Grija statului e să jupoaie cetățeanul, nu să protejeze sănătatea populației!

Toate produsele care conțin zahăr au fost scumpite. TVA – ul a crescut pentru ele de la nouă procente, la 19 la sută. Chipurile, măsura a fost luată ca sa ne protejeze de consumul exagerat de zahăr si implicit de obezitate, diabet, boli cardiovasculare. De ani de zile spun și alții, și eu, că guvernele României nu au avut niciodată grija de sanatâtea noastră pentru că nu au reglementat cantitatea de zahar admisă din rețetare. Și nici nu verifică nimeni cu adevărat ce mâncăm. Nimeni nu a băgat de seamă că aproape niciun produs de bază pentru coșul de zi cu zi nu mai este lipsit de zahăr într-o formă sau alta. Că vorbim despre zahăr, că e zahăr invertit, că e glucoză, că e amidon (care in timpul metabolismului se transforma tot în zaharuri) și tot felul de alte tipuri de zahăr în produse alimentare în care nu au ce căuta nu a fost niciodată o preocupare pentru cei care se presupune că ne-ar conduce spre binele nostru. Avem zahăr ascuns în mezeluri, iaurturi, conserve de legume, conserve de roșii, sosuri de salată, sosuri de paste, zacuscă – în aproape orice. Ba chiar și în cârnați și în șuncă ori în conserve de carne găsim o formă de zahăr! Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, trebuie doar să citiți lista cu ingrediente de pe fiecare produs pe care îl cumpărați. Vă garantez că vă veți îngrozi.

Măsura suprataxării produselor cu zahar e doar o metodă de a mai jupui un rand de piele de pe cetățeanul de rând. S-a ajuns ca magiunul (a cărui rețetă nu include zahăr deloc) sau mierea naturală (care iar nu conține deloc zahar industrial) să fie și ele suprataxate.

Cafeaua din cafenele și restaurante s-a scumpit și ea deși nu toată lumea își pune zahăr în cafea. Dragi guvernanți, dacă v-ar interesa cu adevărat sănătatea populației ați avea grijă ca pe rafturi să nu mai existe produse contrafăcute, cu zahar ascuns, precum sosurile gata făcute, batoanele cu muesli, cerealele pentru copii, iaurturile cu fructe pentru copii, mezeluri și chiar brânzeturi cu zahăr adăugat și așa mai departe. În mod sigur nu știați, dar majoritatea produselor alimentare din magazine conțin sirop/îndulcitor făcut din amidon de porumb, molasa, extract de malț, sirop/molecule zaharoase de dextroză, sucroză, glucoză, maltoză etc, toate fiind, de fapt, zahăr!

Da, este admirabil să vrei sa ai o populație sănătoasă, este chiar o măsură grozavă să încerci să limitezi consumul excesiv de zahăr. Dar dacă vreți să aveți o țară de oameni sănătoși, asigurați-vă că oamenii mănâncă lucruri sănătoase, făcute în România cu respectarea unor masuri care să interzică folosirea zaharului în alimente în care, în mod normal, nici nu au ce căuta. Interziceți importurile cu produse care conțin zahăr care maschează proasta lor calitate! Asta dacă vreți să dovediți că vă pasă! Dacă vă pasă atât de mult de sănătatea națiunii, interziceți reclamele la băuturile carbogazoase, la energizante și alcool, așa cum ați făcut-o și cu tutunul. Dacă vă interesează sănătatea națiunii interziceți reclamele la suplimentele alimentare care nu au avizul Agenției Medicamentului. Dacă vreți sa guvernați peste și pentru un popor sănătos îngrijiți-vă ca el să aibă la dispoziție numai mâncare de calitate, nu bombe calorice încărcate de aditivi cancerigeni. Așa, doar taxați suplimentar oamenii care oricum nu sunt destul de avuți încât să își cumpere numai mâncare care nu e contrafăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*