Philip Gordon în inspecţie la Bucureşti aidoma komisariilor sovietici în anii 50…

Mă amuză şi mă întristează cum se repetă istoria contemporană. În anii 50, în cel mai pur regim bolşevic, veneau să ne inspecteze dacă respectam implementarea regimului comunist komisarii bolşevici de la Moscova, azi vin să ne verifice trimişii speciali de la Washington să vadă cum mai merge democraţia şi statul de drept pe la noi. Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american Hillary Clinton, a venit la Bucureşti, pentru a discuta despre îngrijorarea SUA legată de recentele acţiuni ale Guvernului român care ameninţă echilibrul puterilor în stat şi care slăbesc independenţa instituţiilor, a anunţat Departamentul de Stat al SUA. Gordon s-a întâlnit cu oficialii guvernamentali, „pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite în legătură cu ultimele acţiuni guvernamentale care ameninţă separarea democratică a puterilor în stat şi slăbesc independenţa instituţiilor statului”…

În anii 50 komisarii sovietici veneau să verifice pe liderii comunişti cum mai stau cu aplicarea sistemului economic bolşevic, cu sovromurile, kolhozurile şi intreprinderile mixte româno-sovietice sau cu datoria externă ca despăgubire de război pentru URSS. Azi Philip Gordon vine la Bucureşti ca într-o provincie sud-americană să vadă cum stăm cu democraţia, justiţia sau respectarea statului de drept? Voi chiar mai credeţi poveştile americane, după 23 de ani de la revoluţie vândute românilor cu Coca-Cola şi Mc Donalds. România şi-a pus economia pe butuci ascultând sfaturile americanilor şi occidentalilor. E clar că trimisul administraţiei Obama vine în ţara noastră ca într-o colonie africană să vadă dacă interesele americane din punct de vedere economic nu sunt lezate de “lovitura de stat” din 29 iulie a.c. Ei vin să liciteze care dă mai mult, ori cuplul „pucist” Ponta-Antonescu, ori preşedintele suspendat Băsescu ca să fie recunoscută domnia nouă sau veche ca pe vremea Sublimei Porţi, dacă pleacă Dej şi vine Ana Pauker pe timpul lui Stalin.

Singurul lucruri care îi interesează pe americani se leagă strict de interesele lor: dacă vor fi continuate contractele păguboase de achiziţionare a avioanelor F 16 din banul public, dacă se Chevron va pune mâna pe gazele de şist sau merge mai departe escrocheria nord-americană Roşia Montana cu cianuri în apele Munţilor Apuseni. Poveştile de adormit naivii cu „freedom” şi „liberty” cu care ne-au prostit americanii la Europa Liberă zeci de ani nu le mai crede niciun român zdravăn la cap. Mi-ar fi plăcut ca Philip Gordon ăsta să fi întâlnit la Cotroceni un preşedinte patriot care să-l anunţe că şi România luând exemplul Boliviei şi Venezuelei a interzis Coca-Cola, fiind o băutură chimică care atentează la sănătatea românilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*