Când nu poți să învingi un adversar, îl elimini…

Voiam să scriu un articol despre marile minți americane care au sclipit în filosofia lumii, apoi am aflat despre încercarea de asasinat a fostului președinte Donald Trump. Ce pot să spun, americanii au eliminat patru președinți, apoi tot ei au fost numiți „simbolul democrației”. Abraham Lincoln și William McKinley în timpul celui de-al doilea mandat, James Abram Garfield și John F. Kennedy în timpul primului lor mandat. Un singur președinte a demisionat: Richard Nixon (în timpul celui de-al doilea mandat). Un palmares impresionant. Dar nici palmaresul nostru nu este neglijabil, am însăilat un proces și am eliminat legal un președinte. Dar totuși dacă ne întoarcem în această filosofie absconsă a unui popor măreț, ce găsim…? Filosofia politică americană se referă la activitatea, tradiția și gândirea filosofilor din Statele Unite ale Americii. Aceasta reflectă și modelează identitatea colectivă a SUA de-a lungul istoriei sale. De la puritanii din secolul al XVII-lea în Noua Anglie, cu accent pe relația dintre individ și comunitate, la influențele teologiei reformate calvine, filosofia iluministă în secolul al XVIII-lea, filosofia politică americană a evoluat și a fost conturată de gânditorii din istoria sa, inclusiv Părinții Fondatori, care au adaptat și extins ideile iluministe pentru contextul american. Când Cristofor Columb a descoperit „Noua Lume” în 1498, el a deschis calea pentru o nouă eră de explorare, colonizare și interacțiune între Europa și America. Ocuparea și colonizarea Americii de către aventurieri europeni au schimbat sensul asupra filosofiei ce a fost dezvoltată în acest context. Aventurierii europeni care au colonizat America au adus cu ei idei, valori și filosofii din cultura lor de origine. Ei au încorporat aceste idei în eforturile lor de colonizare, guvernare și interacțiune cu populațiile indigene. De asemenea, procesul de colonizare a condus la conflicte, transformări sociale și schimbări culturale profunde în America. Filosofia care a putut să se dezvolte în aceste condiții include idei despre putere, autoritate, drepturile individuale, justiție și relațiile interculturale. Aventurierii și coloniștii europeni au adus cu ei concepte filozofice precum liberalismul, mercantilismul, dar și idei legate de natura umană, libertate, religie și relațiile dintre oameni și autorități.

Un exemplu de un mare filosof american este John Dewey. John Dewey a fost un filosof, psiholog și educator american care a avut o mare influență în dezvoltarea filosofiei educației și a pragmatismului. Dewey a fost unul dintre fondatorii școlii pragmatice de filosofie și a promovat idei legate de experiența, cercetarea științifică și democrație în filosofia sa. O teorie filosofică asociată cu John Dewey este pragmatismul. Pragmatismul este o orientare filosofică care pune accentul pe consecințele practice și efectele pe care ideile, conceptele sau acțiunile le au în lumea reală. Pragmatismul susține că valoarea adevărului unei propoziții sau teorii trebuie să fie determinată de consecințele practice ale acesteia și de utilitatea sa în rezolvarea problemelor concrete. Pragmatismul a avut o influență semnificativă în filosofia americană și în diverse domenii, cum ar fi psihologia, educația și politica.

În Dex-ul nostru acest cuvânt înseamnă: PRAGMATÍSM – Curent filozofic de factură idealist-subiectivistă, răspândit mai ales în S.U.A., care neagă adevărul obiectiv proclamând drept unic criteriu al adevărului numai ceea ce este util și avantajos. Acum înțelegem de ce căutăm utilul și avantajul prin orice mijloc. Citeam pe site-ul, Brics News: „În primul rând, au încercat să-l reducă la tăcere pe Donald Trump. Apoi, au încercat să-l închidă pe Donald Trump. Acum, au încercat să-l asasineze pe Donald Trump. De ce le este atât de frică?” Și eu mă întreb același lucru, de ce le este frică?

Am căutat să adun câteva opinii al unor oameni adevărați despre această încercare de asasinat… Robert F. Kennedy Jr: „Acum este momentul ca fiecare american care iubește țara noastră să se retragă din diviziune, să renunțe la orice violență și să se unească în rugăciune pentru președintele Trump și familia sa. Războiul din Ucraina are acum potențialul de a se extinde în Europa și de a se transforma într-un schimb nuclear complet. Dacă se întâmplă acest lucru, ar fi în parte din cauza că SUA au aruncat arme în conflict”; Alice Elisabeth Weidel (Politician German -AFD): „Tentativa lașă de asasinat asupra lui Donald Trump este un atac la democrație. Violența nu trebuie să devină niciodată un mijloc de confruntare politică. Îi dorim candidatului republican la președinție Donald Trump, o recuperare rapidă și multă putere pentru sarcinile care urmează. Durerea noastră se adresează răniților și rudelor participantului ucis la eveniment”; Orban Viktor, Prim-ministru al Ungariei: „Gândurile și rugăciunile mele sunt la președinte Donald Trump în aceste ore întunecate”; Pacea nu este doar o distanță lipsită de război, ci este o virtute, o stare a minții, o dispoziție pentru bunăvoință, încredere și justiție.”- Baruch Spinoza. Iar Albert Camus a spus: „Pacea este singura luptă care merită”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*