Consumatum est! (Totul s-a sfârşit!)

Da! E vorba despre iniţiativa lui Fancsali Ernő, „Autonomie pentru Transilvania”, o petiţie postată, în urmă cu șapte luni, pe internet, care, din câte se pare, a avut un sfârşit jalnic. Un fel de fâs, la fel ca toate celelalte, iniţiate de indivizi cărora o Transilvanie românească le stă în gât, cum se spune. Aşa îi stă şi lui Fancsali Erno, un fel de „neica nimeni”, cum ar fi spus Eugen Barbu, care s-a gândit, probabil, să rămână şi el cu ceva în istorie.

Era convins că iniţiativa lui „va prinde” şi se va bucura de succes, că toţi ardelenii, indiferent de etnie – motiv pentru care a lansat-o şi în limba română şi în cea maghiară – se vor îngrămădi ca s-o semneze. Ei, uite că nu a fost deloc aşa. Fiindcă, după șapte luni de la lansarea acesteia, abia s-au adunat 6.615 semnături. Cam puţine, dacă avem în vedere că Transilvania – în sensul larg al termenului, cum a gândit-o şi Fancsali, cu Banatul, Crişana şi Maramureşul, adică 16 judeţe – numără aproximativ 6,5 milioane de locuitori, din care 4,8 milioane de români şi 1,2 milioane de maghiari.

Cum a gândit Fancsali o „Transilvanie autonomă”? Aceasta să aibă o capitală la Cluj(nu şi Napoca!), cu un guvern regional, care să aibă „controlul politic şi economic pe teritoriul Transilvaniei autonome”. Motivaţia? Aceeaşi pe care o aduc în discuţie toţi cei care lansează lozinca unei Transilvanii autonome: „Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova şi Oltenia pe nedrept”. Fiindcă „Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem nevoie de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine”. Acesta este „calul de bătaie” pe care mizează toţi susţinătorii autonomiei Transilvaniei, printre ei şi acel personaj  care s-a săturat de România, Sorin Gherman, găzduit de ungurul evreu Paszkany, la postul tv „Transilvania Live”, de unde îşi lansează ideile otrăvite la adresa ţării în care s-a născut. Crezând că se bucură de susţinerea masivă a clujenilor, a candidat pentru funcţia de primar al Clujului. Rezultatul, catastofal: mai puţin de 0,5 la sută din voturi!

Aşa stau lucrurile şi în cazul lui Fancsali Ernő cu a lui iniţiativă autonomistă privitoare la Transilvania! Ceea ce dovedeşte că oamenii – fie ei români, fie unguri – s-au săturat de astfel de baliverne, lansate de indivizi cu idei aiuristice. Fiindcă lumea ştie destul de bine – mijloacele de informare în masă sunt doar multiple – că Transivania s-ar putea să aibă resurse economice şi financiare superioare celorlalte provincii istorice ale ţării. Dar asta nu înseamnă că la noi, în Transilvania, curge miere şi lapte peste tot. Sunt zone geografice, judeţe, lipsite de astfel de resurse, astfel că fără sprijinul statului ar ajunge la faliment. Pe de altă parte, să nu creadă nimeni că aşa-zisele „regiuni sărace” ale ţării, precum Moldova şi Oltenia – aşa cum crede şi Fancsali – ar trăi pe spinarea noastră, a transilvănenilor, iar de nu am fi noi să le susţiem financiar ar muri de foame! În niciun caz.

Nu se poate trece nici peste modul în care Fancsali vede autonomia Tranivaniei, cu un guvern regional care să aibă „control politic şi economic pe teritoriul Transilvaniei autonome”. Oare un asemenea „control politic şi economic” nu cumva depăşeşte limitele unei autonomii? Cum şi-ar mai putea exercita autoritatea asupra „Transilvaniei autonome” statul român, care, în conformitate cu prevederile constituţionale este un „stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. De fapt, visul lui Fancsali şi al tuturor celorlalţi autonomişti chiar asta şi doresc: scoaterea Transilvaniei de sub autoritatea statului român. Că va deveni ea autonomă, că va deveni independentă, asta nu mai contează.Totul e să nu mai fie o Transilvanie românească!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*