TvR, o fată mare, ruptă-n… plasă ca traista popii!

Aflând cum că tvr s-ar mai scutura (precum cățeaua de purici), de unele canale din componența sa, am fost șocat câteva momente… Mi-am revenit însă imediat – precum boxerul din pumni, și am început să gândesc ceva mai puțin pătimaș. Sunt unul dintre cei care priveau destul de des tv-ul public național – toate posturile sale. În ultimii cel puțin zece ani, cu sinceritate o spun, am fost scârbit de felul cum conduceri politice ale tvr falimentează sistematic această instituție de informare publică. Emisiunile cu adevărat educativ-culturale au început să fie din ce în ce mai rare, iar tvr-ul încasa bani din ce în ce mai mulți de la populație pe câteva căi directe și indirecte.

Câștigă bani din publicitate privată și de stat, încasează venituri mari de la „cabliști” pentru retransmisia emisiunilor sale, ia bani cu japca (scuzați expresia!), din buzunarul cetățeanului prin abonamentele obligatorii la tv și radio.

Tvr are o schemă de personal profesionist de specialitate (și birocratic), supraîncărcată și foarte bine platită, toate astea nejustificat; concepe/mimează formate de emisiuni comerciale – de prost gust, cu duiumul, așa cum îi cântă corporatiile care își vând publicitatea pe ecranele publice; cetățenii care scot forțat bani din buzunare sunt păcăliți cu surogate de emisiuni politice, economice și sociale, emisiuni educativ-culturale. TvR1 și TvR 2 au în grila de programe filme de artă cinematografică europeană și talk-show-ri cu invitați de marcă ai culturii, științei și istoriei românești dar ce păcat că sunt difuzate după miezul nopții! ( de exemplu, ,,Profesioniștii” Eugeniei Vodă).

Mă gândesc că e normal și legitim, în astfel de condiții rușinoase, sfidătoare și jignitoare de inteligență, să nu mai plătim noi cetățenii taxa pe radio-tv că deja plătim firmelor de Catv, și să-și țină posturile în stil comercial – numai pentru angajații lor; ori să plătim noi dar să nu mai aibă tvr-ul dreptul de a primi reclamă privată.

Întrebare: oare ce face acea mulțime, acel puhoi, de oameni în Tvr?! De ce are Tvr-ul conducere numită politic? Știm cu toții, dar am dreptul de a întreba retoric pe domnii/doamnele de la butoane: De ce toți politrucii pseudo-partidelor conduc departamente importante, cheie aș zice eu, din Tvr?! De mult e știut faptul că Televiziunea Publică de Stat e în pragul falimentului, de ce nimeni nu a luat nici o măsură pragmatică și radicală în folosul ,,prostului” de cetățean? Sau de acolo Băsescu, Constantinescu, Iliescu și toți cei care vor mai veni…, dar și fostele guverne post-decembriste emanate (Năstase, Boc și alții ca ei), manipulează ca la carte populația dependentă de Tvr? Credința mea este că trebuie lăsate în pace să slujească poporul așa dupa cum le e menirea – Tvr1, Tvr Info și Tvr Cultural. Restul trebuie desființate, angajații au destule alternative în  mass-media de pe piața din România.

Condiția este ca angajații rămași să fie cei mai buni dintre profesioniști, cei mai corecți și cinstiți: nepotismul să fie lăsat deoparte! Cerem prea mult? Cred că solicitările noastre sunt infime și de bun simț. România Cultural să fie culturalizator în continuare, iar Tvr și Tvr Info să fie independente și imparțiale politic! Numai așa se poate educa și culturaliza populația, numai așa se pot informa corect și real cetățenii! Dar, oare, se dorește așa ceva?! Se pare că nu… Restul… de până acum, sunt gogoși umflate și reîncălzite la același foc mocnit dintre politică și cultură ori la flacăra pătimașă dintre politicieni (candidați) – cetățeni (votanți) – la alegeri (și între alegeri!).

E bine că presa privată e vigilentă și relatează cu promptitudine și exactitate mizeria de sub presul Tvr-ului. Cât despre televiziunile private… ele există și subzistă într-un mediu concurențial acerb, menirea lor e comercială – în principiu, banii sunt privați (cu specificația că ele nu ar trebui să beneficieze decât în condiții foarte bine reglementate legislativ de publicitate de la instituțiile publice!), pe tărâmul acesta unele canale mor în timp ce altele se nasc. E în legea firii și în firea legii!

În concluzie: Tvr trebuie să existe în afara mocirlei naționale, mai presus de ea, intangibilă politic și nemanipulată politic și/sau financiar! Dacă o platim s-o plătim virgină, nu s-o plătim de bună iar aceasta să fie ruptă-n plasă precum traista popii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*