De la început şi pînă acum ne-a sufocat, pur şi simplu, piesa într-un singur act de la Teatrul Zambaccian. Actorii influenţi s-au luptat pentru a intra în graţiile regizorului, la fel ca şi Împăratul Carol al V-lea, care se apleca să ia de pe jos pensula lui Titzian, de dragul celebrului pictor. Drept urmare, toată floarea cea vestită a Poliţiei Capitalei, inclusiv doi medici renumiţi, au dat cu subsemnatul la D.N.A. Dacă te bagi în tărîţe, te mănîncă porcii. Ne place sau nu, „comunismul“ ar putea avea muzeu în România, unde vor fi putea fi expuse obiecte specifice perioadei respective.
Propusă de deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Amet Aledin, iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senatul României. Muzeul ar urma să fie subordonat celui al Culturii şi să funcţioneze într-o clădire pusă la dispoziţie de Primăria Bucureşti. „Chiar dacă nu a fost o perioadă de bun augur, nu avem dreptul să ne negăm istoria“, se precizează în expunerea de motive. Corect! Istoricii patrioţi şi de bună credinţă au recunoscut că intervalul cuprins între anii 1969 şi 1980 a fost cel mai prosper din Istoria României. „Comunismul“ nu a însemnat doar securişti, austeritate şi „turnătorie“ (democraţia plusează mult la aceste capitole), ci dezvoltarea economică şi modernizarea României. Este parte a istoriei Poporului Român. Voi trăi şi ziua înfiinţării unui muzeu al capitalismului şi aştept cu nerăbdare comparaţiile, dar şi clipa cînd preşedinţii celebri, marionetele celor care au condus omenirea din umbră, vor ajunge statui din ceară, nu numai în Muzeul Madame Tussauds, ci şi la Bucureşti, şi voi face fotografii alături de ei.
Doar nu credeţi că în SUA apare, aşa, din junglă, un personaj zîmbitor, care joacă şotron cu statele lumii, cu finanţele, cu războiul şi spînzurătoarea, cu împuşcarea şi linşajul preşedinţilor, fie ei şi dictatori. Cei de la pupitrul lumii se orientează spre personaje charismatice, maleabile, cu priză la public, un fel de roboţi de rasă, manevraţi de telecomenzi diabolice. Evident, cu piesa de teatru din Zambaccian, cu plagiatul premierului şi cu invazia omizilor verzi, ni se distrage atenţia de la problemele de fond ale României. Asemenea întîmplării din 1938, cînd, la radioul american, Orson Welles prezenta scenariul radiofonic „Războiul Lumilor“, panicînd mii de oameni – astăzi, în timp ce pungaşii continuă să prospere, iar românii trăiesc tot mai greu, televiziunile prezintă de două săptămîni gardul unei închisori şi invazia insectelor de tot felul, ştiind că subiectele provoacă panică şi controverse. Ieri, căpuşele, ţînţarii uriaşi, acum omizile. Ce urmează? Ciorile, lăcustele, extratereştrii şi vaccinurile aferente, nu-i aşa?
Lasă un răspuns