De la cenaclul Flacăra la cenaclul Rezonanțe Românești peste generații

Duminică, 29 iulie 2012, a fost Ziua Imnului Național. Inflamată, gata să se aprindă la referendum, românitatea aproape că nu a luat în seamă semnificația istorică a acestei zile. A fost mai degrabă ziua numărătorilor paralele și a existențelor paralele…

Totuși, pentru trustul nostru de presă și pentru colaboratorii și prietenii ziarului, editurii și ai televiziunii Națiunea, această zi a fost marcată de o manifestare publică de excepție, la orele 12.30, în sala de spectacole a Universității Populare „Ioan I. Dalles” din București. Împreună cu fundația Andrei Mureșanu – „Deșteaptă-te române” și cu Mișcarea Culturală Naționalismul și Arta – MECENA, Rezonanțe românești, grupul de presă Alcero-Națiunea a organizat ZIUA IMNULUI NAȚIONAL, având în program mai multe manifestări.

Astfel, după intonarea cu solemnitate și emoție a Imnului de către soprana și pianista Iasmina Stănescu, acompaniată de cântăreții și instrumentiștii invitați la eveniment și secondată de publicul nu prea numeros, dar foarte inimos, după cuvântul de deschidere al redactorului-șef al Națiunii, Cezar A. Mihalache, au colocviat despre semnificația acestei sărbători profesorul de notorietate Ion Coja și reputatul om de cultură și afaceri, Andrei Sever Mureșan, descendentul genealogic, după mai multe generații și ramificații, al poetului pașoptist Andrei Mureșanu, autorul textului Imnului  „Deșteaptă-te române”.

În cinstea acestei manifestări omagiale și a atestării calității de descendent al marelui fruntaș, domnul Andrei Mureșan a scris, a publicat și a lansat placheta omogială „Imnul de stat – portdrapel al demnității naționale” în care a făcut o trecerea în revistă a conjuncturii istorice pe fondul căreia, înaintașul său, poet, publicist și revoluționar, a dăruit patrimoniului cultural poezia care a furnizat textul cântecului patriotic ce avea să  ne devină Imn de Stat. Autorul plachetei a inclus în lucrarea sa arborele genealogic al poetului și rezultatele cercetărilor privindu-i descendența, pe baza unor documente incontestabile. În cadrul manifestărilor, editura Națiunea a expus și a dăruit invitaților numeroase cărți din seria celor mai recente apariții editoriale între care și această importantă lucrare.

A urmat, cum era firesc în zi de sărbătoare, un frumos spectacol de muzică și poezie. Sunt onorat să evidențiez numele minunaților artiști pe care i-am prezentat scenic împreună cu tânăra actriță Mihaela Gaicu, revenindu-ne, totodată, misiunea de a oferi invitaților câteva momente poetice prin versuri despre țară și despre durerea și bucuria de a fi români.

În fapt, a avut loc  primul spectacol al Cenaclului Literar-Artistic „Rezonanțe Românești” din cadrul Mișcării Culturale Naționalismul și Arta, avându-i ca protagoniști pe îndrăgiții cantautori și interpreți Andrei Păunescu, Mihai Napu și Nicu Nicușor. A mai evoluat cu excelență și dăruire soprana și pianista Iasmina Stănescu, precum și naistul Nicu Mercan și acordeonistul  Mihai Enache, doi artiști care au interpretat cu virtuozitate partituri muzicale culte cu instrumentele specifice folclorului.

De asemenea, venerabilul Didi Carpovici a cântat ”Tot ce e românesc nu piere” de Jean Moscopol. Finalul a aparținut maestrului Nicu Nicușor pentru a cărui vervă timpul a fost prea scurt, deși spectacolul a durat două ore. Am putut anunța în cadrul acestui spectacol faptul că mișcarea spirituală MECENA capătă încă o dimensiune artistică prin lansarea secțiunii Atelierul de Dramaturgie și Arte Vizuale – ADAV.  Momentele artistice au curs de la sine, cu emoții și stângăcii firești, dar nimic nu a fost regizat, spectatorii simțindu-se implicați.

Manifestarea a fost animată de un grup entuziast de tineri militanți de la „Noua Dreaptă” în frunte cu liderul mișcării, Tudor Ionescu,  și a fost transmisă live pe NAȚIUNEA TV în cadrul platformei noastre digitale, datorită redactorului-șef Cezar Mihalache și a IT-istului trustului, Mihai Pătrașcu. Cât de curând vom relua difuzarea înregistrării acestei manifestări inaugurale a cenaclului Rezonanțe Românești, continuator spiritual peste generații a celebrei mișcări culturale păstorite de către marele poet și patriot Adrian Păunescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*