Protecționism sau „roexit” agro-alimentar?!

Legea obligativității prezenței produselor românești în supermarketuri, într-un procent de minim 51 la sută, a fost promulgată! Dar este ea una cu adevărat „protecționistă” pentru noi? Pentru că, în final, importantă este dimensiunea pieței de desfacere, altminteri „protecționismul” asigurat fermierului român nu are nici o finalitate reală. Or, una este să alimentezi o piață autohtonă limitată ca putere de cumpărare, și acoperită oricum aproape sută la sută cu maximul actual de producție posibilă a agriculturii noastre, și alta ar fi fost ca toată această demagogie „protecționistă” să fi vizat măsuri care să sprijine fermierii români pentru a intra pe piața de desfacere a Uniunii Europene. Dacă ar fi fost impusă în primii ani ai aderării, ar fi fost cu adevărat o măsură protecționistă.

Acum însă, de beneficiile ei se vor bucura tot alții. Adică, exact aceia care au mai câștigat o dată, la începutul aderării noastre, când au negociat în defavoarea noastră, pe seama trădărilor guvernanților români din acei ani, cotele de producție alocate nouă în cadrul marii familii.

Dacă Marea Britanie va ieși din UE vom fi practic într-un nou moment al „aderării”. Un nou început în care se vor renegocia piețele de desfacere, prezențele pe piețe, beneficiarii acestora. Pentru că într-o economie, esențială nu este sfera de producție, ci piața de desfacere.

Fără Marea Britanie, piața de desfacere a UE se va restrânge, iar războiul comercial concurențial al prezenței pe aceasta va deveni mai acerb. Or dacă România nu a reușit să ocupe post aderare decât o infimă parte din piața de desfacere a Europei, cu atât este mai puțin probabil să reușească să facă acest lucru acum.

De aceea, în spatele discursurilor aparent naționaliste care au stat în spatele promovării și impunerii legii cotei de produse românești în supermarketuri, se găsesc, într-o manipulare poate genială, tot interesele marilor producători ai UE. Care trebuie să găsească noi piețe de desfacere a produselor, să renegocieze cotele… Dar, mai ales, să elimine de pe piața de desfacere a UE post brexit produsele statelor mai mici. Și ce născocire mai inteligentă decât o lege cu aparență protecționistă care va putea înlocui toate presiunile de până acum?!

La nivel intern, legea pare bună. Dar nimeni nu se întreabă dacă fermierii și producătorii noștri pot acoperi acest procent de prezență impusă în supermarketuri, ori, mai grav, cum vor controla ca pe rafturi să nu intre sub acoperirea „Made în România”, tot produse agro-alimentare din Egipt, Turcia, Ungaria? Pentru că asigurarea mai multor locuri pe rafturile din supermarketuri nu va însemna și o creștere peste noapte o producție pieței interne.

La nivel extern, cel puțin pentru piața UE, efectul va fi însă maxim ca beneficii. Chiar cu extensie… protecționistă! Pentru că, oricum piața autohtonă nu va putea acoperi acest 51 la sută de pe rafurile din țară (oferta producției românești nu a reușit în două decenii se acopere diversitatea cerințelor clienților!), așa că fermierii din Franța, Spania etc nu vor trebui să-și mai facă griji, să protesteze ori să impună prin sferele lor de lobby de la nivelul breslelor, extrem de puternice, aberații precum tăierea viilor în România pentru că nu sunt suficient de nobile.

Înainte de aderare am negociat în genunchi cote de producție care ne-au pus agricultura pe butuci. Acum, suntem într-o poziție și mai sinistră decât servitutea de care au dat dovadă guvernele de atunci. Iar într-un moment în care guvernanții ar fi trebuit să lupte pentru a deschide fermierilor români piețele Uniunii Europene, ei protejează de fapt aceste piețe, împingându-ne pe noi în colțuri de supermarketuri.

Calcul e simplu… Prin astfel de politici „protecționiste”, România este limitată la aceeași piață de desfacere, de 18 milioane de locuitori, în loc să intre pe marea piață a UE, de peste 450 milioane de consumatori (în condițiile Brexitului!)… Legea este dară favorabilă pieței europene, de aceea Bruxelles-ul nu va reclama caracterul de non economie de piață a acestei legi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*