Pentru a vedea acestă minune subterană trebuie să ajungem în orașul Peștera, care se află între zona tracică de șes și Munții Rodopi. Peștera este situat la 125 km sud-est de Sofia, la 40 km sud-vest de Plovdiv, la 20 km sud de Pazardjik și 15 km nord de Batak. Orașul se află la altitudinea de 300 – 499 m deasupra nivelului mării, se întinde pe o suprafață de 90.245 km pătrați și are o populație de 19.302 locuitori (recensamant 01/01/2007). Peshtera este o localitate veche, fiind atestată cu un număr de descoperiri arheologice importante. Descoperirile cele mai relevante rămân cetățile tracice, podurile și drumurile pietruite, dovedind că localitatea a apărut ca o așezare în secolul IV î.Hr.. Una dintre acestea este un cimitir (zonă funerară) unde s-au descoperit mai multe vase din bronz și o placă din marmură cu un călăreț trac reprezentat pe ea (cultul cavalerului trac, geto-dacic, danubian; a.s.v. relieful votiv „Călărețul de la Madara”). De asemenea, zonele inconjuratoare ale Beshdere-ului și Dol Barakovski păstrează în continuare ruinele cetății și locuri de ritual. Numele orașului Peștera se crede că vine de la numărul mare de peșteri din vecinătate, inclusiv a celei numite „Albă ca Zăpada”, una dintre cele mai frumoase din Bulgaria. La 6 km de peșteră este situat satul Radylovo, cu „Muzeul Recoltei”, ce arată și participarea localnicilor la rebeliunea (răscoala) din aprilie 1876. Lacul artificial „Batak” și statiunea de vara „Sf. Constantin” sunt la o distanta de 15 km de oraș. În timpul verii, acestea oferă condiții excelente pentru plajă și pescuit, iar iarna pentru schi.
Peștera Snezhanka (în bulgară: Снежанка, „Albă ca Zăpada”) este o peșteră spectaculoasă din Munții Rodopi, la 5 km distanță de orașul Peshtera, în sudul Bulgariei. A fost descoperită în 1961. Peștera are partea vizitabilă de doar 145 de metri lungime, dar compensează printr-o ornamentația foarte bogată. Temperatură anuală este constantă de 8 °C, iar peștera a fost formată de râul Novomahlenska acum 3,5 milioane de ani. Coordonate 42°0′12″N 24°16′13″ECCoordonate: 42°0′12″N 24°16′13″E. Din Bansko puteți face două ore până la peșteră, dar nu veți uita niciodată vizita dumneavoastră, credeți-ne. Drumul până la peștera nu este o problemă. În unele locuri sunt prezente mai multe curbe, dar dacă conduceți foarte atent, chiar ați putea savura vederile extraordinare descoperite în fața dumneavoastră.
Cu apropierea destinației finale veți vedea multe plăcuțe indicatoare care vă vor conduce până la parcarea din poalele peșterii. Până aici a fost partea ușoară … Pentru a ajunge la peștera trebuie să urcați aproximativ 30-40 minute, dar atenție – panta este destul de mare. Chiar dacă sunteți pregătiți, cu siguranța va trebui să vă opriți pentru a vă odihni un pic. De a lungul traseului întreg până la peștera sunt disponibile locuri la care v-ați putea opri pentru câteva minute pentru a vă calma bătăile inimii, așa că nu este nimic înfricoșător. Urcând cu ceva efort, veți vedea multe plăcuțe, care vă încurajează și vă invită la drum în glumă cu: „A mai rămas puțin”, „Deja se vede” „Mergi mai încet!”, sau „Nu te da bătut!” (pe model: „Departe-i Clujul?”) și altele, datorita cărora veți continua drumul cu un zâmbet în colțul gurii.
Peștera „Snejanka” este dintre cele mai frumoase peșteri din țara, care conține aproape toate tipurile de formațiuni de rocă (formațiuni carstice, speleoteme), la care v-ați putea gândi. Este compusă din câteva săli în care ați putea vedea câteva formațiuni din rocă unice, ce par grupuri statuare denumite de speologi „Piticii”, „Papagalul”, „Delfinul”, „Statuia Libertății”. Peștera este populată și de colonii de minim patru spații de lilieci, care sunt greu de văzut, dar se întâmplă să zboare lângă dumneavoastră. În peștera „Snejanka” se intră la fiecare 15 minute cu un ghid. Deși temperatura de acolo este constantă, de aproximativ 10 grade, ar fi bine să aveți la îndemână și o haina.
Peștera este bogată în stalactite, stalagmite, draperii și lacuri subterane. Se compune din mai multe săli numite inspirat: „Sala Ugerelor”, „Sala Mare”, „Sala Muzicii”, sau prin „Răsturnarea”, zonă peste care trece un pod metalic. În „Sala Minunată”, formațiunile sunt create din cristale albe ca zăpada, unde natura a modelat o figură, asemănată adesea cu personajul de basm „Albă ca Zăpada”, după care a primit numele peștera. În mijlocul peșterii s-au aflat vetre circulare de foc, unde au fost descoperite oase de animale și artefacte care datează din epoca timpurie a fierului. Specialiștii au concluzionat faptul că și tracii au folosit peștera ca refugiu împotriva dușmanilor lor. Snezhanka se numără printre cele 100 de locuri turistice naționale ale Uniunii Turistice Bulgare.
Lasă un răspuns