Arhiva zilnică: 26 iunie 2024

Carmen Olteanu – „Tablourile sunt amprente ale lumii mele”

„Sunt Carmen Olteanu pictor, profesor, coach, curator, mama și nu numai. Iubesc copiii, arta, natura, muzica, și viața. Doresc să confirm faptul că sunt rezultatul nu doar al unei bune pregătiri artistice, ci și al unei frumoase experiențe de viață, al unor prețioase și emoționante lecture, dar și al unor confruntări cu realități uneori greu de suportat. Demersul meu are ca scop prioritar etalarea convingerii ca exista o permanenta interdependență între o lume concretă și in mișcare și decizia unui artist care alege din acea ostenitoare ofertă de imagini, fragmente capabile să reconfigureze mesaje mai adânci și mai adevărate decât învelișul înșelător al realității. Îmi este limpede că, fără acele fremătătoare asalturi ale lumii reale, artistul nu va auzi ecourile utile ale spiritului său.În același timp, însă, fără frumoasele neadevăruri pictate de artist, nici oamenii nu vor înțelege realitatea…

Elena-Carmen Olteanu s-a născut în data de 2 mai 1980, în Vâlcea. A urmat Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice – Pictură, fiind Doctor în Arte Plastice și Arte Decorative. Olteanu Elena-Carmen este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists’ Union of Romania‏) din anul 2018.Carmen Olteanu este o talentată pictoriță româncă, care a reușit performanța să vândă unul dintre tablourile sale cu nu mai puțin de 50.000 de euro și să picteze chiar o biserică din Râmnicu Vâlcea. Deși este foarte talentată la pictură, și câștigă destul de bine din talbourile sale, și-a deschis împreună cu Mădălin Ionescu o fundație de binefacere. Carmen și-a deschis și o firmă de menaj, deoarece a vrut să mai câștige un ban în plus. Pe lângă acestea, frumoasa pictoriță predă la Liceul Tonitza din București, unde este profesoară. Carmen a realizat multe picturi, participând la multe expoziții cu realizările sale, atât în țară, cât și peste hotare (Macedonia, Dubai, etc.). Talentul și l-a descoperit din copilărie. A început să zgârie pereții prin casă, apoi a continuat cu desene pe foaie.

Persoana care i-a influențat destinul pictoriței Carmen Olteanu a fost chiar bunicul ei, preotul Gheorghe Olteanu, pe care l-a iubit enorm. Artista mai povestește: „Pe la doi ani zgâriam mobila cu unghiile și desenam diverși peștișori pe ea. La școală mâncam multă bătaie de la mama, bine, între ghilimele, eram certată zilnic pentru că îmi înșiram acuarelele și mă certa că nu învăț la română și matematică, că stau toată ziua și mâzgălesc. Am fost la Casa Pionierului la „Cursuri de artă, balet și bune maniere”. Eu mă duceam și mă înscriam și mama mă retragea tot timpul. Eu fugeam și mă înscriam și ea se ducea și mă retragea că zicea că nu învăț destul la română și la matematică”. Artista este mamă a doi băieți superbi, Ștefan și Ion, și după divorțul de politicianul Mădălin Voicu și-a refăcut viața cu un bărbat din Sibiu. Puțini știu că fosta soție a lui Mădălin Voicu a pictat și o biserică, iar primul tablou l-a făcut în liceu. „Alături de pictorul Traian Duță am pictat biserica «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», din Vâlcea. Nu a fost deloc ușor, însă mi-a plăcut foarte mult. Am pictat și icoane, iar primul meu tablou a fost realizat în liceu și tot atunci am avut și primele expoziții”, a mai spus Carmen Olteanu.

„Carmen Olteanu are un caracter tipic pentru un pictor de vocație dar și un puternic simț al responsabilității profesionale. Această conjugare perfectă a calităților îi conferă deja o personalitate artistică deosebită.” Scria cunoscutul și regretatul artist plastic Vladimir M. Zamfirescu. Pe lângă partea artistică pură, Carmen Olteanu se implică și în organizarea unor evenimente culturale deosebite. „Da, sunt un om cu multă energie și funcționez făcând mai multe lucruri deodată. Particip la majoritatea evenimentelor și expozițiilor la care sunt invitată și unde mă potrivesc cu povestea. Nu-mi place să fac lucruri doar să fie în palmares, ci să le simt și să pot dărui din ceea ce pot eu să fac, o bucățică din sufletul meu. Pot fi expoziții propuse sau organizate de UAP România unde sunt membru titular, proiecte private sau diferite instituții de cultură dintre care amintesc ICR, Centrul de Cultură Eminescu, UNESCO, BMB București sau simpozioane naționale și internaționale de artă.”

De unde se inspiră artista Carmen Olteanu? „Cred că fiecare dintre noi suntem inspirați de viața pe care o avem, de credința pe care o avem în suflet, de bucuriile și mai ales de suferința, de oamenii din jurul nostru, de natură, de animale, de zborul păsărilor, de soare, de tot ceea ce putem cuprinde atât cu simțirea cât și cu înțelegerea sau înțelepciunea spre care tindem. Așa că vă aștept cu drag la standulile unde voi expune să ne inspirăm reciproc cu povești de suflet.”


Nicolae Purcărea: martir anticomunist canonizat de români – „Lumea fără Dumnezeu omoară”

Viețile Sfinților sunt o carte mereu deschisă, în care se adaugă noi file în timpul istoric, mai ales în vremuri de prigoană și persecutare a credinței creștine. Comunismul a fost o perioadă istorică de teroare a imanentului asupra transcendentului la scala umanității. În cartea sfinților s-au scris noi pagini de mărturii și mărturisiri de credință în această perioadă grea pentru creștini și Biserică. Sfinții Închisorilor reprezintă coloana spiritual-creștină a poporului român. Mucenicii din temnițele comuniste sunt coloanele morale care înalță neamul românesc la cer. Martiriul lor a reînnodat pământul românesc de cerul dumnezeiesc. Sfinții Închisorilor nu au lăsat să se rupă legătura dintre români și Dumnezeu, în perioada când ateismul era politică de stat a regimului comunist. Acești martiri, mucenici și mărturisitori creștini din perioada gulagului comunist, în România anilor 1947 – 1964, sunt parte a patericului românesc, care au intrat deja în viețile sfinților universali. Sfinții Închisorilor români sunt acei „nesfinți” sfinți canonizați de popor, dar încă necanonizați oficial de către Biserică.

„Nesfinții sfinți și alte povestiri” este o lucrare teologică scrisă de arhimandritul rus Tihon Sevkunov, egumenul Mănăstirii Întâmpinării Icoanei Maicii Domnului din Vladimir, care m-a inspirat să-i definesc astfel pe Sfinții Închisorilor români, care din diverse motive nu sunt canonizați, încă, de Sfântul Sinod al BOR, dar ei sunt deja pictați în frescele bisericilor noastre ortodoxe și frumos zugrăviți în inimile credincioșilor. Îmi place să-i mai numesc și sfinți populari. În durata lungă a istoriei creștinismului românesc nu mă îndoiesc că toți mucenicii anticomuniști vor fi canonizați de Sinodul Bisericii Ortodox Române. Un „sfânt de lângă noi”, dacă l-am parafraza pe teologul Ciprian Voicilă este mărturisitorul Nicolae Purcărea. El a fost un mărturisitor autentic și jerfelnic al credinței creștine în perioada terorii comuniste, în maniera expresivității și esențialității creștinismului românesc, așa frumos descrisă de cărturarul Simion Mehedinți. Acest român brașovean din inima țării, Nicolae Purcărea a înțeles din fragedă tinerețe că lipsa luminii este întunericul, că lipsa binelui este răul și că lipsa credinței duce la comunism. Purcărea a fost un mărturisitor întru Hristos, care a trecut prin calvarul experimentului Pitești, fără să renunțe la credința creștină și la mărturia prezenței vii a lui Dumnezeu în neamul omenesc, creștinesc și românesc, în ciuda condițiilor inumane de detenție și a torturilor la care a fost supus. Pentru acești sfinți din patericul românesc „căderea” din iadul temnițelor a ajutat la transfigurare, ridicare și mărturisire a credinței în cel mai frumos fel posibil.

Nicolae Purcărea s-a născut la 13 decembrie 1923 în Braşov, în inima României, pentru care a bătut și sângerat atât amar de ani prin temnițele comuniste. Nicolae Purcărea fost arestat de patru ori: în 1942, martie 1945 şi 1949, apoi în 1958, trecând cu tăria credinței neclintite, ca un neînfrânt prin „universitățile” elitei românești aflate în recluziunea închisorilor comuniste. În orașul natal și-a urmat studiile primare și liceale și tot aici s-a înscris în Frățiile de Cruce, atras de ideile promovate de această organizație de adolescenți idealiști. Prima arestare a lui Nicolae Purcărea a avut loc în anul 1942, pentru convingerile sale ideologice, primind o condamnare de 15 ani, la numai 18 ani. Pentru menținerea puterii, „câinele roșu”, generalul Ion Antonescu nu ierta pe niciun tânăr idealist și creștin, care se opunea dictaturii sale militare. După doi ani, Nicolae Purcărea este eliberat în aprilie 1944, după ce trece prin închisorile din Brașov, Văcărești, Pitești și Alba Iulia. Mareșalul Antonescu a hotărât ca cei sub 21 de ani să fie eliberați din închisori, pentru a fi înrolați pe front în prima linie. Poate se vor prăpădi pe front ca să scape de opozanți era în logica mareșalului. Purcărea este înrolat în Regimentul 89 de infanterie de la Târlungeni din județul Brașov. Dar pe de 23 august 1944, odată cu întoarcerea armelor la ordinul Regelui Mihai I, tânărul Nicolae Purcărea va fi arestat iarăși, de aceasta data sub învinuirea de „prim dușman al poporului”. Este închis la penitenciarul din Brașov, unde va sta arestat până în toamna anului 1945. După eliberare Purcărea reușește să susțină examenul de admitere la Academia Comercială din Brașov, cu toate că în decursul acelui an a mai fost închis două săptămâni la penitenciarul din localitate și câteva luni în lagărul de la Caracal. În timpul studiilor este urmărit asiduu de Siguranță, fiind din nou reținut pentru 10 zile la sfârșit de decembrie 1947 și la începutul lui ianuarie 1948. Nicolae Purcărea, format în spiritual educației moral-creștine interbelice, realizează pe deplin pericolul unei noi arestări într-o Românie ocupată de tancurile sovietice, care avea impus un guvern marionetă de la Moscova. În cei trei ani de relativă libertate, Nicolae Purcărea urmează cursurile Academiei Comerciale din Brașov. Dar din pricina unei cuvântări patriotice ținute în ziua de 24 ianuarie, el va fi urmărit de Securitate, drept pentru care se va si refugia în pădurile de lângă Curtea de Argeș. Fuge în Munții Argeșului în vara lui 1948, unde s-a alăturat grupului de partizani condus de Dumitru Apostol. Viața de partizan, spunea mărturisitorul Nicolae Purcărea, a însemnat „frig, foame, mizerii, pază pe creste, de veghe noaptea, dar sufletul plin de speranțe pentru cauza măreață în care ne înregimentasem”. Arestați în anul 1949, luptătorii anticomuniști din Munții Argeș au fost anchetați la închisorile din Pitești și Craiova, fiind torturați și condamnați la ani grei de închisoare. În 1949, în urma unei confruntări cu trupele de Securitate, Purcărea a fost și el prins, anchetat la Securitatea din Pitești, apoi transferat la Craiova, unde a fost condamnat la 7 ani muncă silnică. Iar profesorul și avocatul Dumitru Apostol este condamnat de Tribunalul Militar Craiova la 25 de ani de muncă silnică. În această perioadă grea, Nicolae Purcărea este influențat foarte mult de avocatul Traian Trifan, un adevărat sfânt în viață, recunoscut de contemporani, și de o verticalitate morală ce nu s-a îndoit niciodată în fața cerberilor comuniști, lucru care l-a marcat toată viața pe tânărul brașovean. Credința și iubirea de patrie erau pentru Purcărea jaloanele unei vieți dedicate mărturisirii și jertfelniciei.

Fiind judecat la sediul din Craiova, în anul 1950, studentul Nicolae Purcărea va fi dus la închisoarea din Pitești, unde erau transferați toți studenții (din frățiile de cruce) „pentru reeducare”. Programul de „reeducare” instituit la închisoarea din Pitești, coordonat de pedagogul sovietic de origine ucraineană Makarenko viza lepădarea de credința ortodoxă si de convingerile politice anterioare condamnării, iar mai apoi transformarea victimei în călău. Despre perioada detenției Nicolae Purcărea a scris la o vârstă remarcabilă, de peste 80 de ani, o carte memorialistică document „Urlă haita…”, care demantelează procedeul comunizării, prin încercarea eliminării Bisericii și credinței din sufletul poporului român. Este o mărturie zguduitoare și metanoică. Este izbăvitoare. El s-a opus prin credință „haitei” răului. În vara anului 1949, Nicolae Purcărea a fost transferat la Penitenciarul Pitești și a intrat în procesul de reeducare la Închisoarea din Pitești pe 6 decembrie 1950 în camera la subsol, fiind bătut de un comitet condus de Alexandru Mărtinuș. A fost torturat o lungă perioadă, rezistența sa de a nu renunța la credința creștină și de a nu declara informații suplimentare înfuriindu-l pe torționarul Eugen Țurcanu. Acesta din urmă l-a bătut pe Nicolae Purcărea până când i-a rupt 3 coaste și i-a spart timpanul, cauzându-i o pierdere temporală a auzului. Gravele torturi l-au adus pe Purcărea într-o stare de inconștiență permanentă. „În demascarea de la Pitești, ideea de Dumnezeu trebuia desființată, căci credința era frâna care-i oprea pe bandiți să se lepede de „opiul” misticismului legionar. Trebuia scos prin orice mijloc din sufletul cobailor acest ultim suport moral. Credința era ultimul resort al rezistenței noastre sufletești. Cu o insistență diabolică eram întrebați: «Mai crezi în Dumnezeu?». Iar la răspunsul nostru afirmativ, demonii înfuriați începeau iar bătăile și torturile… Tot ce era pentru noi mai sfânt, în mintea bolnavă a torționarilor devenea prilej de blasfemie.” (Nicolae Purcărea, Urlă haita, Ed. Manuscris, 2017). În vara anului 1951 este transferat la Canal, însă revine la Pitești în 1952 fără a ști că procesul de „reeducare” fusese oprit, așteptând reînceperea torturilor. În același an este mutat la Gherla, unde l-a avertizat pe Ion Sadovan de pericolul studenților reeducați, fapt pentru care a fost trimis câteva luni la izolare. Restul detenției și-a petrecut-o la Codlea și din nou la Gherla.

În anul 1956, Purcărea va fi eliberat din închisoare si trimis, cu domiciliu forțat, în localitatea Lățești, din câmpia cu ciulini a Bărăganului. Condamnarea la „domiciliu forțat” implica părăsirea localității decât numai până la o distanță de maxim 15 kilometri. Acum o va întâlni pe cea care îi va fi soție, un om asemenea lui, care a pătimit opt ani în închisorile comuniste. Cei doi ani de așa-zisă libertate controlată între „ciulinii lui Istrate” a Bărăganului, datorită frumuseții câmpiei și a întâlnirii cu dragostea, l-au întremat trupește și sufletește, iar participarea la Liturghia oficiată de preoți deținuți l-au întărit moral și duhovnicește pentru viitoarele lupte în războiul nevăzut. În anul 1958, imediat după cununie, cei doi vor fi separați și închiși: soția este întemnițată în închisorile din Miercurea-Ciuc si Oradea, iar Nicolae Purcărea a fost închis în lagărul de muncă silnică din Noua Culme, lângă Constanța. Dupa o perioadă petrecută în lagărele din Delta Dunării, în anul 1960, Nicolae Purcărea va fi expediat la închisoarea Aiud, unde este supus reeducării cu „acordul” prizonierilor, fără tortură, de către comandantul Gheorghe Crăciun. Mărturisitorul din Aiud refuză reeducarea, care era o nouă formă de maltratare morală a sufletelor, fiind printre cei 200 de neînfrânți, ce au refuzat procedeul de lepădare a credinței, prin persuasiune, inițiat de către comuniști. La Aiud este închis cu Petre Țuțea, George Manu, Nichifor Nrainic, Radu Gyr, Nicolae Pătrașcu sau Ioan Ianolide. Va fi eliberat în anul 1964. După cei 20 de ani de pătimire, Nicolae Purcărea avea să spună: „Nu cel ce ţine bâta în mână e puternic, ci cel ce rezistă loviturilor, el iese biruitor”. A fost forma lui spirituală de rezistență la apocalipsa comunistă, care l-a dus la supraviețuire prin credința în Dumnezeu. După ce a fost eliberat s-a întors la casa părintească, unde s-a dedicat sculpturii în lemn, inspirat de Constantin Brâncuși. Totodată, artistul, după 1990 a publicat două volume: „Ţara mea de basm. Rostuirea artei populare” şi „Urlă haita… Piteşti, Canal, Gherla, Jilava, Aiud”. Purcărea a fost declarat Tezaur Uman Viu, fiind inclus în institutul național al patrimoniului, prin lucrările sale de lemn, adevărate opere de artă tradițională. „Arta populară este arta îndeletnicirii poporului nostru. Arta populară este o artă care îmbină utilul cu frumosul. De la prima pictură pe o lingură de lemn şi sculpturi pe diverse obiecte, oamenii s-au specializat, iar acum există o diversitate în domeniu. Nişte străini mi-au spus că suntem ţara cea mai bogată şi cea mai înzestrată cu obiecte de artă populară. Am o casă pe strada Pe Tocile, la nr. 15, unde am adunat foarte multe obiecte de artă populară. Vă invit să o vizitaţi, vă invit să vizitaţi ceea ce este frumos”, spunea Nicolae Purcărea, în decembrie 2013, când a fost omagiat în plenul Consiliului Judeţean, la vârsta de 90 de ani. „Ar fi foarte bine să meargă şi picioarele. Capul merge, dar picioarele nu prea mai merg. Dacă aş avea aceeaşi energie ar fi foarte bine. Spunea cineva că nu îi este frică de nimic în viaţă, dar îi este frică de Dumnezeu, de păcat şi de momentul în care forţele fizice îl vor părăsi. Aşa se întâmplă şi cu mine acum, forţa fizică nu prea mai este aceeaşi”. Purcărea a sculptat în lemn esențele frumosului așa cum din temnițele comuniste a cules boabele de muștar ale credinței nepieritoare.

Mărturiile lui Nicolae Purcărea din închisorile comuniste sunt zguduitoare și reveletoare. Acestea developează un mecanism diabolic al regimului marxist de a rupe legătura omului cu Dumnezeu, de a tăia cordonul ombilical dintre om și cer și dintre român și credința sa strămoșească. A lăsat mărturii zguduitoare și testamentare despre fenomenul Pitești: „Nu ne cereau să ne uităm la cel bătut, da` simțeai tu… Simțeai! După aceea toată ziua erai cu șmotru`. Te ținea într-un picior, te ținea cu mâna ridicată, te ținea la perete cu mâinile sus, dar lipit de perete. Și inventau… Asta, dom`le, n-am putut s-o înțeleg: cum inventau schinghiuri pentru fiecare. […] Eu am avut un planton care mă înghiontea doar în partea asta. Și, la un moment dat, i-am spus: «Domnule, mai lovește-mă și în partea astalaltă, nu numai acolo». A auzit Mărtinuș: «Ce vrea banditul ăsta?» «Păi zice să-l lovesc și în partea ailaltă.» «Lovește-l, mă, și în partea ailaltă!» (vezi Alin Mureşan, Cronica unei sinucideri asistate, Manuscris, 2017; Cosmin Budeancă, Experienţe carcerale III, Polirom, 2009). Nicolae Purcărea s-a pus în fața comunismului cu sufletul curat și credința puternică în dumnezeu. Credința a fost arma lui împotirva regimului comunist.

„Ca să înțelegi ce s-a întâmplat la Pitești, trebuia ca să fii tu însuți pe nicovala bătăii” mărturisea Nicolae Purcărea mai târziu după 1990. „Din Pitești scăpai sau prin moarte sau prin cădere. Dar mai era un al treilea mijloc: cel al înnebunirii. E foarte greu să suporți atâta bătaie și la un moment dat, îți cam crapă o doagă. Pe la Pitești au trecut cam 3000 de studenți și au murit vreo 33. Momentul cel mai greu al reeducării era când din victimă treceai în categoria călăului, iar principalul scop al reeducării era distrugerea unității prin neîncrederea pe care încercau să ți-o sădească în șefi. După ce făceai toată demascarea, interioară și exterioară, venea proba credinței tale în Dumnezeu. Și urmau metodele de tortură care să te facă să gândești că și credința este opium pentru societate. Fenomenul demascării de la Pitești a fost în paralel cu cel de la Gherla, dar la Gherla a fost mai dur pentru că la un moment dat Țurcanu s-a luat la întrecere cu Popa Țanu. Și fiecare își revendica supremația. De acum Popa Țanu se detașase de Țurcanu, avea ani buni de când era la Gherla și își făcuse rețeaua lui de informatori. Eu am avut un noroc chior, să zic așa, pentru că Țurcanu a plecat în ianuarie 1952 și eu am sosit în martie la Gherla. După aceea am trecut pe la Canal, Craiova, Pitești, Jilava. Dar Mărtinuș care rămăsese în locul lui m-a și atenționat: „Banditule, știm ce-ai mâncat, pe unde ai umblat și o pățești”. Și într-adevăr m-a luat și m-a băgat la izolare. În același timp se sistase bătaia la camerele 99, 100 și 103. Cel care mai bătea era Avădanei, ofițerul politic. Și dacă formal demascarea a încetat în 1952, în fapt ea a continuat. E cazul celor care au stat la izolare din 1952 până în 1953, când a murit Stalin, că altfel cine știe dacă mai ieșeam de acolo. Tot în 1952 a fost luat și Țurcanu și la Ploiești și Râmnicu Sărat s-au format comitete de anchetă și atunci i-a venit partidului în minte: „Hai să dăm vina pe legionari” și au inventat povestea cu Horia Sima și toate năzdrăvăniile.”

Mai târziu, la închisoarea din Aiud – o altă fațetă hidoasă a gulagului – au murit cu sutele deținuții de foame. „A fost o foamete cumplită și numai ce îi auzeai că sughiță și ăsta era primul simptom al morții. Și foamea a făcut parte din suferință, ca și bătaia și frigul. Țin minte că eram prin anii ᾽62-᾽63 la Aiud și a venit la noi colonelul Crăciun, comandantul închisorii și îi plăcea să facă pe grozavul și zice unui preot: „Ei, popo, ce zici tu? Am ajuns pe lună. Ce mai vrei acum?”. Iar preotul, umil, zice: „Domnule colonel, ar fi bine să luăm pe loc repaus”. „Păi, de ce, mă?”. „Păi, dacă de după o stâncă apare mâna lui Dumnezeu, ce vom face?”. Și Crăciun i-a tras o înjurătură și a plecat.” Altădată ne-a strâns în așa-zisele cluburi și aducea conferențiari care să facă reeducare ca la Pitești, doar că metodele erau altele. În fond urmăreau același lucru: distrugerea Mișcării Legionare. Într-o zi, s-a citit declarația lui Gyr sau a lui Crainic, nu mai știu exact, și Crăciun a exclamat: „Ei, și ăsta al vostru, mare șef, s-a dezis de Mișcare. Acum ce mai vreți?”. Dar unul din fundul sălii, zice: „Domnule colonel, atât a putut. Până aici i-a fost drumul. Duce altul mai departe”. Și Crăciun a plecat înfuriat. (Nicolae Purcărea – Revista Atitudini, Anul VII, Nr. 39, iunie 2015, pp. 58-63). Cum au rezistat toți acești martiri torturilor înfiorătoare, tot Nicolae Purcărea ne mărturisește. Credința a fost forma de rezistență absolută împotriva celor care doreau să transforme omul după Chipul lui Dumnezeu în fiară apocaliptică: „Să nu uităm că poporul român s-a născut la sânul Bisericii, legat de Biserică. La noi întâi au fost scrierile bisericești și apoi au apărut cele laice și de aceea lupta neamului e legată de lupta Bisericii. Din păcate astăzi, nici spiritul satului nu se mai poate recupera. Dacă înainte țăranul român lupta pentru pământ și se zbătea pentru orice brazdă de pământ, acum nu-l mai interesează nimic. Țăranul era țăran în primul rând prin mentalitate. Duminica știa că trebuie să se îmbrace în straie de sărbătoare și că trebuie să meargă la biserică. Are Lucian Blaga în Cuvântul de intrare în Academie o odă adusă țăranului român. Cât de frumos este acolo țăranul român!…”

După eliberare, Nicolae Purcărea și-a împlinit destinul și liniștit sufletul, în mijlocul Bisericii, dar și în arta populară a lemnului, identificându-se cu modelele și liniile ancestrale pe care le-am moștenit ca neam din vechile culturi geto-dacice. A devenit „tezaur uman viu” în arta populară și un sfânt popular recunoscut și recunsocut de numeroși tineri români care-l vizitau în casa părintească. Blajin și cu ochii limpezi, Nicolae Purcărea era modelul viu al omului care îl avea pe Hristos sădit în el prin participarea la Liturghie. El împlinise învățătura pauliană că „Hristos trăiește în mine”. În ultimii ani din viață, Nicolae Purcărea a oferit un interviu despre iadul de la Pitești. Despre acest iad e foarte greu să mărturișești așa cum i-a fost aprope imposibil și lui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, care a trecut și el prin calvarul inventat diabolic de sovieticul Makarenko. Coborârea în subterana dostoievskiană e cutremurătoare. „Dar eu când am fost chemat prima dată la anchetă (în cameră se formase un comitet de patru inşi care conduceau camera şi şeful lor te chema la raport) eu nici nu am apucat să mărturisesc ceva şi zice: „Uite, banditul, că nu vrea să spună!” Şi m-au luat la bătaie! Te întindea pe un prici, alţii se puneau pe tine să te imobilizeze, şi şeful te bătea cu coada măturii sau cu o bâtă, te bătea la tălpi. Era îngrozitor. Bătaia la tălpi este îngrozitoare, pentru că te doare aici – te doare în moalele capului. În două părţi ale camerei, pe lung, de o parte și pe alta erau priciuri, paturile de lemn pe care dormeai, şi în fundul camerei erau două vase, un hârdău pentru necesităţi şi altul pentru apă. Şi vărsase apă pe jos şi te punea să alergi. După bătaie, parcă călcai pe sticlă, era îngrozitor. Şi aveai în spate un planton care te tot îndemna să alergi. A fost îngrozitor. Şi după aceea ziua te punea să stai într-un picior, și să faci șmotru (pe jos era mozaic, trebuia să freci), să faci genuflexiuni, fel de fel mişcări care te umileau. A te mişca era bine, dar îţi punea în spate, după ce erai transpirat, un palton, şi pe altul, şi te încărca peste tine, și toţi, hai peste el, şi te sufoca. Până la urmă vorbeau despre ateism. Unii începuseră să cedeze, să fie convinşi de Ţurcanu. Ultima întrebare era: „Care mai crede în Dumnezeu?” Şi dacă ridicai mâna – „Eu mai cred”, gata: „Banditule, cu tine mai am de lucru!” Asta era vorba lui Ţurcanu: „Mai am de lucru cu tine”. Dumnezeu nu i-a ajutat. Pentru că îşi dădea seama că încrederea în Dumnezeu era o legătură invizibilă care te determina să nu faci aia, aia… Că, altfel, cei care nu mai credeau, erau liberi şi făceau tot felul [de răutăţi]: băteau, înjurau, schingiuiau de mama focului. – Cum aţi rezistat? – Ne rugam, pe de o parte. Ce să mai înveţi poezii… Că te ținea în poziţie – de exemplu, pe marginea patului, să stai în poziţia aceasta şi să nu priveşti decât drept înainte, să nu te mişti în dreapta sau stânga. Înţepeneai. „În alte cărţi spune că din situaţia asta nu scăpai decât doar cedând sau te omorai. Dar nu puteai să te omori, că nu aveau cu ce. Cei care şi-au ascuţit o lingură de exemplu sau au avut cuţit şi şi-au tăiat venele, de exemplu, ca să moară, i-a prins Ţurcanu şi i-a bătut de mama focului. Dar mai era a treia cale: te băteau până înnebuneai. De exemplu, eu o bucată de timp nu am mai ştiut de mine. După ce m-au băgat în hârdău am simţit că s-a rupt o coardă. Mult timp nu am mai ştiut de mine”.

Întrebat de un reporter după 1990, dacă are regrete, bădia Nicolae Purcărea a răspuns cu seninătatea caracteristică: „Ce regrete?! Dați-mi ceva mai bun și atunci poate o să mă întreb: Ce e mai bun decât să crezi în Dumnezeu și să te jertfești pentru patrie? Ce este mai bun altceva? Nu îmi pare rău… dacă așa mi-a fost destinul. Ce altceva mai bun în lumea asta, ce concepție mai bună? Omul nu e capabil să se ridice la înălțimea cerințelor. Și așa și noi am încercat prin felul în care am putut, să ajungem la un nivel spiritual.” Nicolae Purcărea a înțeles înălțimea spirituală a omului, de a crede în Dumnezeu și de fi una întru Hristos. Țelul omului este mântuirea și obținerea vieții veșnice. Orice sacrificiu este de fapt Calea Crucii spre întâlnirea cu Hristos la Judecata de Apoi și obținerea vieții veșnice. Nicolae Purcărea a fost deasupra torționarilor său din toate punctele de vedere, dar mai ales moral. Cu un astfel de om, un „munte de credință”, comuniștii nu aveau cum să-și împlinească satanica reeducare. Nicolae Purcărea a murit senin la Brașov, pe 25 septembrie 2015, ca un sfânt. Au rămas în urma sa o viață de pateric, cărțile, interviurile și articolele prin care ne îndeamnă să trăim pe calea hristică atât ca om cât și ca neam. „Curaj îi trebuie și cititorului, să ducă la bun sfârșit lecturarea unei asemenea balade. Practic va fi obligat să privească în ochi, la fiecare pas, ferocitatea. Numai că cititorul are șansa să observe și miracolul că cei care au fost târâți în temnițe și-n chinuri înfiorătoare nu au fost striviți nici în moarte, nici în crucificare. Ei adeveresc că lumea fără Dumnezeu omoară, împilează, batjocorește și distruge cu furia urii oarbe și demente, fără milă și fără cruțare. Toți cei care au reușit să urce calvarul, au aflat pe culmile durerii sau în adâncul deznădejdii, un Domn al îndurării, al iubirii și al compasiunii, care a topit în apele incomensurabile ale dragostei liberatoare toată înfrângerea, transformând-o în tot atâta biruință.” (Nicolae Pucrărea, Urlă haita, ed. Manuscris, 2017). Nicolae Purcărea a fost un neînfrânt al cărui țel a fost mântuirea individuală, dar, mai ales colectivă, împreună cu neamul din care a făcut parte. Viața lui este o filă din patericul sfinților poporului român. Mărturiile sale sunt file de pateric și filocalie. În „urletul lugubru al haitei”, Nicolae Purcărea l-a mărturisit pe Hristos până la capăt în așteptarea Judecății de Apoi. Jertfa sa a devenit un model de urmat pentru creștinii, că doar prin credința neclintită și rugăciune te mântuiești, ca persoană în „chip dumnezeiesc” și în comuniune cu Biserica și poporul din care te-ai născut. Nicolae Purcărea este lecția de creștinism asumată a unui sfânt popular, dar și o reflecție că „lumea fără Dumnezeu ucide” trupul și, mai ales, sufletul. Țelul vieții este Învierea și obținerea vieții veșnice.


Fortificația romană Salsovia din Mahmudia-Tulcea așteaptă cuminte arheologii…

Romanii au venit în Dacia cu gândul să rămână, nu să plece. De la început în spatele trupelor de asalt se aflau inginerii ce planificau și construiau drumurile și fortificațiile necesare unei colonizări imediate. Urmau desigur bucătăriile de companie necesare și atelierele de reparații a echipamentelor militare, „lanțurile” de comunicare și aprovizionare permanente. Zonele ce au fost atacate și apărate cu insistență de dacii liberi și aliații lor au fost cedate în timp (castrele din Valea Teleajenului, cedate după cca. 30 de ani și așezarea zonei de graniță imperială pe traseul Rucăr – Bran). De aceea se poate vorbi astăzi de un adevărat „limes” roman ce a avansat ca un pinten în pieptul continentului European. Începând cu tabere „ușoare” (de marș) și terminând cu castre fortificate cu ziduri de piatră, numărul acestor este destul de mare și dovedește forța de impact ce a lovit regatul dac și armata acestuia. Multe din aceste fortificații au dispărut prin demantelare și eroziune naturală. Doar tehnicile moderne de detectare face să apară harta acestor locații importante. Una dintre aceste locații ascundea vestigiile fortificației romane Salsovia (aproape de Mahmudia). Acestea sunt amplasate în Dobrogea pe un promontoriu la baza căruia se află apele fluviale ale brațului Sf. Gheorghe. Cetatea a funcționat drept castru militar încă din prima jumatate a sec. III (menționată în „Itinerariul Antonini” și „Tabula Peutingeriana”), ulterior, apare ca anexă la Legiunile militare romane. La sud de cetate, pe un platou întins, în epoca romană se afla o așezare civilă apărată din trei părți de văi naturale, cu maluri abrupte. Castrul a fost, foarte probabil, distrus în vremea lui Valens.

Locuirea este reluată în epoca feudal-timpurie (după probabila distrugere a castului în vremea lui Valens), în apropierea cetății dezvoltându-se o așezare rurală, mărturie fiind monedele datate în sec. XI. Zidurile cetății antice, groase de 2 m, au fost afectate până în zilele de astăzi atât de factorii naturali de eroziune cât și de efectele celui de-al doilea război mondial și de extragerea pietrei de către localnici în diverse scopuri. Ca urmare a unor prospecțiuni arheologice desfășurate în anul 2004, în partea de Nord a sitului, în interiorul cetății, a apărut fundația unui zid de piatră cu lățimea de 0,8 metri. În absența unor cercetări arheologice sistematice informațiile despre istoria cetății sunt insuficiente. Dacă dorești să vizitezi cetatea, aici pe braţul Sfântului Gheorghe, dealurile şi Dunărea creionează un peisaj superb. Este locul perfect pentru o excursie în aer liber, unde te poţi deconecta de infernul urban, unde poţi pescui, sau unde îţi poţi petrece timpul liber alături de prieteni, în jurul unui foc de tabără, şi unde poţi înnopta cu cortul. Puţini ştiu însă că unul dintre dealurile ce desparte localitatea Mahmudia (căci despre ea vorbim), de Delta Dunării, ascunde cetatea construită în secolul III, extrem de importantă din punct de vedere istoric, cu numele Salsovia. Când intri în localitatea Mahmudia, dinspre Tulcea, eşti întâmpinat de un panou mare şi impunător, ale cărui informaţii te copleşesc: „Vizitaţi Cetatea Salsovia.”

Cetatea a servit drept castru militar şi, ulterior, a fost anexă a Legiunilor militare romane. În Cetatea Salsovia se spune că a fost ucis împăratul roman Licinius (263-324 d.Hr.), din ordinul lui Constantin cel Mare. Indicatoarele care te îndrumă spre cetate te fac să crezi că vei ajunge în faţa unui adevărat izvor istoric nescris, a unei fortificații impozante. Realitatea însă este cu totul alta. Drumul până la destinaţie este destul de greu de parcurs. Apoi, după ce admiri minute bune peisajul, te întrebi: „Şi cetatea?”. Din păcate, situl arheologic este acoperit de pământ şi tot ce poţi admira este un vîrf de deal. Atunci când instituţiile abilitate vor lua măsurile necesare pentru descoperirea Cetăţii Salsovia, atunci numărul de turişti care vor vizita localitatea va creşte considerabil (vezi evenimentele şi festivalurile care aduc mii de turişti la Cetatea Enisala, din Sarichioi).

Descoperirea cetăţii şi amenajarea acesteia corespunzător, dar şi investiţiile în infrastructură ar merita toate eforturile, mai ales în condiţiile în care reprezentanţii Primăriei Mahmudia sunt dispuşi să contribuie cu tot ce este necesar pentru demararea lucrărilor, în limita posibilităţilor. Mahmudia este o localitate dezvoltată şi cochetă din judeţul Tulcea, în comparaţie cu „surorile” Nufăru şi Turcoaia, spre exemplu, ale căror cetăţi (Proslaviţa, respectiv Troesmis) au fost deja descoperite de arheologi, dar care sunt vizitate de un număr redus de turişti. Posibilitatea de a vizita Cetatea Salsovia şi nu un simplu deal, aşa cum arată acum, ar creşte considerabil numărul de turişti din localitatea Mahmudia, care se bucură de un potenţial turistic foarte dezvoltat. Până atunci putem să trecem și această cetate pe lista „Limesului roman”, așteptând fondurile necesare pentru o cercetare amănunțită a sitului, o conservare și reconstituire necesară spre a oferi turiștilor și iubitorilor de istorie șansa creării unei imagini a cetății Salsovia de acum aproape 2000 de ani. (G.V.G.)


De la primul glonț, de la primul cadavru, de la primele mistuiri ale păcii: poziția de forță din deja, nu viitorul de mâine, ci din ziua de dinaintea izbucnirii războiului…

Gestul ucrainienilor de a ne acuza de importuri (de către noi și, apoi, exporturi către ei) de combustibili „cu origini necunoscute” (!) nu are nici o legătură cu presupusa sursă „necunoscută” a combustibililor, care ar ajunge de la noi, pe mare, în porturile lor… Că, la nevoile lor de combustibili, nu le-ar păsa nici dacă ar fi vorba de combustibili de „tip m”, livrați drept motorină, dar ăla din bazinele de decantare din care s-au făcut la noi, în anii ’90-2000, bani, cu atât mai puțin le-ar păsa de prin ce țări ar ajunge la ei, via România, combustibili atât de necesari și războiului și necesităților lor industrial-energetice… Probabil, supărarea, și al doilea pumn în gură pe care ni-l pun în mai puțin de două săptămâni, se leagă, de fapt, de prețul de livrare… Pesemne, operatorii portuari și transportatorii au început să adauge din costurile lor la prețul de livrare, iar ucrainienii, care s-au obișnuit să-l primească aproape gratis, au ripostat… Iar de vină sunt guvernanții noștri trădători, care nu au prevăzut o perioadă maximă de ajutorare a ucrainienilor… Și care, lăsând intenționat astfel de limite netrasate (probabil nu și pentru ei, dar asta o să aflăm peste ani, prin valoarea comisioanelor încasate „via Ucraina” pentru asigurarea efortului național de ajutorare!) au deschis practic o supapă de revărsare, iar, în oglindă, de pierderi masive pentru noi, pe care viitoarele guverne se vor chinui să o închidă. Pesemne prin alte acorduri costisitoare care să astupe gura de supurare a beneficiilor către un stat tot mai străin de nevoile noastre. Tot mai străin și mai indiferent. Pus pe scandal și gata de acuze dacă i se ia bolul de „fomist” continuu de la gura care, orice altceva hrănește, dar nu sărăcia și nevoile celor ce au cu adevărat nevoie de sprijin și ajutor în Ucraina…

Evident, în această mârlănie diplomatică, pusă de ochii lumii pe seama vigilenței serviciilor lor secrete, poate fi și o formă de afișare a poziției de forță din deja, nu viitorul de mâine, ci din ziua de ieri, poate chiar din cea precedentă izbucnirii războiului, în care s-au trasat rolurile, pozițiile și felul de stabilirea a mărfurilor, prețurilor și cantităților de către Ucraina. Un stat desemnat ca viitor motor economic într-o Europă transformată în tanchetă de asalt la dispoziția Kievului, și a kibuțurilor-state, mai degrabă federații (!), pentru care lucrează acesta de la primul glonț, de la primul cadavru, de la primele mistuiri ale păcii…

Și este, probabil, același comportament de mârlani economici, impuși și susținuți de către partenerii (noștri!) anti-strategici, de la interzicerea accesului navelor sub pavilion românesc în danele cerealiere construite între timp la Odesa, tipar ce se va regăsi în modul de trasare a rolului nostru „economic” în zonă… Cu un comportament în care, prin lucrările de pe Bîstroe, care deja ne asaltează economic (și la nivel de mediu), prin mecanismul aproape „rostok” de sufocare a porturilor românești, mergând mână în mână cu UE pentru a le tehnologiza strict pentru cereale, și retrăgându-ne acum dreptul de a mai transporta cereale, adică lăsându-ne cu ziua de mâine la decizia lor, de conformare sau de faliment, prin lipsa de mărfuri transportabile, cu serviciile lor secrete care semnalează presupuse operațiuni nonconforme „în sudul țării și la Constanța” (de parcă Constanța e deja în partea lor „ceva mai la sud de Odesa!”, deja nici nu mai trebuie să ne întrebăm când s-a făcut această regionalizare de război, și federalizare pe interesele altora (ucrainieni, americani, și vest-europeni), ci unde ne vom refugia noi pentru a mai vinde pe un colț de batic o legătură de mărar, probabil tot din Ucraina…

Orice produs alimentar ori nu, orice îngrășământ agricol, fie și din reziduuri și deșeuri de război, vândute nouă, orice linie de producție și rută de desfacere pe care o va vrea controlată, va fi supusă aceluiași tipar și, în caz de nesupunere, va fi semnalată drept atitudine neprietenoasă a României (mâine, poate direct dușmănoasă) prin importurile și exporturile neconforme de care ne vor acuza. Iar râsul ala ironic ce se va auzi dinspre Moscova, când vom fi acuzați de liderii de la Kiev că am vândut și produse siderurgice, ori felurite alte materii prime, având sursa „primară” în Rusia, îl vom merita din plin… Pentru că nu putem spune că nu am fost atenționați chiar de la începutul războiului… Căci, poate nu am știut de-a lungul vremurilor, în feluritele lor întorsături istorice, dacă Rusia ne este prieten sau dușman, dar cert am fost conștienți de un dușman ce s-a născut și hrănit și din bunătatea noastră, încrederea, cumsecădenia și spiritul de ajutorare, dar, mai ales din trădările guvernanților.


Primul stat românesc medieval – Regatul Țării Românești, cu capitala la Veliko Târnovo, din anul 1186

Istoria întemeierii țărilor române medievale, așa cum ne-a lăsat-o Gheorghe Brătianu, Șerban Papacostea, Nicolae Iorga sau CC Giurescu, trebuie rescrisă. Viziunea limitată și limitativă a unei istorii legate de o geografie carpato-danubiano-pontică privind trecutul românilor din evul mediu este necesar să fie depășită. Istoriografia românească de-a lungul secolelor a suferit de etnocentrismul spațiului geografic carpato-danubiano-pontic privind întemeierea statelor feudale românești. Geografia românească a cuprins și munții Balcani. Istoricii români au pus accentul pe întemeierea primului stat românesc Țara Românească de către Basarab I cu capitala la Curtea de Argeș în jurul anilor 1320, ceea ce nu este un adevăr istoric consemnat de cronici și istoricii timpului. Valahii erau amintiți de istoricii bizantini, încă din secolele VIII –IX pe parcursul întregii peninsule balcanice, până în Transilvania și nordul Moldovei.

Prima expresie în limba româna „torna, torna, fratre” este consemnată de bizantini în Balcani încă de la sfârșitul secolului VI. Iar prima mențiune sigură despre vlahii din Balcani datează din anul 976 și se datorează cronicarului bizantin Cedren. Acesta ne spunea că David, unul din frații țarului bulgar Samuil, a fost ucis între Castoria și Prespa. Dacă ar fi luat în calcul un izvor bulgăresc, David n-ar fi murit, ci s-ar fi călugărit. A doua mențiune despre vlahi apare în anul 980, când un cronicar anonim bizantin arată că împăratul Vasile al II-lea i-a oferit lui Niculiță stăpânirea peste „vlahii din Elada”. La acea dată, Elada semnifica împărțirea administrativă care cuprindea Grecia cu Tesalia și Eubeea. Ulterior, s-a aflat că în timpul luptei între bizantini și țarul bulgar Samuil, acesta a dorit întărirea trecătoarei din munții Macedoniei. După desființarea statului bulgar, și anume în anul 1020, împăratul bizantin Vasile al II-lea dă un edict prin care hotărăște ca vlahii din întreaga Bulgarie să fie sub îndrumarea arhiepiscopului de Ohrida. Valahii erau creștin-ortodocși. Apoi, valahii sunt consemnați în numeroase cronici de către bizantini ca păstori și, mai ales, ca luptători vrednici de înrolat în armata imperială „romeilor”, așa cum se auto-numeau grecii bizantini ei înșiși. Valahii erau numiți astfel de cronicile bizantine, dar ei se auto-numeau ca rumâni în „romaniile populare” și se considerau urmașii romanilor latini aduși din Italia de împărații de la Roma, care s-au amestecat apoi cu autohtonii traco-daci și iliri. Românii, ca luptători și oștași viteji, au făcut parte din armata bizantină și apar în analele Bari, în anul 1027, când împăratul bizantin a venit în Italia cu o armată în rândurile căreia erau și bulgari și vlahi. Faptul că valahii erau curajoși, viteji și îndrăzneți și diferiți de grecii bizantini aveau o imagine negativă în cronicile istoricilor de la Constantinopol. În lucrarea sa „Sfaturi și povestiri”, cronicarul thessaliot Kekaumenos (sec. XI) ne furnizează asemenea informații despre vlahi. Astfel, într-o diatribă împotriva vlahilor, acesta conturează o imagine eminamente negativă a vlahilor. Grecii bizantini urau spiritul de independență al valahilor.

În viziunea cronicarului thessaliot Kekaumenos, „neamul vlahilor este cu totul necredincios și stricat”, nu are „credință dreaptă nici față de Dumnezeu, nici față de împărat, nici față de rudă sau de prieten”, este un neam care „umblă pe toți să-i înșele și minte strașnic și fură mult”, este nedemn de încredere și sprejur, întrucât „jurându- se zilnic cu jurăminte preaînfricoșate față de prietenii săi și călcându- și ușor [jurămintele] și făcând și frății de cruce și cumetrii și închipuindu- și că prin acestea va înșela pe cei simpli și deoarece n-a păstrat niciodată credință față de cineva”. Cronicarul bizantin susținea că vlahii „sunt foarte fricoși, având inimă de iepuri, iar îndrăzneala pe care o au vine și ea tot din frică”. Toate această imagine negativă asupra valahilor în cronciile bizantine anunțau de fapt revolta valahilor împotriva Constantinopolului și întemeierea primului stat românesc în Munțiii Balcanici de la sud de Dunăre. Niketas Choniates, alt istoric grec, oferea un portret negativ valahilor revoltați față de Bizanț. Istoricul afirma că valahii sunt dominați de misticism sau chiar de credințe fantastice. Choniates a scris despre evenimentele de la începutul izbucnirii răscoalei vlaho-bulgare. Cronicarul bizantin prezintă pe larg stratagema la care au recurs Petru și Asan pentru a-și determnia conaționalii să declanșeze răscoala împotriva Bizanțului.

„Încercând să-i elibereze din această teamă pe cei din același neam cu ei, consângenii construiră un lăcaș de rugăciune, cu hramul sfântului mucenic Dimitrie, în care adunară mulți stăpâniți de demoni, de ambele sexe, cu ochii injectați și privirile rătăcite, cu părul în dezordine și care se înfățișau aidoma celor stăpâniți de demoni și în toate celelalte privințe. Îi învățară pe acești exaltați să spună că Dumnezeu a hotărât libertate pentru neamul bulgăresc și al vlahilor și a încuviințat scuturarea jugului celui îndelung purtat; din care cauză și Dimitrie, mucenicul lui Hristos, a părăsit cetatea thessalonikenilor și biserica-i de acolo și petrecerea lui printre romei și a venit la ei ca să-i ajute și să le fie părtaș la faptă. S-au potolit apoi puțin smintiții aceștia și iarăși brusc, cu și mai mare însuflețire, au prins să se agite cuprinși de furii și strigau cu glas pătrunzător și inspirat [chipurile] că nu-i acum vremea de ședere, ci să ia armele în mâini și să pornească împotriva romeilor; iar pe cei prinși în război să nu-i țină robi, ci să-i măcelărească și să-i ucidă fără milă și să nu-i elibereze primind răscumpărare, nici să se plece la rugăminți, nici să se înmoaie la îngenuncherile lor, ci să fie tari ca oțelul în fața oricărei rugăciuni și să-i nimicească laolaltă pe toți cei prinși. Convinși de asemenea profeți, neamul întreg, iau armele. Și cum răscoala îndată le-a izbucnit, încă și mai mult își vârau în minte că Dumnezeu dorește libertatea lor”. (vezi Georgios Kedrenos, Compendiu de istorii, în Fontes Historiae Daco-Romanae, vol. III, București, 1975, p. 144-145; Kekaumenos, Sfaturi și povestiri, în Fontes Historiae Daco-Romanae, vol. III, București, 1975, p. 42-45; Ioan Kinnamos, Epitoma, în Fontes Historiae Daco-Romanae, vol. III, București, 1975, VI; Pentru discuțiile asupra originii și a rolului vlahilor menționați de Ioan Kinnamos, vezi: E. Stănescu, Les „Vlahoi“ de Kinnamos et Choniatès et la présence militaire byzantine au nord du Danube sous les Comnènes, în Revue des Études Sud-Est Européennes, IX, 1971, 3, p. 588-592; V. Mărculeț, Vlahii în acțiunile militare din timpul Comnenilor, în Revista de Istorie Militară, 2(60), 2000, p. 46-47).

Nu doresc să intru în cauzele exhaustive ale răscoalei căpeteniilor valahe Petru și Asan, pe care cronicarii occidentali sau francezi din timpul Cruciadei a IV-a i-a amintit doar ca valahi, iar statul lor înființat cu capitala la Veliko Târnovo era construit pe eșafodajul etnic și militar al populației majoritare din munți: valahii. Anna Comnena în cronica memorială „Alexiada” relatează că în anul 1094, cu prilejul unei campanii cumane la sud de Dunăre, împăratul Alexios I a fost informat despre mișcările turanicilor, care trecuseră Dunărea, de „un anume Pudilos, un nobil vlah”. Cel puțin la fel de credincioși s-au arătat vlahii și față de împăratul Manuel I. Un eveniment cu prilejul căruia aceștia și-au probat fidelitatea față de basileu s-a consumat în anul 1164, când Andronikos Comnenos, vărul împăratului, a încercat fără succes, să uzurpe tronul. Eșuând în tentativa sa, prințul bizantin a căutat să se refugieze la Halici, dar relatează Niketas Choniates, „prins de vlahi, la care ajunsese zvonul despre fuga lui, era dus înapoi la împărat”. Cu aceste mărturii din cronicile bizantine reiese clar că Balcanii erau împânziți de o populație romanică cu origini autohtone traco-dace, numiți chiar „daci” în unele istorii ale Bizanțului din secolul XIV. Deci întemeierea regatului românilor cu capitala la Veliko Târnovo a fost demersul firesc a unei populații cu o proprie conștiință, care a profitat de cruciadele latinilor care treceau prin teritoriile lor de a se rupe de stăpânirea Imperiului Roman de Răsărit, ce nu avea nicio legătură etnică și lingvistică cu vechiul imperiu de la Roma. Bizanțul era grec și locuitorii vorbeau limba greacă și se se numeau „romei”, în timp valahii se denumeau pe ei, ca „rumâni” și urmașii Romei și a autohtonilor traco-daci. Cronicarul Anonymus al regelui maghiar Bela al III-lea de la sfârșitul secolului XII (apud Al. Madgearu și Tudor Sălăgean) amintește în scrierea sa din limba latină că la venirea ungurilor în Panonia și Transilvania la sfârșitul secolului IX trăiau locuitori, bulgari, slavi și mai ales valahi, ca „păstorii romanilor”. Deci populația „romanică”, a valahilor, numiți altfel de cronicile germano-slavo-maghiare, erau extinsă din sudul Balcanilor până la nord în teritoriile rutenilor (Bucovina de nord, Pocuția, Carpații Păduroși).

Prima regiune din „Gesta Hungarorum”, în care populația vlahă ne este prezentată, este Câmpia Panonică, Anonymus prezentând-o în capitolul IX al lucrării sale. Descrierea câmpiei panonice este dată de către ducii rutenilor, care îi invită pe unguri să se așeze acolo “quam terram habitarent Sclavi Bulgarii et Blachii ac pastores Romanorum. Quia post mortem Athile regis teram Pannonic Romani dicebant pascua esse eo, quod greges eorum in terra Pannonic pascebantur, et iure terra Pannonie pascua Romanorum este dicebatur, nam et modo Romai pascuntur de bonis Hungariae”. Valahii trăiau în Panonia. (Alexandru Florin Cioltei, Imaginea vlahilor în scrierile străinilor între secolele XI-XIII, Revista Transilvania, Sibiu, 2015).

Marele istoric român postbelic P.P. Panaitescu, într-o carte publicată în anul 1944 – „Români și bulgari”, surprinde melanjul româno-bulgar din Peninsula Balcanică și preluarea alfabetului glagolitic și liturghia slavă în religia românilor balcanici, la inițiativa fraților Chiril și Metodiu (valahi) din Salonic, frați care și-au impus cunoștințele din Tesalia până în Moravia de azi. Petre și Asan au fost doi frați valahi din Munții Haemus, care s-au ridicat împotriva ridicării taxelor și a asupririi bizantine. Asan, numele în limba valahilor provenea dintr-o denumire pastorală, ce însemna „cojoc alb”. Liderii valahilor au fost primiți cu dispreț de împăratul constantinopolitan și de ierarhia politică a Bizanțului. Ei au fost umiliți de un demnitar grec și chiar loviți. Bizanțul dorea creșterea taxelor pentru a întări armata care lupta cu turci selgiucizi, dar și pentru a riposta prin corupere pe liderii cruciadelor latine, care se foloseau de lupta sfântă pentru eliberarea Ierusalimului în vederea lovirii de fapt a Constantinopolului și jefuirea acestuia, ceea ce s-a întâmplat prin cruciada a IV-a în 1204/1205. Frații rumâni Petru și Asan umiliți de împărat și și-au jurat răzbunare și au ridicat valahii păstori la luptă. Petru și Asan au întemeiat de fapt primul stat feudal românesc, intitulat Regatul Țara Românească. Aliați cu cumanii, voievozii valahi au devenit stăpâni pe teritoriul dintre Haemus și Dunăre. Au trecut cu puterea lor la nordul Dunării, stăpânind Muntenia, Dobrogea și Moldova, mai ales teritoriul dintre Prut și Nistru, care se va numi Basarabia. Interesant că primul stat valah, adică românesc a cuprins Balcanii și o mare parte a actualului teritoriu al Românie, având inclus teritoriul de azi numit Baasrabia, locuit tot de valahi.

Povestea răscoalei valahilor e simplă: creștere a obligațiilor fiscale impusă de Isaac II Anghelos, care își pregătea nunta cu fiica regelui Ungariei, a declanșat în 1185 o răscoală a românilor sud-dunăreni, în alianță cu bulgarii. Rolul precumpănitor al românilor în răscoală este relevat de izvoarele bizantine care relatează detaliat evenimentele. Conducătorii răscoalei valahilor au fost frații Petru și Asan. După ce împăratul le-a respins cererile făcute în numele comunităților românești, cei doi au organizat răscoala, iar Petru s-a încoronat rege sau țar. După campanii militare conduse de generali înclinați spre trădare, împăratul a condus personal o campanie în 1186. Petru și Asan s-au refugiat în nordul Dunării, acasă tot la frații lor valahi, unde au cerut ajutorul cumanilor, dar și a rumânilor nord-dunăreni. La întoarcere, au recuperat teritoriile ocupate de bizantini, profitând de faptul că împăratul micșorase efectivele garnizoanelor. În 1187 s-a consumat o nouă bătălie, soldată cu victoria bizantină. Luptele au continuat și în anii următori, dar împăratul nu a obținut victorii decisive. Românii s-au întărit în regiunea muntoasă în cetăți și fortificații puternice. Detronarea lui Isaac II Anghelos a ușurat efortul românilor, întrucât trupele bizantine au fost chemate în capitală pentru a întări autoritatea noului împărat, Alexios al III-lea. Vlahii au preluat controlul noului stat românesc. Potrivit istoricului rus A.A. Vasiliev: „În baza mărturiilor viabile, mișcarea de eliberare din jumătatea secolului XII, în Balcani a pornit și a fost purtată in mod viguros de către valahi, strămoșii românilor de azi. S-au alăturat și bulgarii și într-o anumită măsură cumanii de dincolo de Dunăre. Cea mai bună sursă contemporană grecească Nicetas Choniates a specificat in mod clar că insurecția a fost pornită de valahi (blachi). Liderii insurecției Petru și Asen (Asan) aparțineau acestei rase. A doua campanie a imperiului bizantin în această perioadă a fost dusă împotriva valahilor. De fiecare dată când Nicetas i-a menționat pe bulgari a făcut-o concomitent cu menționarea valahilor/românilor”. Românii din stânga Dunării s-au smțit solidari cu frații lor din Haemus și au participat la această revoltă împotriva imperiului bizantin. Trecerea fluviului de către „vlahi” (români) și „sciți” (cumanii) de la nord la sud este menționată în mod explicit de către Niketas Choniates. Contribuția valahilor din Muntenia actuală la războiul de eliberare a valahilor balcanici este consemnată de cronicile bizantine.

Din păcate, la intrigile bizantinilor, întemeietorii statului românesc medieval, Asan și Petru, au fost asasinați de boierii lor, în 1196 și 1197. Fratele lor, Ioniță Caloian zis Ioan Valahul s-a urcat pe tron și a consolidat țaratul vlah. Etnonimul bulgar a fost preluat mai târziu și exagerat de către istoricii bulgari. Ioan Valahul, elogiat de cruciatul francez Robert de Clari, a extins granițele de la Carpații meridionali până la râul Marița și la Rodopi, de la Marea Neagră până dincolo de Vardar, la limita Albaniei. A obținut de la papă recunoașterea sa ca „rege al bulgarilor și al românilor” (Rex Bulgarorum et Valachorum: titlul de împărat nu i-a fost recunoscut). Etnonimul bulgar a fost impus pentru recunoașterea internațională, ca stat ce a preluat moștenirea țaratului bulgar. În cronicile arabe din secolul al XIII-lea, bine informate, în loc de regatul bulgar era menționată Valahia, cu indicarea precisă a coordonatelor geografice arabe și cu specificarea faptului că Valahia se numea în arabă „al-Awalak”, iar locuitorii „ulaqut” sau „ulagh”. În timpul lui Ioniță Caloian zis Valahul conform cronicilor latine (1197-1207), care era fratele mai mic a lui Petru și Asan, s-a petrecut cea de-a patra cruciadă, care a sfârșit în 1204 prin cucerirea Constantinopolului de către cruciați și înființarea Imperiului Latin de Constantinopol. Între noua structură politică și țaratul vlah au fost o serie de conflicte militare. Beneficiind de concursul cumanilor, vlahii au obținut victorii importante, între care cea din 1205 la Adrianopol, unde a fost luat prizonier însuși împăratul latin Balduin I. Cruciatul francez moare se pare într-un turn închisoare valahă din capitala noului stat românesc – Târnovo. Ioan Valahul aspira chiar la cucerirea Constantinopolului, dar planul său nu a reușit din cauza manevrelor politice ale adversarilor săi. Ioniță a fost ucis în 1207 de un cuman în timpul asedierii Salonicului. Ioniță Caloian ocupă astfel un loc important atât în panteonul istoriei românilor, dar și în cel a istoriei bulgarilor datorită succeselor sale militare și politice. Istoriccii bulgari datorită unui naționalism prost înțeles exagerează rolul bulgailor în țaratul românesc de Târnovo. Afirmărea originii romane a poporului român în corespondența purtată cu Papa Inocențiu al III-lea pentru recunoașterea sa ca împărat, arată lămurit prezența și influența „vlahilor” în statul condus de Ioniță, care era un luptător valah. (Hristo Hristov, History of Bulgaria (tradus din bulgară de Ștefan Kostov). Editura Dimităr Markovski, 1985; Barbara Jelavich (Ielavici), History of the Balkans, 1983).

„Se născu un razboi intre cruciați impăratul Caloian, pe care cronicarul francez al cruciatei, Villehardouin, Îl numește « Jehan Blac », adicä Valahul, Românul. Lupta decisiva se dädu aproape de Adrianopol (1205), cu Românii, ajutati si de Cumanii de peste Dunare, în rândurile carora erau de sigur și Români de dincolo de fluviu, infransera cumplit oastea de cavaleri a cruciatilor. Insuși «impäratul» Baldovin fu luat prizonier și își sfârși zilele la Târnova. Ca urmare a izbândei, Caloian își intinse stapânirile in Macedonia și in Rumelia de peste Balcani. Dar și domnia lui Caloian a fost de scurta durată, el pieri ucis la 1207, dupa zece ani de domnie, fiind înlocuit cu țarul Boril de origine cumană”, scria istoricul PP Panaitescu. Ideea este clară în opinia istoricului român. Țaratul, mai degrabă regatul lui Petru și Asan și apoi al lui Ioan Valahul din cronicile occidentale – mai ales a croncii lui Robert de Clari care descrie țara valahilor din Balcani – era de origine etnică românească. Petru, Asan și Ioan Valahul erau numiți valahi în aceste cronici, nu bulgari sau cumani. Ei au fost căpeteniile – voievozii – care au întemeiat primul țarat, mai degrabă primul regat Țara Românească, cu capitala la Veliko Târnovo și care era extins pe teritoriul actual al Munteniei, Moldovei, Dobrogei și Basarabiei, deci peste teritoriul locuit de valahi și de o subțire elită politică cumană. ”Acesti Vlahi din Balcani dădură naștere dinastiei domnitoare si de aci importanța ce i s-a dat în primele decenii ale vieții politice a imperiului punându-se numele ei și in titlul imperiului. În a doua generație majoritatea bulgară și tradiția oficial& a cancelariei slavone ramase dela primul imperiu instaurară cu totul rolul judecat înainte de Românii din Balcani. Acești Români continuau sä existe ca popor deosebit in muntii lor si chiar in capitala țării, Târnova, și în secolul al XIII-lea, dei nu mai erau element politic de conducere” scria PP Panaitescu. De altfel, istoricul susținea că a doua generație conducătoare a imperiului de la Târnovo era deja bulgarizată (aici mai trebuie cercetat, nu cred afirmația), iar în cronicile cu numele prizonierilor din Balcani, prizonieri luați de cruciații latini (catolici) în Italia erau amintiți și ”valahii din Târnovo”. De altfel, o soră a lui Basarab I de la Curtea de Argeș își căsătorește fiica, la începutul secolului XIV, cu țarul ”bulgar”(?) de Târnovo, fiind aliați în lupta cu bizantinii. Șișmanizii de la Târnovo își păstrează alianța cu valahii de la Curtea de Argeș în lupta pentru suveranitate față de Bizanț. Legăturile politice și de rudenie ale Șișmanizilor cu Basarabii erau de sorginte valahă din vremea celor trei căpetenii Petru, Asan și Ioan Valahul conduceau prima Țară Românească în Balcani cu capitala la Târnovo. (P.P. Panaitescu, Români și bulgari, 1944, București, pp. 10-30).

Ceea ce consider că trebuie să reținem din expunerea istoricului este faptul că cronicarii occidentali ai cruciadei a IV-a au amintit clar de originea valahă indubitabilă a căpeteniilor răscoalei din 1184-1185 împotriva Bizanțului, precum și că Ioan Valahul era amintit de cronicarul Robert de Clari, nobil francez sărac, ca „Jean le Blac”, adică Ioan Valahul, ca și structura de conducere a noului regat antibizantin. După cucerirea Imperiului bizantin și instaurarea Imperiului Latin de Constantinopol, Villehardouin a servit ca lider militar, conducând retragerea cruciaților după înfrângerea acestora în bătălia de la Adrianopol și capturarea împăratului Balduin I de către forțele lui Ioniță Caloian, țarul Valahiei. Ca recunoaștere pentru serviciile sale, Bonifaciu de Montferrat i-a acordat lui Geoffroi cetatea Messinopolis din Tracia. După încheierea cruciadei, titulatura sa a devenit mareșal de Champagne și al Romaniei – o țară simbolică și reală din Balcani. Iar francezul Robert de Clari vorbește foarte frumos de valahi, chiar cu simpatie pentru vitejia lor, fapt ce a dus la căsătoria dintre împăratul latin al Constantinopollui și fiica regelui Burus al valahilor din Târnovo, pentru a se aduce pacea dintre imperiul latin și valahi. Rumânii sunt descriși ca viteji, iar zestrea fiicei lui Burus pentru căsătoria cu împăratul latin a încăput pe „șaizeci de dobitoace”.

Târnovo – „Orașul Țarilor” se află pe malul râului Iantra și azi e un frumos oraș turistic, cu 70 mii locuitori. Orașul vechi se afla pe trei dealuri: Țareveț, Trapezița și Momina Krepost. Deci, fostele reședințe ale țarilor și ale patriarhilor valahi se află în această primă capitală a Țării Românești. Centrul vlahilor se află deci pe dealul Țareveț, un nume simbolic. Vlahii se considerau urmașii țaratului (imperiului) roman? Putem susține un adevăr istoric că la Târnovo a fost prima capitală a Țării Românești, înainte de Curtea de Argeș, întemeiată de Basarab I. Deci întemeierea Țărilor Române trebuie consemnată cu regatul Țării Românești din Munții Balcani, cu capitala la Târnovo în anul 1186. Petru, Asan și Ioan Valahul au fost lideri valahi ce trebuie să intre în iconografia istoriografia românească și în manualele școlare ca întemeietorii primului stat românesc medieval. Ioan Valahul a obținut de la papă recunoașterea sa ca „rege al bulgarilor și al românilor” (Rex Bulgarorum et Valachorum). Dar titlul de împărat nu i-a fost recunoscut. Nu putea un valah, în concepția papală, să fie împăratul romanilor deci moștenirea politică românească a Romei imperiale.


