ștefan cel Mare, limbă, tradiție, cultură, Ion și Aldea Teodorovici și ce mai vreți dumneavoastră”, atrage aten ia Cristian Tudor Popescu. O mare parte din vinăț pentru situația în care a ajuns Moldova o poartă și actuala guvernare proeuropeană, spune Cristian Tudor Popescu: „Au compromis opțiunea proeuropeana acest guvern, și

pe bună dreptate. Ăsta nu e un guvern proeuropean, e un guvern pro-euro, pro un miliard și ceva de euro (dolari – n.r.) furat din bănci, între care una de stat, și nu se știe cine. Sub acest guvern. Acolo se întâmplă – asta dă măsura întârzierii Republicii Moldova, se întâmplă ce se întâmpla în România la sfârșitul anilor 90 – fenomenul devalizării băncilor de către conducerile lor”. Pe de altă parte, jurnalistul consideră că șansele Moldovei de a se îndrepta către un viitor mai bun sunt anihilate de aceeași mare problemă pe care o are cu o corupție generalizată: „Oamenii ăia de acolo strigă să vină DNA, au și ei o caricatură de DNA acolo, CNA îi zice, un fel de PNA al lui Amariei de pe vremea lui Năstase”. În finalul emisiunii, CTP punctează: “Acolo se întâmplă lucruri extrem de grave, dacă ar avea alegeri anticipate, acum, ar câștiga partidele proruse. O evoluție mai gravă decât asta e greu de imaginat”.

Aceste declaraţii ale jurnalistului “dă Bucureşti” au ajuns şi la urechile basarabenilor, contrariaţi de faptul că CTP nu prea cunoaşte realităţile politice şi sociale ale moldovenilor din stânga Prutului. Dintre comentariile, deloc măgulitoare, apărute pe facebook , despre CTP, am ales doar spicuiri din comentariul decent al unei distinse intelectuale din Chişinău, dna Dina Diaconu:

“Nu-i chiar aşa, dle CTP! În primul rând, ne deranjează faptul că şi românii, şi ruşii ne socotesc analfabeţi, cu toate facultăţile noastre. Eu, care am trăit 40 de ani în URSS, pot să recunoasc că nu cunosc bine nici limba rusă, pentru că în familie vorbeam româneşte şi nici limba română, fiindcă ruşii ne-au impus limba rusă şi alfabetul chirilic peste tot – şi la serviciu, şi în societate, şi în mass-media. Acum, majoritatea basarabenilor ne dorim ca toţi copiii şi nepoţii noştri să cunoască istoria adevărată, să cunoască limba neamului românesc, să cunoască şi să admire frumuseţile naturale ale Patriei. Şi asta nu se poate decât într-un singur stat unitar. Avem acest drept fiindcă ne-am născut din părinţi români – cetăţeni ai României.

Numai România ne poate da acest drept, nu UE. Greşeala înstrăinării Basarabiei a fost a statului român, a regelui Mihai, atunci când ne-au aruncat din nou în mâinile ruşilor. Acum, aceast greşeală trebuie reparată tot de statul român. Şi nu ne mai umiliţi prin declaraţiile dtale referitoare la limba pe care o vorbim, care nu e diferită de cea vorbită de moldovenii din dreapta Prutului. De ce nu îi luaţi peste picior şi pe ei? Vă recomand să veniţi mai des pe la noi pentru a vedea pe viu realităţile. Nu ne mai numiţi fraţi mai mici ai României, pentru că suntem cetăţeni români pe picior de egalitate cu cei din România”.

Ioan POPESCU.

12 Octombrie 2015,

****

Iată și comentariul meu:

De ani de zile mi-am propus să nu mai bag de seamă la existența acestui Cristian Tudor Popescu. Mi-a dovedit, în justiție, că nu are onoare, că nu este responsabil de faptele și cuvintele sale, că nu are nicio jenă să nu-și respecte angajamentele! Dacă este nevoie mă explic!…

Dar pentru nevoile textului de față este destul să-i asigur pe „frații” din Basarabia că nu trebuie să te simți jignit sau umilit atunci când te jignesc sau te umilesc oameni care nu merită niciun respect din partea celor care îi cunosc ce le poate pielea. Eu cunosc ce-i poate pielea acestui cabotin pe cât de nerușinat, pe atât de complexat, de tarat sufletește. Merită, înainte de orice, compătimit. Așadar, cunosc marfa numită CTP, și din această postură de cunoscător al mărfii, vă asigur, frați basarabeni, nu merită să puneți la suflet prostiile și grosolănia cu care s-a pronunțat individul asupra unui subiect delicat și dureros pentru orice român!

