În atenția lui Victor Viorel Ponta: „Românii din diaspora nu sunt duşmanii României!”

Noi, românii din diaspora, va solicităm să va îndreptăţi acuzaţiile către vinovaţii dovediţi, adevăraţii duşmani ai României!”, este solicitarea făcută de mai mulţi români din diaspora reuniţi sub sigla Diaspora Românească Unită, în replică la unele afirmaţiile premierului României de la întâlnirea diasporei de la Eforie Nord.

În 18 august, participând la evenimentul „Diaspora Estival” organizat de către DRP la Eforie Nord, Victor Ponta a ţinut un discurs în care a spus că avem o imagine proastă pentru că românii îşi prezintă ţară în mod negativ în străinătate. „Cred că putem să facem mai mult, dacă reuşim şi înţelegem că cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări că România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi. Este normal că cei de acolo să aştepte să preia acest discurs” – a explicat premierul.

Faţă de aceste declaraţii, Diaspora Românească Unită a emis următorul comunicat:

„Noi, grupul Diaspora Românească Unită, am luat act cu neplăcută surprindere şi profundă tristeţe de regretabilele declaraţii recente ale domnului Prim-Ministru Victor Ponta, declaraţii făcute în cadrul Diaspora Estival, manifestare destinată românilor din afară graniţelor ţării şi organizată de către Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi desfăşurat între 17 – 24 august la Eforie Nord. Declaraţia domniei sale, conform căreia «cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări că România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi» tinde să ignore şi să anuleze toate eforturile făcute de membrii activi ai diasporei române pentru că ţară noastră să fie cunoscută şi apreciată pe plan internaţional.

Desigur, Prim-Ministrul unei ţări are dreptul – şi toate motivele – să se considere îndreptăţit să vorbească în numele ţării pe care o reprezintă. Însă percepţia noastră despre propria ţară depăşeşte cu mult statura domniei-Sale şi ce poate reprezenta ea. În ciuda celor declarate de domnia să, românii din diaspora nu numai că nu-şi denigrează ţară de origine, dar fac eforturi susţinute pentru a face cunoscute istoria, cultură şi datinile ţării lor, ţară pe care o iubesc NECONDIȚIONAT şi de care sunt mândri. Organizează, cu mari eforturi şi fără sprijinul ministerului de resort, activităţi variate de promovare a României în lume, desfăşoară proiecte de aducere a turiştilor străini în ţară, încercând, prin această, să faciliteze accesul direct la realităţile patriei noastre al celor interesaţi, şi să schimbe, astfel, percepţia, eventual negativă, asupra ţării noastre. Românii din Diaspora consideră că percepţia negativă existenţa vizavi de ţară noastră, percepţie cu care se confruntă nemijlocit şi împotriva căreia lupta în ţările în care locuiesc, este determinată cu preponderenţă de factorul politic din ţară.

Modificările aduse Codului Penal în decembrie 2013, modificări prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, nemaiputând fi anchetaţi de DNA pentru infracţiuni de serviciu (abuz în serviciu, fals, luare de mită, trafic de influenţă), precum şi OUG adoptată joi (28.08.2014), privind migraţia primarilor – pentru a da numai câteva exemple – au provocat reacţii negative la nivel internaţional. Dacă, aşa cum susţine domnia să, «avem o problema la nivel european, un tip de discriminare, de şovinism, de rasism, de discurs antiromânesc» această nu este provocată de românii din diaspora, ci de lipsa de reacţie fermă din partea oficialilor români, la anumite declaraţii defăimătoare.

De aceea, solicităm Guvernului să ia atitudine, pe viitor, faţă de orice declaraţii de rea credinţă care aduc prejudicii ţării noastre. Ambasadele şi consulatele ţării noastre trebuie să apere interesele cetăţenilor pe care îi reprezintă şi să se autosesizeze vizavi de atacurile la adresa românilor integraţi în ţările de adopţie, astfel încât discursurile antiromâneşti să nu mai facă parte integrantă din campaniile electorale ale politicienilor din diferite ţări.

Imigranţii români nu mai doresc să fie ţapi ispăşitori pentru rata crescândă a infracţionalităţii şi a traficului de droguri din principalele oraşe europene, cu repercusiuni grave care ajung până la xenofobie şi rasism împotriva imigranţilor. Oficialii români trebuie să-şi îndrepte eforturile în direcţia schimbării percepţiei actuale a opiniei publice din străinătate şi a tendinţei de a confundă imigranţii români cu infractorii. Campaniile de presă antiromâneşti, derulate periodic în state europene precum Marea Britanie, Italia şi Franţa, care au avut că rezultat exacerbarea sentimentelor negative faţă de românii din respectivele ţări, sunt şi rezultatul lipsei de reacţie, sau a reacţiei tardive a reprezentanţilor statului român.

De asemenea, suntem cu toţii martorii marilor scandaluri de corupţie din ţară noastră, care contribuie şi ele, la faima de «ţară coruptă». Cazul recent al lui Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) şi relatat de mai multe publicaţii internaţionale (France Presse, Global Post, ABC News) este un exemplu elocvent în acest sens. Anchetarea de către DNA a unor miniştri, parlamentari, şefi de Consilii Judeţene şi primari din marile oraşe, cât şi a mai multor membri ai partidelor guvernamentale contribuie din plin la întărirea imaginii negative pe care o are România în străinătate.

Alături de eforturile pe care le facem pentru a schimba percepţia negativă referitoare la ţară noastră în exterior, noi, românii din Diaspora, suntem hotărâţi să contribuim la schimbarea din interior a ţării noastre, prin participarea masivă la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului 2014 şi prin schimbarea sistemului politic corupt din România! Orice activitate organizată în ţară în acest scop beneficiază de sprijinul nostru, cu orice sacrificiu, fie că aparatul politic din ţară este conştient sau nu, sau este de acord sau nu cu acest fapt.

Noi, românii din Diaspora, va solicităm, pe această cale, să va îndreptăţi acuzaţiile către vinovaţii dovediţi, adevăraţii duşmani ai României! Imaginea României se poate schimba doar pornind din interior, iar politicienii, cei care administrează destinele României, trebuie să ofere un exemplu în acest sens!

Grupul Diaspora Românească Unită
Membrii “Diaspora Românească Unită” din Bruxelles (Belgia), Milano, Roma (Italia), Madrid (Spania), Paris (Franţa), Viena (Austria), Berlin, Köln, Dresda, München (Germania), Londra (Marea Britanie), Toronto, Montréal (Canada), Odense, Thyregod (Danemarca), New York, Chicago, Washington DC (Statele Unite ale Americii), Göteborg, Malmö (Suedia)

4 Responses to În atenția lui Victor Viorel Ponta: „Românii din diaspora nu sunt duşmanii României!”

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *