N-aduce anu’, ce aduce ziua!

Pohta ce-a pohtit Ponta s-a împlinit! Puţini ar fi crezut, în urmă cu jumătate an, că lucrurile vor lua o astfel de turnură, că va fi schimbat un prim-ministru şi va cădea un guvern şi, mai ales, ca Traian Băsescu îl va desemna pe preşedintele PSD să formeze un nou Executiv. De câteva zile, toate acestea au devenit realitate. În cursul zilei de astăzi, aşteptăm ca Ponta să anunţe componenţa Guvernului, apoi să treacă de votul parlamentarilor. Să vorbeşti la timpul trecut despre Puterea PDL care a condus autoritar ţara, iată o performanţă care se datorează, în principal, lui Victor Ponta şi lui Crin Antonescu.

Cu toate acestea, sincer, mie personal cei doi lideri nu-mi inspiră încredere. Nu ştiu de ce am impresia că Ponta nu este pregătit să preia o astfel de responsabilitate. E adevărat, există mult entuziasm la căderea Puterii, se fac planuri peste planuri, declaraţiile venite din partea pesediştilor şi liberalilor păstrează acelaşi ton triumfalist şi toată lumea se gândeşte că USL va câştiga cu un scor zdrobitor alegerile locale, doar pentru motivul că Boc şi ai lui au picat şi că lumea e sătulă până peste cap de guvernarea portocalie.

Nimic mai fals! Următoarele şase luni pot fi decesive pentru cariera politică a lui Victor Ponta. El va trebui să renunţe la miştocăriile făcute la adresa Robertei Anastase şi să găsească soluţii rapide şi concrete legate de gravele probleme cu care se confruntă România. Va trebui să demonstreze că a avut dreptate atunci când vorbea de incapacitatea Guvernului Boc de a depăşi criza, că măsurile de austeritate luate de acesta nu au fost cele mai bune. Dacă va continua politica guvernării de până acum, influenţată de FMI, va fi perceput ca toţi ceilalţi politicieni aflaţi în Opoziţie. Omul simplu, care se uită la ce are în buzunar şi la ce pune pe masă, nu aşteaptă explicaţii ori lamentări de genul că visteria e goală din cauza ălora de dinaintea lor. Nu, el are nevoie de o îmbunătăţire a nivelului său de trai, de siguranţa zilei de mâine şi de alte lucruri clamate de-a lungul anilor atât de Ponta, cât şi de Crin Antonescu.

Dacă până la alegerile din toamnă nu va schimba ceva în guvernarea acestei ţări, USL va avea cu adevărat o problemă, iar vina îi va aparţine şi lui Victor Ponta, care, pe lângă confruntările cu tot felul de situaţii, poate va fi nevoit să suporte şi un „divorţ“ în cadrul Uniunii Social Liberale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*