Șovinismul UDMR, susținut de comunitatea maghiară!

Asist cu stupoare la un fenomen nemaiîntalnit în ultimi 25 de ani. Șovinismul antiromânesc a atins cote paroxistice în cazul redenumirii Spitalului de Recuperare Cardilogică din Voinești-Covasna, instituție publică a cărei noi denumiri include și numele unei personalități românești.

De această dată extremiștii moderați din UDMR nu mai strâng semnături ”pentru” drepturi, autonomie/separatism teritorial pe criterii etnice, ci ”împotrivă”. Împotriva unei doleanțe legitime a comunității românești din Covasna, deci împotriva acestora. Dacă opinia generală este aceea că aceste conflicte interetnice sunt iscate de politicieni pentru a-și justifica existența, de această dată suntem pe cale să află ceva paradoxal: cu cât numărul de semnături care se opun noii denumiri va fi mai mare, cu atât se va pune în evidenția faptul că activitatea șovină și extremnistă nu este doar apanajul politicienilor maghiari în campaniile electorale, ci al unei comunități întregi, cetățeni români, îndoctrinați șovin sub ocrotirea guvernelor Romaniei din ultimii 25 de ani, mai atente cu majoritatea parlamantară susținută de extremiștii moderați din UDMR decât cu situația din Transilvania.

De această dată nu doar politicienii extremiști maghiari se manifestă șovin și xenofob. În acest caz sunt implicate instituții publice care ar trebui să fie echilibrate și cu rol de mediator. Mă refer aici la primarul UDMR din Covasna, Thiesz Janos, sau la președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor. Desigur, prestația lor șovină și profund antiromânească nu mă surprinde. Cei doi au avut suficiente derapaje ca să mă facă să cred că le-ar face plăcere o republic Donbas sau Luhansk în mijlocul României (de altfel legăturile extremiștilor maghiari cu comuniștii rusofoni din Republica Moldova și conducătorii UTA Găgăuzia sunt notorii). Dar este pentru prima dată când aceștia, repet, nu au discursuri și nu organizează mitinguri sau acțiuni ”pentru”, pentru așa-zise drepturi (în fapt pentru separatism nu pentru drepturi dar asta este o altă discuție) ci ”împotriva”, împotriva românilor și a dorințelor lor.

Primarul UDMR din Covasna, care este și primarul românilor din orașul Covasna, nu vorbea ”pentru” drepturi ale maghiarilor din oraș ci ”împotriva” unui drept al românilor din Covasna, refuzând practic să-i reprezinte echilibrat și pe românii din oraș. Dacă maghiarii au voie să denumească instituții cu numele unor personalități maghiare, de ce nu au același drept și românii din oraș, întreb public. Președintele CJ Covasna, care ar trebui să fie o persoană echilibrată care să-i reprezinte și pe românii din județ, nu vorbea ”pentru” drepturi ale maghiarilor ci ”împotriva” unui drept al românilor.

Mă gândesc îngrozit, uitându-mă la această revărsare de ură antiromânească în care liderii politici maghiari consideră că, la fel ca în Evul Mediu, românii din Covasna au un statut de națiune tolerata cu obligația de a accepta orice din partea grofilor maghiari, dacă acum se comporă astfel, mă îngrozesc și mai tare gândidu-mă ce s-ar întâmpla cu românii dacă acești indivizi fără nici cele mai elementare noțiuni de toleranță și respect reciproc ar ajunge să conducă după bunul plac o republică separatistă în mijlocul României.

2 răspunsuri la “Șovinismul UDMR, susținut de comunitatea maghiară!”

  1. 41 de judeţe, în comentariul meu anterior. Scuze!

  2. N-am înţeles. Aplicarea unui Ordin de Ministru a devenit o glumiţă? Noi ştim că este simplu. Ministrul — eventual chiar împreună cu premierul care se dorea preşedintele României, exact premierul, ce a vorbit, nu româneşte, ci în maghiară la Congresul UDMR, săptămâna trecută — îşi anunţă prezenţa la inaugurarea numelui clinicii, când, poate, cu acea ocazie punctuală,Victor Viorel Ponta îşi va aminti de cei peste 18 milioane de români, nu doar de cei sub un milion de maghiari cu cetăţenie română, vorbind întâi în limba lui Eminescu, abia apoi în limba adoptată de Petöfi Sandor (maghiar prin opţiune personală, de fapt, cu tată sârb şi mamă slovacă) şi astfel va fi realizată inaugurarea oficială. Cu participarea şi a unor clerici, momentul va putea fi chiar un BOTEZ al clinicii de balneologie din Covasna, într-unul din cele 41 din România. Rapid, corect, exemplar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*