Mârșăvia lor francată pe Centenarul înaintașilor noștri…

Mai mare rușinea! Tu, minister al culturii să-ți promovezi identitatea cultural-(ne)istorică în Anul Centenarului cu o languroasă, să nu-i spunem scârbavnică!, dovadă a micimii bugetarului nepăsător, a laudei de sine pentru măreața împlinire a reușitei de a fi obținut… certificatul OSIM pentru marca siglei „Centenar”… Or, ăsta da tupeu de funcționar ce tăie frunze! Nu s-a mai deranjat nici măcar să zugrăvească o fațadă de teatru pentru a tăia o panglică! A „inaugurat” certificatul de marcă al numelui  „Centenar 100 România”…

Mai trebuia să taie cu o unghieră șnurul tricolor care leagă „marca” de dosarul OSIM și apoi puteau să sune fanfarele mai ca în Caragiale… Că altfel de „panglici” (cocarde sau ceva papioni, tot cu marcă OSIM!),  slabe speranțe să mai pună pe undeva…

Și totuși de ce acest anunț penibil chiar și pentru cele mai sparte guri politice? De ce această ieșire la rampă pentru a te lăuda, practic, nu cu nimic, ba, mai rău, cu un penibil ubicuitar caduc? Căci, fie și sub prestația foamei de imagine a unui actoraș-foitaj (sigur, nu este cazul aici!), o astfel de ieșire nu-și avea nici o scuză… Și de unde acest drept al statului, anunțat prin Ministerul culturii, de a face tărăboi pe seama rezervării în propria-i ogradă a drepturilor de marcă al unui „Centenar” ce nu poate aparține, prin însăși compoziția sa simbolică, nici unei entități, fie ea cât de mârșav-speculative, din țara asta?!

Și oare ce urmează? Se vor cere bani acelora care vor să facă gesturi, scrieri, mape, cărți, acțiuni dedicate Centenarului?! Poate va trebui să achităm și vreo „centenarovignietă” pentru a lipi pe mașini și în geamuri sigla „Centenar”? Dar asta nu e a voastră, jigodii penale, actori și actorași ai ipocriziei! Țara nu este nici scena, nici estrada sinistrei voastre comedii existențiale!

Așadar, în  loc ca ministerul să roage toate entitățile private, firme, ong-uri, simplii oameni, să folosească, să(-și) afișeze mândria națională și prin acest logo, statul dă cu noi de veșnicul „loc de dat cu capul” de la perete. Chiar acolo unde, până mai ieri, se hlizea inscripția „Mândri că suntem români!”…

Or, mâine-poimâine o să ne trezim că același stat își va rezerva și alte „identități”. Tricolorul, imnul, culorile, țara cu totul…

Atenție, însă, foitaje guvernamentale și sufleori-paiațe! Ministerul identității nu a fost creat pentru a acapara voi, spre propriul folos și la libera decizie de atribuire către „terți”, a drepturilor de utilizare a simbolurilor, mărcilor, identităților! Ci pentru a stimula infuzia și promovarea acestora, gratuit, în rândul maselor.

Iar mârșăvia nu s-a oprit aici! Ministrul „minivașcu” a anunțat și listă celor ce vor (putea) promova Centenarul. (Mai bine spus: se vor putea promova în numele Centenarului! Că doar de aia a fost transformat centenarul într-o afacere de tip sinecură, nu?!)… O listă cu fericiții care primesc bani de la buget pentru feluritele acțiuni, dar și una cu aceia care vor organiza manifestările strict pe cheltuiala lor. Dar ce treabă au cei ce plătesc din propriul buzunar acțiuni culturale cu apostila ministerului, recte a statului?

Unde am ajuns?! O să ne trezim poate, în Anul Centenarului, dați și în judecată pentru ca am săvârșit culpa unor acțiuni dedicate „Centenarului”, achitate din banii noștri, cu sacrificiile noastre,  doar pentru că nu am avut acordul „de marcă” al guvernanților?!

Sau, de fapt, tocmai aici este „cheia”? Să ne întoarcă în drepturile noastre de a ne omagia înaintași, de a ne intona imnul, de a ne arbora tricolorul? De a mai exista identitar doar acolo unde ni se permite? Într-un cadru tot mai restrâns, să nu deranjăm dezmățul veneticilor?!… Prea această încorsetare birocratică a mărcii centenarului, ce ar urma să fie acordată, împrumutată, mezată „terților” ca într-un soi de leasing de partid, a venit după ce institutul sifilis a cerut scoaterea de pe timbrele dedicate Marii Uniri a unor personalități de marcă ai neamului românesc?!

A fost cea mai oribilă „reușită” a guvernanților în promovarea Centenarului: să ne marcheze ca vitele cu o marcă de stat pe drept de identitate… Astăzi, la celebrările înaintașilor, dar mâine, cine știe… Ne va trebui poate marca OSIM pentru drepturile noastre strămoșești. Și nu ar fi de mirare să aflăm că ministerul vrea apostilarea acțiunilor dedicate Centenarului din teama pe care i-a creat-o mizerabilul institut al prigonirii românilor care ne cere socoteală pentru portul țărănesc, legionar în concepția, nu criptocomunistă, ci una cripticoidioată a zecilor de lăcuste așezate pe rodul veșniciei noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*