Transparență, dar și consistentă – paradoxul Georgeta Grabovschi

Lucrările Georgetei Grabovschi sunt dominate de trasparenţă și totuși nelipsite de consistentă, cu o luminozotate aparte şi elemente dinamice structurate geometric, ce se însinuează în scheletul compoziţiei printr-o cromatică de impact ce se topeşte treptat într-o atmosfera gri meditativă.

Povestea vieţii artistei Georgeta Grabovschi  începe în 1954 la Craiova. Dupa ce a absolvit Facultatea de Filosofie la Universitatea din Bucureşti, urmează cursurile Şcolii Superioare de Artă “Francoise Conte” în Paris. Participă de-a lungul carierei la numeroase expoziţii, atăt pe plan local cât si în: Düsseldorf, Köln, Paris, Nisa, Cannes, Essen, New York, Madrid, Gijon, New Delhi sau Calcutta. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru de onoare al “Salonului Independenţilor” de la Paris şi al “Federaţiei Internaţionale Culturale Feminine”, şi nu în ultimul rând, primeşte în 2003, medalia de “Merit şi Devotament Francez”.

Printre creațiile ei se numeră compoziţii cu dansatoare sau reprezentând pe cele care generează muzica, violoniste, naturi statice cu flori, cât şi peisaje rurale sau citadine, realizate în ulei pe panză, în tehnica plastică în cuţit, ce a condus la melodice transparenţe, rezultate prin întinderea culorilor în straturi uniforme şi subţiri.

Printre primele aspecte care facinează privirea, se remarcă lumina specială care domină imaginile şi contribuie la claritatea acestora. Exemple precum compoziţiile inspirate din domeniul muzical sau al dansului, redau personaje teatrale grupate, compuse în forme geometrizate, pline de învolburare şi dinamism.

Inspirat din diverse ipostaze ale umanului, o umanitate de multe ori fastuoasă, frematatoare şi ce aboptă atutudine, universul creat de artista Georgeta Grabovschi într-un stil recognoscibil, este parca mereu “condamnat” la plutire într-un ansamblu meditativ şi plin de visare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*