Totul pentru minunata „luptă” contra evaziunii fiscale…

Factura digitală se extinde, din iulie, și la raporturile juridice dintre comercianți și consumatori. Sunt exceptați doar cei care nu plătesc tva, fie pentru că sunt scutiți, fie pentru că au cifră de afaceri sub plafonul legal. Temporar, sunt scutiți agricultorii – persoane fizice, precum și ONG – urile, dar numai până în 2025, când se vor fi obișnuit cu ideea… Atât de „bine” a funcționat e – factura în relațiile B2B (comercianți) și B2G (comercianți – stat/instituții publice) încât a fost nevoie de o ordonanță de urgență pentru a extinde minunatul sistem și la consumatori, adică la noi. Este vorba de proaspăt publicata OUG nr.69/2024. Reamintesc că acest sistem de facturare digitală presupune un soft integrat, care implică fiscul, băncile, sistemele digitale de plăți și curierat, semnăturile electronice, vama, registrele publice etc., peste toate tronând, hegemonic, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), o unitate militarizată secretă care monitorizează și controlează cam tot. E același STS care a monitorizat și gestionat și alegerile din 9 iunie, unde a reușit, alături de Autoritatea Electorală Permanentă, să scoată nu mai puțin de 1.650.000 de voturi nule. Mai reamintesc că programele de software utilizate de sistemul e-factură sunt atât de bine executate încât rivalizează cu succes cu sistemele de gestiune contabilă pe calculator din 1995. Motivația acestei ultra-performanțe este că mai toate firmele care au concurat la realizarea acestor programe, la fel ca și furnizorii de sisteme de semnături electronice, sunt firme ale serviciilor secrete sau ale odraslelor de politicieni și exponenți de seamă ai serviciilor secrete.

Fiind extrem de prost făcute (nu o spun eu, o spun IT-iștii și contabilii), mai ales din punctul de vedere al siguranței și confidențialității datelor, toate informațiile sau secretele comerciale ale comercianților (forțați să participe la sistem) sunt la cheremul oricărui pirat al internetului sau al concurenților rău-intenționați. Totul este pentru minunata „luptă” contra evaziunii fiscale. Sunt curios cam ce rezultat a avut până acum această „digitalizare” a comerțului în interesul indolenților de la fisc. O fi sau nu evaziunea fiscală mai mica decât acum șase luni? Nu prea se vede…

Mai reamintesc că plățile în numerar sunt combătute de peste 20 de ani în România – plafoane maxime pentru plățile în numerar sunt impuse de când lumea și cu același scop, al reducerii evaziunii fiscale. Și vedem că, în ciuda acestui scop aparent bine intenționat, evaziunea fiscală este în România la cel mai ridicat nivel din întreaga Uniune Europeană…În treacăt fie spus, pentru cetățeanul de rând sau comerciantul obișnuit combaterea evaziunii fiscale are doar două scopuri legitime: -eliminarea dublului standard (mă interesează, ca cetățean să știu că toată lumea își plătește dările la stat, așa cum fac oamenii onești) și -neutralizarea concurenței neloiale (pentru egalitate de tratatament și de șanse/riscuri economice, concurenții de pe piață trebuie să își achite dările către stat la timp, iar nu să fie lăsați să navigheze pe sub radar și să facă profituri anti-concurențiale). În rest, este treaba statului să se asigure că își colectează la timp și integral veniturile, mai ales că are la dispoziție un uriaș număr de personal și instituții publice, precum și un gigantic și de neoprit arsenal de instrumente utilizabile în acest scop. Pentru omul de rând, fiscul mai întâi poprește conturile bancare, chiar și pentru 100 de lei, și de-abia după explică (sau, după caz, te trimite la judecător).

Antifrauda vizează micii comercianți și cetățenii români care lucrează în străinătate și care trimit bani acasă, iar poliția locală și executorii bugetari vânează cetățenii români amendați anti-constituțional în plandemie pentru că nu aveau asupra lor declarații de ieșire din casă/oraș, vânzătoarea de pătrunjel de lângă piața agro și femeia de serviciu care n-a dat chitanță pentru o zi de curățenie la birou sau acasă… În schimb, marii comercianți, care practică la greu evaziunea fiscală sub numele de optimizare fiscală sunt tolerați, încurajați, bătuți pe umăr, îmbuibați cu ajutoare de stat și utilizați pentru lobby politic, pentru rotația comunistă a cadrelor (revolving door – din poziția de executive cu rang înalt în corporație vii să te prefai că exerciți o funcție sau o demnitate publică, după care revii în corporație, pe o poziție și mai înaltă, și mai bine remunerată) și pentru impunerea ideologiilor statale, prezentate ca adevăruri oficiale și știri de încredere…

Fix asta este cauza evaziunii fiscale enorme, a spălării de bani practicate de tipi de genul „generalilor negri” ai securității, Coldea și Dumbravă, și a corupției, iar nu faptul că la alimentara sau barul de la țară vânzările se fac pe „cheș” sau pe caiet…


Lirismul fascinant al cosmogoniei eminesciene…

Omul, ca supremă fiinţă trăitoare pe acest Pământ, înzestrat cu simţurile ascuţite ale observaţiei, cunoaşterii şi înţelepciunii sale, de-a lungul învălmăşitelor milenii ale existenţei şi-a pus dintotdeauna numeroase întrebări asupra provenienţei sale, asupra locului pe care-l ocupă în acest Univers reprezentat de imensitatea stelară a Cerului spre care şi-a aţintit tot mai sus privirea, fiind impresionat de ciclicitatea luminii răspândită de cei doi mari aştri, Soarele şi Luna, care străjuiesc zi şi noapte cursul vieţii pământene. Şi tot aşa, dintr-o curiozitate debordantă mereu împinsă de-a lungul nesfârşirii veacurilor înspre aflarea unor răspunsuri cât de cât credibile, omul, pe măsura perfecţionării mijloacelor sale de observaţie, a putut afla că Soarele, astrul dătător de lumină şi căldură în jurul căruia se tot învârte Pământul, este în fapt una dintre miliardele de stele ale Căii Lactee, dar şi aceasta este una dintre miliardele de galaxii ale Universului, în timp ce Luna nu este altceva decât un satelit al Pământului, ce se tot roteşte în jurul lui. Şi, astfel, treptat, încă din antichitate, a apărut Astronomia, ca ştiinţă ce se ocupă cu studiul corpurilor cereşti, a aştrilor, a galaxiilor, a Universului, cu legile mişcării lor, iar Astrologia, pretinsă ştiinţă care poate prezice destinul omului în funcţie de poziţia şi mersul aştrilor. Evolutiv, cu noile, uriaşele şi sofisticatele telescoape realizate, omenirea a putut identifica şi sistematiza componenţa planetară expansivă a sistemului solar, a galaxiilor, chiar şi a micilor planete aflate la mii şi mii de ani-lumină.

Şi. totuşi, la întrebările de genul: Cum a apărul Universul?, Cum a apărut Viaţa?, Cum a apărut Omul?, răspunsurile încă se lasă aşteptate. Pentru formularea lor a apărut, ca o necesitate stringentă, Cosmogonia, o ramură a Astronomiei ce se ocupă cu studiul originii şi evoluţiei Universului. Abordarea acestui studiu de mare interes a fost pornită încă din vechime de mari teologi, filosofi şi gânditori ştiinţifici ai lumii care au conceput şi susţinut importante teorii de natură religioasă, filosofică şi mitică, prin care se încearcă explicitări cu argumente solide asupra formării Lumii, a Universului existenţial.

Într-o anumită cronologie, se pare că cele mai vechi texte religioase, cunoscute până astăzi, ar fi Rig Veda, compuse în limba sanscrită şi „plasate între 1700 şi 1100 îHr”, cuprinzând „o colecţie de patru imnuri religioase din India antică, dedicată zeităţilor arhaice”, între care şi Imnul creaţiei, tradus de „profesorul de sanscriă”, astrologul Jules Oppert, care rezumă Creaţia: „La început nu era nimica, nici fiinţă, nici nefiinţă, nici cer, nici orizont. Ce învăluia deci totul? Ce cuprindea acel tot? Fu apă? Fu prăpastie adâncă? Nu era nici moarte, nici nemurire. Numai el singur respira fără suflare şi nimica nu era în afară de dânsul. Întunericul domnea acoperind totul ca un ocean întunecos. Sâmburele ascuns în adâncurile întunericului a răsărit singur prin puterea căldurii”.

Întru acelaşi context, să notăm că după a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, doi mari gânditori ai culturii universale, Immanuel Kant (1724-1804), filosof german şi Pierre-Simon de Laplace (1749-1827), matematician, astronom şi fizician francez, prin excepţionalele lor lucrări privind evoluţia Universului, au emis teoria cosmogonică, conform căreia „Sistemul Solar s-a născut dintr-o nebuloasă în mişcare” şi astfel „teoria cosmogonică Kant-Laplace” a devenit predominantă în secolul al XIX-lea, râmânând şi în zilele noastre una dintre ipotezele cele mai plauzibile; aceasta fiind şi un punct de plecare în formularea teoriilor contemporane a „oului cosmic” şi a „Big Bang”- ului. Nu mai vorbesc de diversitatea miturilor arhaice şi a legendelor tradiţionale legate de originile lumii, sedimentate în creaţiile folclorice ale diferitelor culturi sau popoare care au vieţuit şi încă mai vieţuiesc pe Pământ, ce pot fi considerate „surse” inepuizabile de introspecţie şi cercetare cosmogonică.

Cu acest „preambul” absolut necesar, se poate trece acum la tematica propusă, cea a identificării în opera eminesciană a ideilor cosmogonice care o străbat în toate etapele actului ei de creaţie, prezentate într-o individualizată fascinaţie lirică. Aşadar, să explorăm, dară, cu interesul preconizat şi înţelegerea aşteptată acele lucrări eminesciene, în care „tema cosmogonică” devine una predilectă şi să ne oprim spre receptare şi meditaţie de îndată ce le identificăm apartenenţa lor ideatică.

Urmând „foaia de parcurs” prestabilită, prima „zăbavă” o facem la Scrisoarea I. Pentru un cititor, cât de cât iniţiat în cosmologie, surpriza poemului Scrisoarea I este una uluitoare; acesta fiind o romantică transpunere în versuri a „Imnului creaţiei” din arhaica Rig Veda; similitudinea fiind cât se poate de izbitoare: „La-nceput, pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă./ Pe când totul era lipsă de viaţă şi voinţă,/ Când nu s-ascundea nimica, deşi tot era ascuns,/ Când pătruns de sine însuşi odihnea cel nepătruns./ Fu prăpastie? Genune? Fu noian întins de apă?/ N-a fost lume pricepută şi nici minte s-o priceapă,/ Căci era un întuneric ca o mare făr-o rază,/ Dar nici de văzut nu fuse şi nici ochi care s-o vază./ Umbra celor nefăcute nu-ncepuse-a se desface/ Şi în sine împăcată stăpânea eterna pace!”.

Fără îndoială, Eminescu realizează o genială versificaţie a „Imnului creaţiei”. În faţa acesteia întrebarea cititorului pică la moment: Cunoştea Mihai Eminescu sanscrita Veda sau măcar prozaica sa traducere a astrologului francez Oppert?

Pentru răspunsuri corecte să apelăm cu încredere la biografi şi exegeţi, care afirmă fără reticenţă: „Da, Eminescu l-a citit pe Oppert şi pe mulţi învăţaţi care căutau adevărul în tâlcuri de stele şi suluri chaldeene din timpul frumoasei şi glorioasei Semiramide, ca să ne dea nouă într-o limbă încă necultivată cea mai bogată şi mai strălucitoare imagine a zidirii lumii” , precum stipula convingător, în 2003, şi exegeta Viorica Gheorghean. Afirmaţia domniei sale face „trimitere de gând” spre perioada de tinereţe a lui Mihai Eminescu, pe vremea când se afla la Viena, ca student, auditor-extraordinar, al Facultăţii de Filosofie şi Drept. În această postură benefică, nefiind încorsetat de incomoda susţinere a vreunui examen semestrial impusă de către regulamentul universitar, Mihai Eminescu se bucura din plin de libertatea audierii selective a acelor cursuri de înalt nivel ştiinţific, pe măsura vastului său apetit cultural. Ori cosmogonia, ca ştiinţă deschizătoare de noi orizonturi existenţiale, era una preferată. Cititor pasionat al Bibliotecii Imperiale, auditor şi al altor cursuri ce nu aparţineau facultăţii expuse de mari magiştri ai vremii, în scurtă vreme Mihai Eminescu a reuşit să aprofuneze cunoştinţe esenţiale din toate ştiinţele, inclusiv pe cele recente prezentate în lucrările filozofului german, Arthur Schopenhauer. Cei dintre „bibliofilii eminescologi” care s-au aplecat şi peste volumul X, Fragmentarium, al Integralei „Mihai Eminescu – Opere”, Ed. Naţional, 2011, elaborată cu o consecventă minuţie sub prestigioasa coordonare a academicianului D. Vatamaniuc, au găsit în conţinutul acestuia o dovadă certă a interesului cu care Mihai Eminescu a citit, a tradus, a studiat şi a comentat textele mai vechi sau mai noi ale unor ilustre personalităţi ştiinţifice, între care: G.W. Fr. Hegel (M 2280), Fr. Schleiermacher (M 2287), Fr. W. J. Schelling (M 2288), numele lui I.Kant apare în nenumărate pagini ale acestuia, precum şi alţii.

