Politicienii români ţin cu băncile în privinţa creditelor în franci elveţieni?

Cu toate că mai multe state europene au luat măsuri pentru convertirea creditelor din franci elveţieni în euro sau în moneda locală, cu toate că există o directivă europenă în acest sens, politicenii români nu fac decât să piardă timpul şi banii românilor. Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor discută şi nu mai termină „dezbaterile” pe acest subiect. Normal ar fi fost ca acestă temă să ajungă în plen şi se pare că va ajunge în curând, dar bancherii fac un lobby puternic pentru ca o astfel de reconversie a creditelor în lei să nu aibă loc sau, dacă s-ar face, să fie strict în folosul lor. Mai mult, o serie de bancheri fac afirmaţii nefondate cum că o astfel de lege ar falimenta băncile. Pe de altă parte OPC si persoanele fizice câştigă pe bandă rulantă procesele pentru comisioanele de acordare, de întreţinere („lunar” sau „de administrare” ori cum banca a avut inspiraţia a le numi!) iar în ultimul rând încep să piardă la primele instanţe şi procesele pe denominarea francilor elveţieni.

Dacă asta se întâmplă, dacă o lege va permite o astfel de conversie, moneda locală se va prăbuşi precum celebrul boxer Rocky în prima rundă a meciului, la începutul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20 la sută, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ nouă-zece miliarde euro (…) Dacă vrem să eliminăm acest risc trebuie să avem o altă platformă de discuţii în următorii doi-trei ani, dar dacă vrem să facem asta săptămâna viitoare vom avea turbulenţe serioase în mediul economic din România” – afirma plin de tupeu Tomas Spurny, preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române (BCR), iar Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, avea să-l completeze: „Creditele în CHF sunt pe termen lung şi cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 CHF/euro, potenţialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăţi. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 CHF/euro. Recomand clienţilor să-şi păstreze creditele în CHF pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potenţial pentru îmbunătăţire”.

Asta în condiţiile în care banca sa, OTP, a trebuit să facă reconversia tuturor creditelor în franci în Ungaria, ţara mamă. Cum s-ar spune voi proştii de români plătiţi că sunteţi buni de plată. Chiar Eugen Nicolăescu, vicepreşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor recunoştea că „vorbim despre declaraţii care nu se bazează pe nimic, nu au niciun fundament economic, au numai un iz demagogico-politic care i-ar putea influenţa doar pe cei care sunt mai slabi de înger. Aceste declaraţii, care nu au legătură cu realitatea, ci cu traficul de influenţă, nu pot fi luate în seamă de cineva”.

În tot acest timp BNR doarme sub înţeleapta tăcere a guvernatorului Mugur Isărescu.

Aflat în centrul luptei contra băncilor avocatul Piperea și alături de el alţi avocaţi, caută să demonstreze cu documente că toată acestă împingere a clienţilor spre franci elveţieni s-a făcut intenționat pentru ca băncile să încaseze câţi mai mulţi bani, cât mai multe comisioane. După pierderi de procese, după oprobiul public, unele din bănci încearcă abordări diverse precum „Raiffeisen” care a solicitat ea conversia unui credit în franci dar după o metodologie care ar fi îndatorat şi mai tare consumatorul. Alte bănci au început „curăţenia” vânzând din creditele în franci fie spre alte firme din grup special create în a gestiona astfel de probleme fie spre companii specializate. Speră astfel să minimizeze pierderile şi să iasă basma curată.

Fiind în campanie electorală nu am auzit nici un candidat să ridice o astfel de problemă. Nu se discută! Vorbim de prostii care nu interesează pe nimeni iar adevăratele probleme nu sunt discutate. Oare politicenii români ţin cu băncile în privinţa creditelor in franci elveţieni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*