„Euroverzi-on” și votul cu preferințe…

A trecut și marele eveniment european, dar care s-a lăsat cu „cântec”. Becarii și bemolii s-au auzit pe străzi, lumea în delirium tremens de bucurie că a ieșit câștigător tot ceva nedefinit ca înfățișare. Vocea nu mai contează, titlul melodiei nu contează, codul rămâne descifrat prin înfățișarea autorului și modernitatea stilului. Mă gândeam cum marele compozitor și cântăreț român care a compus melodia „Pe la spate” în acest mediu are toate șansele să câștige râvnitul premiu. Acum ce mai contează diezii lor anulați, noi avem diezii noștri…! În legătură cu campania electorală din 2020 din America, Elon Musk scria și el pe platforma dânsului: „Consiliul Electoral din Georgia a rămas uluit după ce a aflat că 3.000 de buletine de vot au fost scanate de două ori în renumărarea alegerilor din 2020 în comitatul Fulton. Consiliul de administrație a dezvăluit, de asemenea, că 380.761 de imagini ale buletinului de vot din numărarea aparatelor „nu sunt disponibile”. Știu cei din comitatul Fulton, Missouri, de ce nu există 380.761 de imagini din buletinul de vot din ziua alegerilor? Răspunsul judecătorilor a fost- Ca și în cazul anchetatorilor, nu am fost la curent cu această acuzație. Este prima dată când aud despre asta. Consilierul general al biroului secretarului de stat, Charlene McGowan, a confirmat că în Fulton a fost încălcată legea în renumărarea lor. „Comitatul Fulton a folosit proceduri care nu au fost corespunzătoare în timpul renumararii votului prezidential din 2020”. În ciuda acestui fapt, consiliul de administrație a refuzat să aprobe investigații suplimentare.

Am înțeles chiar de la noi că nu contează cine votează, contează cine numără voturile. Am văzut la televizor cum o gașcă de băieți cu rucsacuri jucau fotbal în camera voturilor fără să fie deranjați de cei care le păzeau. Am uitat să vă spun că doamna mai vrea o dată și „candid”, candidează pentru încă un mandat.

Citeam trecând prin București pe sutele de reclame electorale (bani aruncați) cum trebuie să „nu-i lăsăm să ne fure viitorul” și cum ne garantează schimbarea. Să fie schimbarea de sex sau de „sieben”? Oricum ar fi, cine numără, câștigă. Procesul de numărare a voturilor este esențial într-o democrație pentru a determina în mod corect rezultatul unei alegeri. Este vital ca fiecare vot să fie înregistrat corect și să fie numărate cu atenție pentru a asigura o reprezentare corectă a voinței cetățenilor. Astfel, procedura de numărare a voturilor contribuie la transparență, corectitudine și legitimitatea procesului electoral.

Există cazuri istorice în care rezultatele inițiale sau aparențe ale unei alegeri au fost schimbate în urma renumerării voturilor sau a investigațiilor legate de fraude electorale. De exemplu, în alegerile prezidențiale din SUA din 2000, între George W. Bush și Al Gore, rezultatul final a fost hotărât de renumărarea voturilor din statul Florida, care a dus la declararea lui Bush învingător. Acest caz ilustrează cum procesul de numărare a voturilor poate schimba rezultatul alegerilor. Un exemplu istoric notoriu în care numărarea voturilor nu a fost făcută corect a fost în alegerile prezidențiale din SUA din 1876, între Rutherford B. Hayes și Samuel J. Tilden. În acea perioadă, au existat acuzații de fraude electorale și nereguli în statele din Sud, care au condus la dispute privind rezultatele. Congresul Statelor Unite a fost implicat în soluționarea acestei probleme, iar s-a ajuns la un compromis cunoscut sub numele de Compromisul din 1877. Acest compromis a dus la alegerea lui Hayes ca președinte, cu condiția retragerii trupelor federale din statele din Sud și sfârșitul Reconstrucției.

Până acum am învățat că se poate orice, depinde de cine numără și iese învingător cel care a fost deja numit. Să fie pace, noi nu ne împiedicăm de un vot sau ne împiedicăm de un sistem care „ne votează”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*