Economia piciorului în sus…

Victor Ponta a fost toată viaţa lui un bugetar. Chiar şi când a avut o mică tentativă în sectorul privat de fapt tot conectat la conducta bugetului a fost după cum ne spune DNA. Practic cu o mentalitate de tipul statul să îmi dea nu poţi înţelege mecanismele economice complexe dară să le mai stăpâneşti sau să le faci să lucreze pentru tine. Când a devenit prim ministru chiar recunoştea public că nu ştie diferenţa dintre PIB şi PNB şi se lăuda că i-a fost explicată şi după, vezi doamne, a devenit un fel de expert. Bazaconii…

De pe patul de spital din Turcia anunţă un viitor TVA de 19 la sută. Ba pentru a le face în ciudă liberalilor cică acest TVA va putea fi mai devreme introdus. Acum ce să zici la o astfel de afirmaţie? Unde sunt fundamentele economice, unde sunt politicile pe care să le implementezi pentru a aduce mai mulţi bani la buget după o astfel de măsură, unde este politica de îmbunătăţire a colectării etc. Nimic. Doar o informaţie de la persoana cu piciorul în sus.

Investiţiile s-au diminuat drastic. Avem cu 35 la sută mai puţine în acest an comparativ cu anul trecut când iarăşi au fost mai puţine decât în 2013. Practic guvernul Ponta a tăiat de la investiţii pentru a arunca banii pe pomeni electorale. S-au crescut nivelurile salariului minim pe economie, s-au reacordat sporurile şi salariile tăiate, s-a redus TVA la alimente, au crescut ajutoarele pentru persoanele sărace, s-a mărit alocaţia pentru copii. De unde bani? Guvernul nu a privatizat nimic, nu a anutat nici un investitor să facă vreo fabrică ceva, nu a încurajat exporturile. Colectarea după reorganizarea ANAF este mai mică cu aproape două procente în PIB şi cea mai scăzută din Uniunea Europeană! Guvernul Ponta aruncă cu bani în stânga şi dreapta. De unde bani? Din împrumuturi! Avem o creştere fenomenală a datoriei publice în tot acest timp. Aceasta a crescut cu 15 la sută în 2012, 8,7 procente în 2013 şi cu 9,5 la sută în 2014.

Practic în tot acest haos unde barca ia apă prin toate părţile iar cârmaciul doar împrumută alte vele de la corăbii vecine pentru a menţie viteza, va fi greu de guvernat în viitor. E nevoie de o aşezare mai corectă a impozitării pe bunuri şi o relaxare a impozitului pe muncă. E nevoie de o guvernare care să se aplece cu mult mai mare profesionalism spre problemele economice, spre adevărate probleme ale ţării precum locurile de muncă, monoindustrializarea, nivelul de trai, scăderea populaţiei şi mai puţin spre luptele politice.

Din poziția sa de premier Victor Ponta a arătat că nu poate. El nu ştie decât împărţirea. E timpul să mai vină şi politicieni care să lucreze cu adunarea şi înmulţirea. Nu de alta dar fundul sacului se vede tot mai aproape iar politicienii noştri nu sunt cei de la Atena să ştie să negocieze în momente de criză.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*