Spunea, Slavici, şi el student la Viena: „Eminescu a trăit mai mult cu sufletul decât cu trupul.” Starea lui avidă de lectură şi culturalitate o găsim exprimată în poezia „Floare albastră”: „-Iar te-ai cufundat în stele / Şi în nori şi-n ceruri nalte?/…/..În zadar roiuri de soare / Grămădeşti-n a ta gândire / Şi câmpiile asire / Şi întunecata mare // Piramidele-nvechite / Urcă-n cer vârful lor mare”, compusă după momentul magic al întâlnirii de la Viena cu „îngerul blond”, Veronica Micle, în primăvara lui 1872.

Da! Tot în Scrisoarea I, cunoscător al noii teorii cosmogonice Kant-Laplace, Eminescu ne va prezenta începutul vieţii macrocosmosului într-o inegalabilă formă versificată, trecută prin „filtrul” propriei gândiri şi a liricii sale dezinvolte: „Dar deodat-un punct se mişcă, cel întâi şi singur. Iată-l/ Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!…/ Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii,/ E stăpânul fără margini peste marginile lumii./ De-atunci negura eternă se desface în făşii,/ De atunci răsare lumea, lună, soare şi stihii,/ De atunci şi până astăzi colonii de lumi pierdute/ Vin din sure văi de chaos pe cărări necunoscute/ Şi în roiuri luminoase izvorând din infinit/ Sunt atrase în viaţă de un dor nemărginit”.

Iniţiaţi sau profani în poetică, trebuie să recunoaştem că versificaţiile despre geneza şi evoluţia Universului de până la Eminescu şi de la el încoace, n-au atins vreodată fascinanta receptare lirică eminesciană. Fără să se abată de la conceptele cosmogonice mai vechi sau mai noi, Eminescu reuşeşte să ne copleşească mintea şi sufletul cu imaginea mişcării acelui prim „punct, mult mai slab ca boaba spumii”, care dă naştere vieţii sub influenţa uriaşei forţe de atracţie a Universului, căreia poetul îi dă o nuanţare folclorică pur românească prin acel inspirat „dor nemărginit”, recunoscut de către renumiţi astrologi şi teologi drept „temelie a iubirii universale”.

De la ideea globală a „genezei”, poetul Mihai Eminescu merge mai departe şi adânceşte în cadrul aceluiaşi poem şi ideea „expansiunii şi a evoluţiei omului” în acest Univers nou creat din care face parte şi lumea noastră: „Iar în lumea asta mare, noi copii ai lumii mici,/ Facem pe pământul nostru muşunoaie de furnici;/ Microscopice popoare, regi, oşteni şi învăţaţi/ Ne succedem generaţii şi ne credem minunaţi;/ Muşti de-o zi pe-o lume mică de se măsură cu cotul,/ În acea nemărginire ne ‘nvârtim uitând cu totul/ Cum că lumea asta ‘ntreagă e o clipă suspendată,/ Că ‘ndărătu-i şi ‘nainte-i întuneric se arată./ Precum pulberea se joacă în imperiul unei raze,/ Mii de fire viorie ce cu raza încetează/ Astfel, într’a veciniciei noapte pururea adâncă,/ Avem clipa, avem raza, care tot mai ţine încă…/ Cum s’o stinge, totul piere, ca o umbră ‘n întuneric,/ Căci e vis al nefiinţii universul cel himeric…”.

Viziunea cosmogonică a „lumii noastre”, prinsă veridic în măiastrele stihuri eminesciene, capătă dimensiuni micro şi macro uimitoare de o fascinantă receptare: „cum că lumea asta-ntreagă e o clipă suspendată / Că-ndărătu-i şi-nainte-i întuneric se arată”. Şi, în adevăr, cugetătorul Eminescu cunoscător versat al teoriei cosmogonice, va medita tot aici şi în aceeaşi veritabilă formă poetică, ideea „stingerii universale”, când, „peste mii de veacuri înainte, totul piere ca o umbră-n întuneric”: „Timpul mort şi ‘ntinde trupul şi devine vecinicie,/ Căci nimic nu se întâmplă în întinderea pustie,/ Şi în noaptea nefiinţii totul cade, totul tace,/ Căci în sine împăcată reîncep’ eterna pace..

Să conchidem, dară, că în elaborarea ideilor cosmogonice ale Scrisorii I Eminescu nu s-a limitat doar la un singur text arhaic sau al unuia mai nou şi nici la un anumit curs audiat întâmplător, ci aceasta este, fără tăgadă, rezultatul unei vaste aprofundări filozofice asupra căreia poetul, aplecându-se ani de-a rândul, i-a dat o formă inegalabilă.

O altă dezvoltare a fascinaţiei cosmogonice eminesciene o vom găsi lesne şi în poemul, intitulat aşa deloc întâmplător, Rugăciunea unui dac, în a cărei primă strofă poetul intră direct în „timpul mitic” sau „illo tempore”, cum avea să-l denumească ulterior filozoful religios Mircea Eliade: „Pe când nu era moarte, nimic nemuritor,/ Nici sămburul luminii de viaţă dătător,/ Nu era azi, nici mâine, nici ieri, nici totdeauna./ Căci unul erau toate şi totul era una;/ Pe când pământul, cerul, văzduhul, lumea toată/ Erau din rândul celor ce n-au fost niciodată,/ Pe-atunci erai Tu singur, încât mă-ntreb în sine-mi:/ Au cine-i zeul cărui plecăm a noastre inemi?”.

Abordând temeinic, atât Geneza, cât şi Apocalipsa Bibliei, asemeni multor gânditori ştiinţifici şi teologi ai lumii, Eminescu îşi dă singur răspunsul întrebării puse: „El este-al omenimei izvor de mântuire /…/ El este moartea morţii şi învierea vieţii!”, atribuind cu bună credinţă supremaţia absolută a puterii lui Dumnezeu, în faţa căruia „bătrânul dac” îşi înalţă rugăciunea sa de mulţumire … „că Tu mi-ai dat în lume norocul să trăiesc”, dar şi a celei de pe urmă cerinţe: „Să simt că de suflarea-ţi suflarea mea se curmă / Şi-n stingerea eternă dispar fără de urmă!”

Dacă ne vom referi şi la grandiosul poem „Memento mori”, vom avea imaginea incursiunii temerare pe care o face poetul Mihai Eminescu de-a lungul istoriei, pornită de la geneza Universului cosmic şi a Lumii noastre şi până în actualitatea trăitoare, reieşită după ce „Ascultând cu adâncime glasul gândurilor mele / Uriaşa roată-a vremii înapoi eu o întorc”. Astfel, într-o versificaţie de profundă semnificaţie, sub ochii cititorului se derulează de-a lungul celor peste două sute de strofe ale poemului un amplu tablou al naşterii şi morţii civilizaţiilor lumii, altfel zis, un fel de „panoramă a deşertăciunilor” în care poetul „amestecă la nesfârşit realul cu imaginarul”. În acelaşi timp, poemul eminescian „Memento mori” înfăţişează antiteza dintre o realitate degradantă, supusă eroziunii timpului şi o lume a închipuirii, în care gândirea liberă, lipsită de orice formă a constrângerii, îşi are propriul său univers: „Una-i lumea-nchipuirii cu-a ei visuri fericite,/ Alta-i lumea cea aievea, unde cu sudori muncite/ Te încerci a scoate lapte din a stâncei coaste seci;/ Una-i lumea-nchipuirii cu-a ei mândre flori de aur,/ Alta unde cerci viața s-o-ntocmești, precum un faur/ Cearc-a da fierului aspru forma cugetării reci”.

Sfârşitul poemului este unul de o profundă cugetare asupra morţii şi a condiţiei ommului, ca fiinţă a universului, aceea de a fi muritor: „La nimic reduce moartea cifra vieții cea obscură/ ­ În zădar o măsurăm noi cu-a gândirilor măsură,/ Căci gândirile-s fantome, când viața este vis”.

Parcurgându-i geniala sa operă, vom recepta, cu o aceeaşi uşurinţă şi în alte creaţii eminesciene suficiente referiri şi idei cosmogonice, precum în Mortua est! , în care apariţia omului este întrevăzută ca „o rază fugită din chaos lumesc” , însă fără a o explicita lămuritor, în poezia Numai poetul , cu referire la efemeritatea lumii: „Lumea toată-i trecătoare, / Oamenii se trec şi mor/ Ca şi miile de unde / Ce un suflet le pătrunde, / Tremurând necontenit / Sânul mărei infinit. // Numai poetul, / Ca păsări ce zboară / Deasupra valurilor, / Trece peste nemărginirea timpului…”, în poezia Trecut-au anii, despre trecerea ireversibilă a timpului: „Pierdut e totu-n zarea tinereţii / Şi mută-i gura dulce-a altor vremuri, / Iar timpul creşte-n urma mea…mă-ntunec!”.

O cugetare cu totul aparte asupra timpului imaterial al existenţei şi evoluţiei trecătoare a Universului o vom afla în poezia La steaua, în care poetul îi atribuie luminii „stelei răsărite” o cale străbătută de „mii de ani” până la apariţia ei în văzul cerului nostru terestru: „La steaua care-a răsărit / E-o cale-atât de lungă, / Că mii de ani i.au trebuit/ Luminii să ne-ajungă”. Susţinându-şi cu acelaşi aplomb imagistic ideea relativitîţii temporale a „razei de lumină” , Mihai Eminescu nu pregetă în închipuirea sa romantică să afirne: „Poate demult s-a stins în drum / În depărtări albastre,/ Iar raza ei abia acum/ Luci vederii noastre”. Asocierea întrevăzută a „stelei stinse” în Universul cosmic cu „dorul pierit în noaptea adâncă” pe cerul îndrăgostiţilor pământeni, reprezină un tulburător mesaj poetic al aceluiaşi destin, stea – dor: „Tot astfel când al nostru dor/ Pieri în noaptea-adâncă,/ Lumina stinsului amor/ Ne urmăreşte încă”.

Să nu uităm că ideea relativităţii, avansată de Mihai Eminescu la timpul său, avea să fie pe deplin confirmată de către ştiinţă după aproape un veac de atunci!

Înscris, ca o ultimă „zăbavă” în „foaia de parcurs” a operei cosmogonice eminesciene, poemul Luceafărul, capodopera geniului său poetic, la care Mihai Eminescu a lucrat mai bine de zece ani, făcându-i zeci de variante şi peste trei mii de corecturi, considerat recent de către academicianul Mihai Cimpoi „punctul de vârf al întregii creaţii erotice şi filozofice”, oferă o amplă viziune cosmologică şi cosmogonică asupra drumului „de mii de ani” parcurs de Luceafăr „în tot atâtea clipe, ca un fulger neîntrerupt” până la Creator, întru obţinerea dezlegării de la nemurire. În parcursul prin „a chaosului văi” el vede „cum izvorau lumine”, exact aşa cum şi Dumnezeu în cel dintâi act al Creaţiei Sale, a separat lumina de întuneric. Zborul luceferian, ca sugerată imagine cosmogonică, este „gând purtat de dor”, propulsat de forţa spirituală a iubirii pentru Cătălina, care întrece cu mult puternicia imaterială a forţei cosmice. Aflat în apropierea Demiurgului – Creator, unde „nu-i hotar / Nici ochi spre a cunoaşte”, Hyperion – luceafărul, transfigurat în „tânăr voevod”, îşi motivează ruga: „… Reie-mi al nemuririi nimb/ Şi focul din privire,/ Şi pentru toate dă-mi în schimb/ O oră de iubire”. Refuzul Creatorului este unul fără echivoc: „Şi pentru cine vrei să mori?/ Întoarce-te, te-ndreaptă/ Spre-acel pământ rătăcitor/ Şi vezi ce te aşteaptă”. Resemnat de cele adeverite, ultima strofă a poemului este revelatoare, reflectând, precum şi în ciclul Scrisorilor, condiţia omului de geniu într-o societate strămtorată, strâmbă şi bolnavă: „Trăind în cercul vostru strâmt/ Norocul vă petrece,/ Ci eu în lumea mea mă simt/ Nemuritor şi rece”.

Vorbind despre poemul Luceafărul, scriitorul Alexandru Vlahuţă, admirator şi prieten apropiat, după sfârşitul poetului avea să noteze memorabil: „Dacă dintr-o nefastă întâmplare s-ar fi pierdut întreaga operă eminesciană şi ar fi rămas doar poemul Luceafărul, Eminescu ar fi fost tot atât de genial, fiindcă acest poem sintetizează toate temele şi motivele abordate în întreaga sa creaţie”. Poate de aceea şi pictorul Sabin Balaşa, în centrul tripticului frescei eminesciene de pe Sala paşilor pierduţi a Universităţii ieşene, l-a întruchipat pe Mihai Eminescu în tânărul Luceafăr care se înalţă din apele mării înspre bolta cerească, iradiind în jur fascinanta sa lumină luciferiană: „Din sfera mea venii cu greu/ Ca să-ţi urmez chemarea,/ Iar cerul este tatăl meu/ Şi muma mea e marea”. Apreciindu-i cosmologia şi cosmogonia liricii sale fascinante, nici NASA nu s-a lăsat mai prejos şi, astfel, un crater nou descoperit pe planeta Mercur a primit numele de Eminescu, iar în catalogul planetelor mici „Minor Planet Names – alphabetical list”, la poziţia 9495, vom găsi şi Planeta Eminescu.

