
Peste 80 la sută dintre români sunt foarte nemulțumiți de calitatea vieții, aceasta fiind cea mai ridicată cotă a populației dezamăgite dintr-un număr de 34 de state europene și asiatice care au constituit obiectul de studiu al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Tragic! Iminenta nouă criză pornită tot din „fabrica” de crize, SUA, de această dată din cauza uriașelor datorii de țară ceea ca atras implacabil scăderea subită a ratingului și prăbușirea în lanț a tuturor burselor ca primă reacție, ceea ce a demonstrat lipsa de încredere a lumii financiare în ridicarea formală, forțată, a pragului de îndatorare a Americii de către președintele Obama pentru evitarea pe moment a falimentului de țară. Însuși „profetul” economiei, celebrul Nouriel Roubini, ne „amenință” cu balaurul crizei care începe să își arate ghearele și coada după ce în 2008 și-a arătat capetele scoțând flăcări pârjolitoare pe gură.
Iar noi ca la Noi de… Octavian Goga: „La noi sunt codri verzi de brad/ Și câmpuri de matasă;/ La noi atâția fluturi sunt, / Și-atâta jale-n casă.”
E drept, încă am mai avea ceva codri verzi de brad de prăduit, încă mai avem ceva câmpuri de matasă neinvadate de miriște și buruieniș, de nemuncite, fluturi, molii, omizi și alți dăunători nu ne putem plânge că nu avem, căci insecticidele și fungicidele sunt inaccesibil de scumpe, dar avem atâta jale în casă cât abia se mai poate îndura. Jale și lipsă de speranțe. Din contră, apasă un pesimism negru ca de catran sub asaltul știrilor din ce în ce mai sumbre, mai amenințătoare. Căci tot românii au înțeles că belele de crize provocate și prost gestionate de către cei de sus lovesc cel mai nemilos la bază, nivelul cel mai de jos. O dată pentru că viața se scumpește al naibii, iar apoi pentru că tot nevoiașului, rândașului i se măresc birurile și i se micșorează drepturile pentru a salva țara. Mulți nici nu cred că s-a ieșit din prima criză, având în vedere că așa zisa creștere economică este la ei, la guvernanți pe hărtie, căci, de fapt, viața s-a alterat alarmant, datoriile la bănci cresc, crește furia când își amintesc cu cătâ dezinvoltură își îndemna președintele poporul să ia credite cu buletinul prin 2008 când restul lumii avea deja frisoane și resimțea criza financiară și imobiliară.
Noua criză care amenință este, pentru mulți români, ca bomboana de pe colivă. Fiecare se gândește cu teamă la ziua de mâine, la siguranța locului de muncă, la scumpiri în valuri, și mai usturătoare, la proverbialul din „rău în mai rău” care poate culmina tragic pentru foarte mulți îndatorați la bănci sau la fisc cu pierderea caselor și bunurilor citind știrile din presă despre cum sunt executați nemilos tot mai mulți debitori aflați în imposibilitate de plată.
Lumea este conștientă că, așa cum inconștiența diriguitorilor în 2008 a făcut ca România să fie surprinsă nepregătită, la fel și acum, dacă nu și mai rău, nefiind pregătiți pentru o nouă criză. Oamenii văd că în alte state bogații încearcă să pună umărul, să fie solidari cu statele lor, să rupă din averile lor pentru a dona statului, nu se opun, ba se și oferă să achite impozite mai mari pe lux, în vreme ce la noi… ca la noi. Este o atmosferă generală de panică și de totală neâncredere în clasa politică, în Putere și Opoziție, în Traian Băsescu mai ales, cel care trebuie să deconteze, ca șef de stat, și în a cărui sinceritate populația și-a pierdut încrederea.
Și cum nu și-ar fi pierdut-o, când chiar declarațiile lui de președinte sincer până la lacrimă, sunt inconstante, alunecoase, contradictorii… Joacă alba-neagra pe tema crizei și antologicei lui debitații „Să trăiți bine”… Să ne amintim, pe scurt, ce putea debita în 2008, ce declarații amețitoare, iresponsabile se dădeau: Traian Băsescu: „informaţiile care apar în ziare şi la TV despre revenirea economiei în România nu sunt reale, riscul ca aceasta criză să izbucnească din nou este foarte aproape de noi toţi”; „Tocmai m-am întors de la întâlnirea cu şefii de stat şi de guvern din UE. (…) Europa este încă în criză economică. Trebuie să fim prudenţi în perioada următoare, altfel există riscul ca această criză economică să revină, aproape pentru toate statele, nu doar pentru România”; Calin-Popescu Tariceanu (fostul premier): „Raspunsul este clar nu, criza financiara internationala nu va avea efecte asupra economiei si asupra cetatenilor” (Tariceanu declara, spre rușinea lui, că situatia tragică de pe piata financiara din SUA ar fi putut induce efecte pozitive asupra economiei românești, motivând infantil că ieftinindu-se imobiliarele din SUA vor deveni accesibile și românilor… adică lui și altora bogați ca el).
Și Traian Basescu era parcă orb, nu degeaba îl poreclește Vadim „dictachiorul”, și nu vedea cum criza pusese deja ghearele pe sub nasul lor pe economia romaneasca. Căci iată ce declara în octombrie același sincer mincinos Traian Băsescu: „România are toate condițiile să nu fie consistent afectată de criză, deși vor exista domenii afectate, cum ar fi industria auto, însă în 2009 politicile fiscale și cele monetare trebuie să fie bine corelate să contracareze efectele crizei”.
Dar iată poziția președintelui, exprimată prin diferite titluri din presă, față de noua criză care vine, vine, vine, calcă totul în picioare și pune stăpânire pe întreaga lume pornind tot din SUA: „Băsescu nu crede în noua criză, Boc e pesimist”; Basescu: „N-ar trebui sa folosim cuvantul criză.”; ”Băsescu şi Boc se tem de o nouă criză”; ”Băsescu despre coşul pensionarilor: A venit timpul ca politicienii să nu mai păcălească oamenii”… Și mă întreb plin de revoltă: oare ce oameni ne conduc? Ce au în capul lor expirat acești șefi peste viețile noastre? După ce i-a convocat recent la Palatul Cotroceni pe prim ministrul Emil Boc, pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, pe ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu și pe preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru pentru a analiza evenimentele legate de nouă criză mondială, Traian Băsescu nu crede în criză! Traian Băsescu afirmă că nu ar trebui să folosim cuvântul „criză”.
Traian Basescu a afirmat că nu a fost o reuniune de criză, deoarece nu e vorba de așa ceva, nici pe plan mondial, nici în România și a apreciat că bursele internaționale vor reveni pe creștere în perioada urmatoare. Tot Traian Băsescu, în finalul reuniunii de criză de la Palatul Cotroceni, a declarat că România va continua să ia masuri fiscale și de reducere a cheltuielilor statului, făcând apel la partide, la cele din coaliția Puterii, să lase populismul cu mărirea salariilor și pensiilor, să nu mai anunțe tot felul de măriri și la presă să fie „decentă”, să nu panicheze, să nu insiste pe tema crizei pentru a nu trezi neîncredere investitorilor, să nu îi alunge… Ce le mai minte preacinstitul domn președinte!
Lasă un răspuns