Reverberațiile lui Vitalie Butescu

Pe simezele „Reverberațiilor cromatice” de la Galeria Artelor, din cadrul Cercului Militar Naţional, pot fi admirate interpretări în pastel de străzi şi grădini urbane, clădiri şi monumente istorice. Un expozeu ce surprinde arhitectura de altădată, sub forma satului tradiţional, Vitalie Butescu impresionând prin dinamismul lucrărilor. De altfel, pictorul este un adept al figurativului. Este un îndrăgostit de oraşe, de peisajul urban, lucrările sale putând fi catalogate drept „portrete urbane”. Modelul uman apare arareori în creaţiile sale, dar acolo unde este prezent se remarcă printr-o amprentă coloristică extrem de personală.

Pe pânzele Lui Vitalie Butescu sunt transpuse aproape întotdeauna clădiri monumentale. Adică acele mărturii ale epocilor trecute, tematica sa amintind de Maurice Utrillo, Spiru Vergulescu, Dragoş Morărescu. Descins din Basarabia, Vitalie Butescu are deja la cei 41 de ani o carieră artistică remarcabilă. Atât în România cât și în străinătate. Cincisprezece expoziții personale, numeroase participări în cadrul unor expoziții de grup, precum și participări la tabere de creație și târguri internaționale de artă. Și nu trebuie să amintim decât galeria eveniment „Pictori de azi la Balcic”, Târgul de Artă de la Geneva-Europ’Art, lucrările sale regăsindu-se în galerii private din Germania, Olanda, Belgia, Ungaria, Grecia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

În 1999, pictorul s-a stabilit la Londra, unde a fost acreditat de Bayswater Road Artists Gallery pentru expunerea şi vânzarea de lucrări profesioniste. Câiva ani mai târziu îl regăsim cu o expoziție la ShopArt, Hotelul Sofitel, dar și la Tabăra Internaţională de Artă Plastică “Nicolae Grigorescu”, Medgidia, şi Tabăra Internaţională de Artă Plastică Inter-Art, Aiud. A participat, în septembrie 2005, la cea de-a IV-a ediţie a atelierului de creaţie “Pictori peisagişti în grădina Palatului Cotroceni”, iar un an mai târziu la Expoziţia de grup ”Ateliere Bogdan Pietris”.

În mai 2007 participă la cea de-a IV-a ediţie a Taberei de Creaţie ”Pictori de azi la Balcic”, finalizată cu o expoziţie de grup ”Pictori de azi la Balcic” la Institutul Bancar Român (iunie) şi la Muzeul de Artă din Constanţa (august). Cu ocazia deschiderii Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu (1-22 sept. 2007), a fost selectat să participe cu lucrări la expoziţia “Europa în sunet şi culoare” (foaierul Sălii Mari a Palatului). În februarie 2008 a avut lucrări selectate la expoziţia de grup « Balcic. Şcoala de la Marea Neagră » la Galeriile Arcade din Bistriţa (5-25 februarie), iar in perioada 29 aprilie – 4 mai a participat la Europ’Art Geneve International Art Fair, proiect continuat în luna mai cu o expoziţie de grup “Elite Art Gallery @ Europ’Art 2008” la Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional. În iulie același an, a participat la expoziţia “O inimă cât o ţară” dedicată personalităţii Reginei Maria şi moştenirii sale artistice, iar in septembrie a avut lucrări selectate la expoziţia de grup “Culorile feminităţii”. În septembrie 2009, cu ocazia Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, a fost selectat să participe cu lucrări la expoziţia organizată în foaierul Sălii Mari a Palatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*