În atenția lui Victor Viorel Ponta: „Românii din diaspora nu sunt duşmanii României!”

Noi, românii din diaspora, va solicităm să va îndreptăţi acuzaţiile către vinovaţii dovediţi, adevăraţii duşmani ai României!”, este solicitarea făcută de mai mulţi români din diaspora reuniţi sub sigla Diaspora Românească Unită, în replică la unele afirmaţiile premierului României de la întâlnirea diasporei de la Eforie Nord.

În 18 august, participând la evenimentul „Diaspora Estival” organizat de către DRP la Eforie Nord, Victor Ponta a ţinut un discurs în care a spus că avem o imagine proastă pentru că românii îşi prezintă ţară în mod negativ în străinătate. „Cred că putem să facem mai mult, dacă reuşim şi înţelegem că cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări că România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi. Este normal că cei de acolo să aştepte să preia acest discurs” – a explicat premierul.

Faţă de aceste declaraţii, Diaspora Românească Unită a emis următorul comunicat:

„Noi, grupul Diaspora Românească Unită, am luat act cu neplăcută surprindere şi profundă tristeţe de regretabilele declaraţii recente ale domnului Prim-Ministru Victor Ponta, declaraţii făcute în cadrul Diaspora Estival, manifestare destinată românilor din afară graniţelor ţării şi organizată de către Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi desfăşurat între 17 – 24 august la Eforie Nord. Declaraţia domniei sale, conform căreia «cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări că România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi» tinde să ignore şi să anuleze toate eforturile făcute de membrii activi ai diasporei române pentru că ţară noastră să fie cunoscută şi apreciată pe plan internaţional.

Desigur, Prim-Ministrul unei ţări are dreptul – şi toate motivele – să se considere îndreptăţit să vorbească în numele ţării pe care o reprezintă. Însă percepţia noastră despre propria ţară depăşeşte cu mult statura domniei-Sale şi ce poate reprezenta ea. În ciuda celor declarate de domnia să, românii din diaspora nu numai că nu-şi denigrează ţară de origine, dar fac eforturi susţinute pentru a face cunoscute istoria, cultură şi datinile ţării lor, ţară pe care o iubesc NECONDIȚIONAT şi de care sunt mândri. Organizează, cu mari eforturi şi fără sprijinul ministerului de resort, activităţi variate de promovare a României în lume, desfăşoară proiecte de aducere a turiştilor străini în ţară, încercând, prin această, să faciliteze accesul direct la realităţile patriei noastre al celor interesaţi, şi să schimbe, astfel, percepţia, eventual negativă, asupra ţării noastre. Românii din Diaspora consideră că percepţia negativă existenţa vizavi de ţară noastră, percepţie cu care se confruntă nemijlocit şi împotriva căreia lupta în ţările în care locuiesc, este determinată cu preponderenţă de factorul politic din ţară.

Modificările aduse Codului Penal în decembrie 2013, modificări prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, nemaiputând fi anchetaţi de DNA pentru infracţiuni de serviciu (abuz în serviciu, fals, luare de mită, trafic de influenţă), precum şi OUG adoptată joi (28.08.2014), privind migraţia primarilor – pentru a da numai câteva exemple – au provocat reacţii negative la nivel internaţional. Dacă, aşa cum susţine domnia să, «avem o problema la nivel european, un tip de discriminare, de şovinism, de rasism, de discurs antiromânesc» această nu este provocată de românii din diaspora, ci de lipsa de reacţie fermă din partea oficialilor români, la anumite declaraţii defăimătoare.

De aceea, solicităm Guvernului să ia atitudine, pe viitor, faţă de orice declaraţii de rea credinţă care aduc prejudicii ţării noastre. Ambasadele şi consulatele ţării noastre trebuie să apere interesele cetăţenilor pe care îi reprezintă şi să se autosesizeze vizavi de atacurile la adresa românilor integraţi în ţările de adopţie, astfel încât discursurile antiromâneşti să nu mai facă parte integrantă din campaniile electorale ale politicienilor din diferite ţări.

Imigranţii români nu mai doresc să fie ţapi ispăşitori pentru rata crescândă a infracţionalităţii şi a traficului de droguri din principalele oraşe europene, cu repercusiuni grave care ajung până la xenofobie şi rasism împotriva imigranţilor. Oficialii români trebuie să-şi îndrepte eforturile în direcţia schimbării percepţiei actuale a opiniei publice din străinătate şi a tendinţei de a confundă imigranţii români cu infractorii. Campaniile de presă antiromâneşti, derulate periodic în state europene precum Marea Britanie, Italia şi Franţa, care au avut că rezultat exacerbarea sentimentelor negative faţă de românii din respectivele ţări, sunt şi rezultatul lipsei de reacţie, sau a reacţiei tardive a reprezentanţilor statului român.

De asemenea, suntem cu toţii martorii marilor scandaluri de corupţie din ţară noastră, care contribuie şi ele, la faima de «ţară coruptă». Cazul recent al lui Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) şi relatat de mai multe publicaţii internaţionale (France Presse, Global Post, ABC News) este un exemplu elocvent în acest sens. Anchetarea de către DNA a unor miniştri, parlamentari, şefi de Consilii Judeţene şi primari din marile oraşe, cât şi a mai multor membri ai partidelor guvernamentale contribuie din plin la întărirea imaginii negative pe care o are România în străinătate.