Un eseu literar de Mihai Caba


Teodora: „fetiţa zâmbet”!

Născută pe 30 iunie, Teodora va împlini anul acesta zece ani, puţini pentru neştiutori, dar privind peste umărul timpului şi parcursul bogat în realizări nu sunt atât de puţini la prima vedere. Încă de la vârsta de cinci ani, Teodora Maria Voicescu şi-a impus o gândire matură, rostind adesea că ea nu va rămâne un „pitic”, ci va deveni o stea strălucitoare pe scenele lumii. Aşa s-a şi întâmplat, pasionată de dans şi muzică, Teo, așa cum este alintată de cei care o cunosc, a fermecat nu numai auditoriul din România, dar şi peste 27 de ţări străine, voi enumera doar câteva: Spania, Germania, Polonia, Bulgaria, Egipt, Albania, Letonia, Canada, America, Cipru, Croaţia, Brazilia, iar lista în mintea mea continuă.

Teo este o fire sociabilă, veselă şi foarte frumoasă, radiind pe scena şi nu numai, a reuşit prin simplitate şi bun simţ să-şi facă prieteni pretutindeni în lume, educaţia primită de la părinţi şi bunici în primi ani de viaţă au consolidat piedestalul pe care Teo a urcat treaptă cu treaptă, până în vârf. Camera Teodorei este neîncăpătoare datorită trofeelor primite la concursuri, iar diplomele au pavoazat pereţii ca un tapet de suflet. Însuşi numele ei, Teodora, care în religia ortodoxa înseamnă darul lui Dumnezeu şi Maria, adică întrupare sau frumuseţe, a făcut ca destinul acestui copil să fie încununat de lauri la o vârstă atât de fragedă.

Teodora Maria Voicescu este elevă în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială nr. 280 din Bucureşti, păşeşte zâmbitoare in fiecare zi la orele de curs la fel ca pe scenă, declarându-se un copil fericit. Colegii şi profesorii Teodorei nu mai contenesc cu laudele despre „micuţa stea”, dar ea zâmbeşte şi mulţumeşte pentru cuvintele frumoase care ii sunt adresate de fiecare data. Participarea la preselecţie şi obţinerea unui rol în spectacolul „Matilda” la Opera Comică pentru Copii, a făcut înconjurul internetului, numărându-se astfel în grupul de copii „School of Rock”, acest fapt s-a întâmplat în septembrie 2023, fiind distribuită în rolul lui Thomas, colegul de clasă al Matildei, iar în 2024, spectacolele s-au desfăşurat cu casa închisă, biletele epuizându-se în primele minute de la punerea lor în vânzare. Teodora a strălucit precum o mare stea, dar talentul fără muncă nu există, la ascensiunea ei au contribuit şi profesorii, Ioana Rufu, Sabina Chirila, Paula Cozariu şi Teodora Maria Jaworski, care împreuna cu regizorul Emil Pantelimon, au reuşit colaborarea cu specialiştii din Londra, mai precis de la „School of Musical” şi astfel s-a ajuns la montarea unui musical pentru copii, unic în România şi în lume, intitulat MATILDA, al lui Roald Dahl, fiind un grandios succes.

Toate câte s-au întâmplat au fost ca o spirală nevăzută, multă muncă, repetiţii istovitore, iar dansul şi muzica printre decorurile de vis au contribuit la estomparea emoţiilor, făcându-i pe micuţii artişti să strălucească. Despre Teodora Maria Voicescu, vor curge râuri de cerneală odată cu trecerea anilor, iubirea pentru dans şi muzica este mai presus de orice imaginaţie, voi reveni cu amănunte şi veşti despre Teo, „fetiţa zâmbet”, dar până atunci să-i urăm un călduros „La mulţi ani” la împlinirea celor zece ani!


Dumnezeul din mine…

Sunt civilizații care s-au jucat cu modificarea genetică a omului. Înclin să cred că omul nu poate inventa nimic din ce nu există deja în univers. Toate filmele noastre științifico-fantastice sunt culese din ADN-ul nostru. Sunt povești pe care le-am trăit deja într-o altă civilizație, iar cele ce vor urma se vor adăuga genei noastre în viitor. Nu există doar universul nostru, ci multiversul condus de Fiii Dumnezei, generat de Creator continuu. Nu și repetenții. Drumul bumerangului e plin de filtre și mulți rămân pe traseu, împietriți atomic. Universul a apărut din explozia unei găuri negre a altui univers, iar universul nostru este împânzit de găuri negre născătoare de noi universuri. Suntem parte a acestei energii vii, fără margini. Un număr infinit de găuri negre cu un număr infinit de universuri, la rândul lor, cu infinite găuri. Nu există capăt. Totul e vibrație, rezonanță, forțe gravitaționale, unde radio, lumină etc. Spectrul electromagnetic se extinde de la radiațiile cu lungime de undă scurtă, cum sunt razele gamma, razele „X”, apoi lumina ultravioletă, lumina vizibilă și razele infraroșii, apoi până la radiațiile cu lungime de undă mare, cum ar fi undele radio și, sigur, multe nedescoperite încă sau chiar infinite.

Deci, forța stă în vibrație și frecvență. De aceea scrie în Geneza, parte a Bibliei, că la început a fost cuvântul deci vibrația. În jurul nostru tot ce mișcă, arde, fumegă, se scurge sau zdrobește e vibrație. Dacă vrei să cunoști adevărul, rezultatul muncii tale trebuie să conțină adevăr și ca să afli probabilitatea lui trebuie să te folosești în proces de toate structurile matematice posibile.

Noi nu suntem formați să vedem adevărul și acest lucru supără Conștiința. Când privim obiectele din spațiu, noi nu vedem realitatea adevărată, ne spune teoria darwinistă. Totul e în continuă schimbare. Ceea ce ne face să credem că Spațiul nu e fundamental. Spațiul și timpul sunt inventate de noi ca să percepem ce se întâmplă în jurul nostru, iar obiectele din Spațiu nici ele nu sunt adevărate. Au fost create și dăruite ca să înțelegem viața. „Să ne jucăm de-a viața!”, zice o vorbă părintească.

Ce ne-a învățat evoluția e că spațiul și timpul sunt ochelarii viitorului. În locul Conștiinței și a aparențelor fizice putem spune că e Conștiința cea care folosește ochelarii aparențelor fizice, iar creierul nu e decât o Icoana în „Headset” fără putere. În spatele creierului, a neuronilor există ceva mult mai adânc, ce lumea nu înțelege încă, ne spune prof. Donald Hoffman în unul din interviurile sale. Dacă subconștientul a dat naștere conștientului, putem concluziona că Spațiul și Timpul nu sunt elemente fundamentale, iar obiectele din jur sunt doar Iconițe în Ochelarii noștri virtuoși. Conștiința nu are substrat în afara ochelarilor virtuali prin care își trăiește existența. Noi suntem câte un grăunte de nisip în imensitatea universului. Cea mai apropiată galaxie e la 2,4 milioane de ani lumină. Noi am inventat spațiul și timpul din necesitatea de a ne explica și înțelege lumea în care trăim și pentru a funcționa în ea, a ne împăca cu gândul că vom ajunge nicăieri. Prea mare e prea mare și prea mic e inaccesibil.

Suntem născuți să credem că obiectele ce ne înconjoară există, jucăriile mele există, hainele, cărțile, etc. Deci, spațiul și timpul nu sunt fundamentale și, ca atare, ele nu îmi creează Conștiința. Conștiința le creează. Ideile le perfecționez, le întind pană văd unde ajung și realizez că sunt doar iluzii. Noi asumăm totul. Viteza luminii e la fel pentru toata lumea, însă la lungimea de undă 10-33 centimetri Spațiul de dizolvă. În spații mai mici de 10-33 centimetri sau 10-43 secunde, spațiul deja nu mai are sens. Dacă iei un microscop puternic și încerci să cobori în macro spațiu (Ce înseamnă asta? = Că folosești spectrul de lumină în spațiu din ce în ce mai mic – înseamnă că tu folosești lungime de undă de lumină din ce în ce mai mică), „Quantum mecanics” ne permite această experiență până în momentul în care dorești să cobori mult mai adânc și, atunci, va fi nevoie să intensifici energia luminoasă ca să vezi în adâncime. Albert Einstein ne spune în E=mc2 că mai multă energie mărește masa într-un spațiu mic, Relativitatea Generală intră în rol și dă o gaură neagră. Deci, când cobori la 10-43 secunde ca să măsori, totul dispare și se transformă în gaură neagră. Dacă te crezi deja Dumnezeu și pui mai multă energie atunci gaura neagră se mărește. Spațiul și Timpul nu mai au însemnătate aici și poți să te prăbușești în ea, să fii dizolvat. Veți spune că: „Nu acesta e scopul nostru ca să ajungem Fiii Dumnezei, să coborâm prin gaura neagră și să devenim creatorii universului nostru?” Da, doar în cazul în care ți-ai acumulat toate calitățile pregătitoare în reușita călătoriei Bumerangului Divin, circuitul de 1800 de ani.

În concluzie, spațiul și timpul dispar la lungimea de unda 10-33 centimetri iar teoria E=mc2 nu mai are valoare. Dispar. Teoria lui Albert Einstein funcționează numai în cazul dimensiunilor mai mari de 10-33 centimetri. Când sunt mai mici ea se destramă. În această situație trebuie să ieși din camera spațiu/timp, să-ți folosești intuiția și s-o transformi în teorie matematică și dacă teoria e bună îți va permite să o aplici și să-i găsești limitele. Chiar Einstein spunea că: „Totul pare imposibil pană când apare unul care nu știe și o face”. Orice formulă îngrădește, pune limite prin însăși rezultatul ei final.

Ce înseamnă să fii în afara lumii spațiu/timp? E să găsești o altă formulă în care să se încadreze și formula lui Einstein. Fizicienii europeni deja lucrează la formula de spațiu/timp și mai departe de „Quantum Mecanics” (Au aflat deja despre geometria pozitivă și permutații decorative) Matematica devine mai ușoară când renunți la Spațiu și Timp, spun Fizicienii specializați în energie înaltă. „Teoria lui Einstein a ajuns la sfârșit. Adică, și-a atins scopul. Prin noile formule matematice putem opera de acum în afara lumii spațiu/timp”.

Specialiștii caută acum ceva mai mare decât Conștiința. Spațiu/timp și conștiința nu mai sunt teorii fundamentale. Realitatea trebuie căutată în afara lor. De ce? Pentru că formula spațiu/timp e o structură săracă. De exemplu: Ce este o particulă fizică numită Quark? Fizicienii îți vor spune că sunt reprezentații ireductibile de grupuri simetrice spațiu/timp. Când spațiu/timp e distrus vor fi distruse și particulele pentru că ele sunt reprezentații simetrice lui. Simetriile spațiu/timp dictează proprietatea particulelor.

Să încerci să-ți mărești Conștiința din particule spațiu/timp nu este un câștig pentru că ele nu sunt adevărate. Adevărul e în afară. E greșit din început să-ți amplifici Conștiința din Fundația spațiu/timp. Teoria Evoluției Darwiniste a progresat în Lumea spațiu/timp, însă a ajuns la limite. E timpul să găsim un fundament mai solid dacă dorim să ne amplificăm conștiința. Fizicienii pleacă din spațiu/timp spre afară și găsesc (când își dau jos ochelarii lumii noastre) geometrii pozitive, Obeliscuri Pozitive care te vor privi în liniște (precum copacii Australiei pe invadatorii englezi), proiecții ale Proprietăților Netului Lucrativ a unor mai mari dinamici de permutații Decorative.

Există în afara S/T, (am obosit, prescurtez) un agent conștiință sau mai mulți? Eu cred că e o armată de agenți Conștiință în lume care interacționează unii cu alții. O logică comună îi aduce la un loc, leagă prietenii între oameni, pe aceeași temă și interes, în special, azi, pe Net. Conștiința este Dumnezeu, cred oamenii, însă noi, „Fizicienii amatori de credința înaltă”, am descoperit că există un număr infinit de Dumnezei. Se credea la început că există un singur Dumnezeu Conștiință care crește din ce în ce mai mare în univers, însă, acum, teoria matematică s-a schimbat și ne spune că există un număr infinit de Dumnezei logici, într-o lume infinită de universuri. În final, toți ajungem Dumnezei de un fel sau altul. „Apare nepăsarea dacă e așa, Ben!”, mă atenționează Tata. „Hopa!”, îmi zic. „Înseamnă că… e «Făcută» toată istoria” Și atunci, îl întreb pe Dumnezeu: „Nu crezi, Doamne, că acolo s-a ajuns?” Privesc în jur și văd doar nepăsare și violență. Nimeni nu mai crede în nimic. O lume fără minte și formată din Dumnezei împietriți atomic.

Neuronii nu există dacă nu sunt percepuți. Nimic in lumea noastră S/T nu există fără cunoștințe și conștientizare, nici chiar S/T. Nu există o teorie a existenței (a tot). Niciun sistem nu va fi capabil să se înțeleagă pe sine. Conștiința te ajută să te cunoști din toate punctele de vedere, însă trebuie să o hrănești.

Cel mai frumos lucru de pe pământ este descoperirea vieții de tine însuți!


Număru 678

Descarcă PDF