Bunăoară, dacă a simțit că nu este privit cu simpatie la Chișinău din cauza accentului de bucureștean, să ne explice din ce cauză nu este privit cu simpatie nici la București! Și nici oriunde în România?! De ce, pe internet, în România, circulă în privința sa acuzații atât de nimicitoare, dezgustătoare?! A încercat vreodată să-i cheme în justiție pe cei care l-au acuzat de fapte josnice, penale etc.? A încercat vreodată să se disculpe, să pună lucrurile la punct?… Un om normal și curat așa face. În situața sa, după acuzele care circulă pe seama moralității sale, una din două: ori dispari din viața publică, ori stabilești care este adevărul! Dar nu te faci că plouă, că nu te înjură nimeni și nu te disprețuiește nimeni!…

…Poate că nu mai era nevoie de aceste rânduri, cred că punerea la punct a doamnei Dina Diaconu era suficientă. Dar trebuia să fac această corecție la intervenția doamnei Diaconu: stimată doamnă, ați fost prea civilizată față de un individ la care nu ai ce respecta. Sigur, știind prea puține despre CTP, doamna Diaconu procedează după regula bunului simț și îi vorbește ca unui om! Nu era cazul, doamnă!

Și mai ales nu era cazul să considerați că CTP reprezintă un punct de vedere care aparține cât de cât și altor români!

Așa s-ar părea, când cineva vorbește la un post de radio sau TV! Ai zice că este un purtător de cuvînt al publicului, al unui segment important din public! Numai că respectivul post TV, redacția care l-a invitat pe neisprăvitul lider de opinie, și-a dat arama pe față prin însăși întrebarea lansată în eter, așa cum bine remarca domnul Ioan Popescu, distinsul meu preopinent!

Orice român, cu pretenții de a da sfaturi și verdicte în public, adică orice ziarist sau comentator politic serios, ar fi început prin a corecta întrebarea, o întrebare parșivă, insidioasă, inacceptabilă, peste care nu poți să treci ca și când ai fi de acord cu subînțelesurile întrebării: Ce mai înseamnă, acum, Basarabia pentru români şi ce se ascunde în spatele dorinţei de unire, de ambele maluri ale Prutului?

Repet: o întrebare ticăloasă pe care numai un ticălos putea s-o ia în serios și să răspundă cu seninătatea lui CTP!

Fraților din Basarabia, din Chișinău și din București! Sunt mulți imbecilii sau ticăloșii care, pe ambele maluri ale Prutului, fac jocul eternilor noștri dușmani și încearcă să slăbească elanul și energia cu care românii sunt atașați idealurilor lor naționaliste!… Da, avem idealul naționalist numit România Mare! Unii mai mult, alții mai puțin, după cum le-a fost fiecăruia norocul să aibă parte de 7 de ani de-acasă într-o familie normală, de români români! Norocul de a avea profesori și colegi, prieteni, care să le consolideze în suflet credința în Dumnezeu și în drepturile Neamului!

CTP este un caz exemplar pentru categoria de români care nu au avut parte de așa ceva. Ba mai mult: nu au nici un motiv să se respecte pe sine! Care atunci când se privesc în oglindă și fac bilanțul lucid al existenței lor, al perspectivelor, sunt copleșiți de dezgust și disperare! Iar cauza, explicația dezastrului lor sufletesc o găsesc în faptul că s-au născut în România, că sunt români!… Nu este prima oară când numitul CTP se arată străin de ai săi, de nevoile și sărăcia neamului!… Cum spuneam: toată compătimirea! Nu compasiunea!… Adică mila noastră creștinească pentru asemenea ne-isprăviți, ne-fericiți, ne-împliniți, ne-toți la fire!…

Doamnă Dina Diaconu, vă rog să primiți scuzele noastre, ale bucureștenilor, pentru josnicia concetățeanului nostru Cristian Tudor Popescu!…

Post scriptum: Greșesc dacă mă mir că CTP a pomenit de devalizarea băncilor din Moldova?! Nu s-a simțit cu musca pe căciulă?! Bancorex-ul este un nume cunoscut CTP-ului?!

Un răspuns la “Frații noștri din Basarabia nu au de ce să pună la inimă prostiile CTP-ului!”

  1. CTP este o vietate disperată, care nu vrea să renunţe la un statut pierdut definitiv: acela de formator de opinie autentic, demn de luat în seamă. După ce a încercat să demoleze ― în stil băsist ― tot ceea ce reprezintă speranţa unui popor lovit, umilit peste măsură (adică Credinţa, şcoala, pilda marilor înaintaşi), face valuri cu afirmaţii şocante, ce insultă inteligenţa, deoarece argumentele, logica îi lipsesc total. Jalnic finalul de carieră jurnalistică al inginerului ratat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*