Alături de eforturile pe care le facem pentru a schimba percepţia negativă referitoare la ţară noastră în exterior, noi, românii din Diaspora, suntem hotărâţi să contribuim la schimbarea din interior a ţării noastre, prin participarea masivă la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului 2014 şi prin schimbarea sistemului politic corupt din România! Orice activitate organizată în ţară în acest scop beneficiază de sprijinul nostru, cu orice sacrificiu, fie că aparatul politic din ţară este conştient sau nu, sau este de acord sau nu cu acest fapt.

Noi, românii din Diaspora, va solicităm, pe această cale, să va îndreptăţi acuzaţiile către vinovaţii dovediţi, adevăraţii duşmani ai României! Imaginea României se poate schimba doar pornind din interior, iar politicienii, cei care administrează destinele României, trebuie să ofere un exemplu în acest sens!

Grupul Diaspora Românească Unită
Membrii „Diaspora Românească Unită” din Bruxelles (Belgia), Milano, Roma (Italia), Madrid (Spania), Paris (Franţa), Viena (Austria), Berlin, Köln, Dresda, München (Germania), Londra (Marea Britanie), Toronto, Montréal (Canada), Odense, Thyregod (Danemarca), New York, Chicago, Washington DC (Statele Unite ale Americii), Göteborg, Malmö (Suedia)

4 răspunsuri la “În atenția lui Victor Viorel Ponta: „Românii din diaspora nu sunt duşmanii României!””

 1. panubu spune:

  cei mai maridusmani ai romanilor sunt actualii si partidele lor cei care sugruma capacitatea de a discuta si forte3le negre ale soptitorilor de represiune permanente alimentate de astia abjecti total impreuna cuiohhanis si ciolos sau ciordos la ciordeala ,si ceicare alimenteaza aceste forte de represiune cum ar fi politia jandarmeria si alte servicii capusare inclusiv ratb forma capusara admisa de astia care blocheaza circulatia desfiinteaza tramvaie dar cu ce inversunare de repetenti si respingatori de analfabeti borhot al societatii sau astia care pe un drum liber pun cate sase semafoare la fiecare zece metri adevarati si crunti dusmani mai ales in aceste zile cu scopul de a sufoca ,si s-au instalat in capul nostru nechemati si asta din 22 dec 1989 incoace deci nechemati de nimeni impreuna cu USA care zice ca asta-i democratie si noi n-amcerut asa ceva

 2. George Petrovai spune:

  Pai Ponta se gaseste sa-i acuze pe altii de modul dezastruos in care este perceputa Romania in strainatate, cand el cu ciracii lui (el prin minciuni si plagiat, ciracii prin potlogarii rasdovedite) au contribuit decisiv la asta? Asta-i prim-ministru, dupa ce imaginea lui de hot intelectual a circulat pe toate meridianele? Asta-i om, dupa ce se solidarizeaza cu marii talhari din PSD si continua sa ramana in scaunul de prim-ministru? Ba spera sa ajunga chiar presedintele tarii, de parca Romania ar fi a lui si a jigodiilor care-l sustin…
  Am semnat doua petitii on line initiate de romanii din diaspora (in principal din SUA), extrem de ingrijorati de drumul politic pe care s-a angajat Romania calarita de PSD si aliatii sai fara rusine. Dar unde a fost nemernicul de Ponta cand John Kerry, secretarul de stat al SUA, si-a trimis emisarul special in Romania?
  Cu exceptia chinezilor, cred ca nici un om cat de cat luminat din lumea asta nu da o ceapa degerata pe mascariciul asta mincinos.

 3. Viorel spune:

  In opinia mea: Romanii din diaspora sunt ROMANI !!!!!
  Romanii din diaspora au plecat din tara(unii) tocmai datorita unor politruci ca si Ponta….
  Romanii din diaspora, marea majoritate, aduc venituri consistente la pusculita de partid(stat), trimitand valuta in tara familiilor lor….intr-un fel sau altul aduc prestigiu tarii, insa ei, diaspora, nu sunt deloc sprijiniti, de statul roman in ce priveste viata socio-culturala a comunitatilor de romani din diaspora…..
  Si un lucru esential, diaspora unita, daca ar pune umarul ar putea contribui decisiv la schimbarea sistemului politic din Romania, prin urmare si teama de diaspora a unor politruci, de aici se si incearca dezbinarea, dezinformarea si manipularea lor…!!!!!

  • Gianina spune:

   Tocmai asta ne-am si propus!
   Suntem cu totii uniti si decisi sa contribuim la schimbarea politicii dezastruoase din Romania, vom face asta cu orice pret!
   Romania este tara in care ne-am nascut si nu mai putem permite ca niste gasti mafiote , care isi spun partide, sa precipite distrugerea ei!
   Nu vom abandona niciodata Romania!
   Multi dintre noi am ales sa parasim Romania la un moment dat , deoarece nu eram intelesi, nu eram ajutati si nu aveam forta pe care o avem acum, toti impreuna vom ridica Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*