Retrospectivă Emil Ciocoiu

Ce eveniment ar fi fost mai potrivit să inaugureze, în noua stagiune 2013-2014, generoasele spaţii expoziţionale şi foaiere ale Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” decât RETROSPECTIVA DE PICTURĂ a unuia dintre cei mai importanţi pictori români si europeni ai momentului, maestrul EMIL CIOCOIU?

Absolvent, în 1974, al Academiei de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (clasa Gheorghe Şaru), Emil Ciocoiu câştigă prestigioasa bursă Aman şi se impune ca unul dintre cei mai promiţători tineri artişti ai epocii. În 1980 se stabileşte în Germania, la Aachen. Cu har, abnegatie si perseverenta participa la  numeroase expoziţii personale şi  de grup şi la evenimente artistice din întreaga lume. Lucrarea sa, „Sharon Quartett” face obiectul donaţiei pe care renumitul  colecţionar de artă Peter Ludwig a făcut-o pentru Muzeul de artă contemporană din Beijing. De altfel, el şi-a edificat o carieră de excepţie, cu prezenţe memorabile pe simeze de mare prestigiu ale lumii și în mari colecții renumite, precum Galeria Naţională a Chinei – Ludwig Foundation for International Art din Beijing, Ludwig Foundation for International Art and Understanding din Aachen, Colecţia Casei Regale a Iordaniei, Colecţia Casei Regale a Olandei, Museo di Arta Sacra din Chioggia, Colecţia Per Mattson din Suedia, Colecţia Engelbrecht din Germania, Colecţia Walter Haas din Belgia, Muzeul Naţional de Artă a României, muzeele de artă din Craiova, Cluj şi Slobozia. În 1996 a revenit impresionanant pe simezele din România, la Muzeul Naţional de Artă al României, cu o memorabilă  expoziţie personală.

În anul 2002, celebrul, de acum, european Emil Ciocoiu deschide o expoziţie chiar la sediul NATO din Bruxelles, urmată de o alta, patru ani mai târziu, în 2006, la Palatul Berlaymont al Parlamentului european din Bruxelles, unde  a expus  120 de lucrări; și-a alăturat astfel talentul artistic şi prestigiul personal strădaniilor Romaniei de aderare la organizaţia nord-atlantică şi, respectiv, la Uniunea Europeană.

În 2008 propune alte trei expoziţii personale la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Craiova, urmate de altele, la Galeria Galateca (2010 şi 2011) şi la Palatul Parlamentului (2012). „Actuala expoziţie, unde am adus 200 de lucrări din cele mai semnificative pentru întreaga mea creație, este prima mea retrospectivă, prilejuită de împlinirea a 65 de ani, precizează pictorul, în exclusivitate pentru cititorii noștri. Curatorul expoziţiei este prietenul meu, eminentul critic de artă, Marius Tiţa (autorul singurei monografii în limba română a pictorului Emil Ciocoiu, n.n.). Unele dintre temele pe care le abordez – cum ar fi cele despre Om, despre libertate şi despre vibraţia supremă au caracter restrospectiv. O altă preocupare este consensul; aici, de pildă, sunt patru tablouri care reprezintă marile religii contemporane. O altă temă este universul, o temă mai grea, pe care încerc să o atac. Mă preocupă mult relaţia omului cu universul pentru că noi, pământenii, cred eu, suntem de natură extraterestră. Suntem de natură materială, dar spiritul nostru vine din locuri senine. Natura ca Stare, Civilizatiile, Aspiratiile, Pãmântul și Viața și Sacrul – nu neapărat strict în această ordine, sunt alte permanențe ale creației mele prezente și aici, la TNB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*